Catatan Kembara #221 : Travel Insurance

Catatan Kembara #221 : Travel Insurance

Kawan-kawan. Ajal maut ini rahsia Tuhan. . Selama aku berada di UK, sudah beberapa kes kematian orang Malaysia. Baik pelajar atau pelancong.Memang sedihlah. . Bila ada yang meninggal, urusan sangat rumit. Dari laporan doktor, post-mortem, funeral house sehinggalah ke Islamic … (read more)

Catatan Kembara #223 : 11 Perangai Tetamu Homestay Eropah Yang Awesome

Catatan Kembara #223 : 11 Perangai Tetamu Homestay Eropah Yang Awesome

  Kalau kau travel, semua orang mahu berjimat. Aku pahamlah. Lebih lagi datang UK atau Eropah. Duit ringgit sudah  tenat, buat apa nak bayar mahal. Takat tidur, mandi berak saja. Mana yang boleh, kita nak bayar sikit. Kalau boleh free. Tapi … (read more)

Catatan Kembara #222 : Adab Beraya

Catatan Kembara #222 : Adab Beraya

Masa aku kecil dulu pun kurang faham kenapa soalan orang tua-tua ketika raya selalu berulang. . “Eh! Dah besar anak kau.” Yelah. Takkan semakin kecil pula. . “Kau bila nak kahwin?” Soalan killer panas untuk bujang.  . Dan banyak lagi … (read more)

Catatan Kembara #220 : Beraya ala Glasgow

Catatan Kembara #220 : Beraya ala Glasgow

Raya kami di Glasgow, tahun ini tidak ramai. Ibarat peluang kumpul sekali sekala. . Sikit pun, tapi punya payah nak duduk sekali time ambil gambar kenangan sama-sama. . Anak-anak lari keliling, mak bapak sibuk sembang tak hingat, ada port di … (read more)

Catatan Kembara #219 : High Alpine Road Tour 2017

Catatan Kembara #219 : High Alpine Road Tour 2017

Kalau jadi Oktober 2017 nanti aku ke 5 negara Eropah. 10 hari. Bermula di Munich, Villach, Venice, Milan dan Vaduz. Nama tempat tak semua pernah dengar. Haha. . Aku hunting best kept secret place. Trip alam semulajadi. Capture lawanya alam. … (read more)

Catatan Kembara #218 : Cookies Raya Awal

Catatan Kembara #218 : Cookies Raya Awal

Semalam Prof Saunders datang bagi seminar. Aku memang minat sebab dia ini penulis buku lejen. Pakar bidang. . Masa coffee break, cepat-cepat aku rapat tanya soalan. Bertalu-talu. Dia pun nampak memang banyak ilmu. . Sepanjang 20 minit break tu, kepala … (read more)

Catatan Kembara #217 : Ziarah Orang Tua

Catatan Kembara #217 : Ziarah Orang Tua

Sebelum Ramadhan tempoh hari, sempat kami layan hari keluarga di taman.Penghujung musim bunga. Penutup majlis, aku makan nasi bungkus dengan seorang kawan di kerusi panjang. . “Kau tak balik raya tahun ni ?”, saja aku tanya. . “Tak kot. Kurang … (read more)

Catatan Kembara #216 : Erti Bahagia

Catatan Kembara #216 : Erti Bahagia

Sekolah Malaysia Glasgow mengakhiri sesi persekolahan 2016/2017 dengan Program Sukaneka dan Piknik di Glasgow Green. . Terima kasih kepada yang hadir dan sentiasa menyokong program SMG. Juga kepada semua dermawan yang tidak putus-putus membantu. . Juga kepada ibubapa yang banyak … (read more)

Tidola Home : Homestay Malaysia Glasgow

Tidola Home : Homestay Malaysia Glasgow

2017 banyak aku invest semula untuk naik taraf Tidola Home. Sebagai satu-satunya homestay Malaysia di Glasgow yang boleh memuatkan 8 orang, aku rasa banyak benda yang aku sediakan untuk menambah keselesaan. Antara benda yang aku upgrade adalah katil dan tilam. … (read more)

Vista London : Homestay Malaysia

Vista London : Homestay Malaysia

Selepas 2 tahun, akhirnya aku berjaya juga kembangkan projek homestay aku di UK. Kali tiada tempat lain yang aku target melainkan London. Jadi sepanjang May dan June aku sibuk sedikit menguruskan Projek Homestay UK. Alhamdulillah pengalaman aku mengendalikan Tidola Home … (read more)