Panduan Kembara Pengangkutan Awam Paris

Panduan Kembara Pengangkutan Awam Paris

Paris antara bandar yang mempunyai pengangkutan awam yang cekap dan murah untuk kembara. Tanpa ragu-ragu. Cukup dengan pengangkutan awam, hampir pasti seluruh tarikan utama di Paris akan mudah dijelajahi. Walaupun begitu, pengangkutan awam di Paris antara yang paling ‘berserabut’ dan agak mengelirukan bagi yang pertama kali … (read more)

Eid Mubarak, Glasgow Scotland

Eid Mubarak, Glasgow Scotland

Atas jutaan sebab, sangat bersyukur pada Allah.  Tahun ini buat pertama kali menyambut Ramadhan dan Hari Raya Aidil Fitri di perantauan. Jauh di bumi Glasgow, UK. Selain dari kesedihan berada jauh dari orang tua, aku rasa pengalaman ini seronok dari … (read more)

Berzakat Fitrah di Glasgow

Berzakat Fitrah di Glasgow

Lepas solat Jumaat minggu lalu, mata aku mencari-cari sudut dimana amil berada. Terbayang susuk tubuh ala ‘ustaz’ menunggu pembayar zakat fitrah. ” Kat sini mana ada..”, tegur kawan. Di Masjid E-Kheezra, Glasgow rupanya bukan seperti di Malaysia. Tiada amil menunggu. … (read more)

5 Tips Pengangkutan Awam Amsterdam

5 Tips Pengangkutan Awam Amsterdam

1.Ketibaan & Pelepasan : Amsterdam Schipol International Airport Selain dari bas dan kereta, kebanyakan orang akan memilih train ke Schipol. Ia lebih cepat dan berkesan. Masa beroperasi 24 jam dengan kadar kekerapan tinggi kira-kira setiap 7 minit tetapi setiap sejam antara … (read more)

Mendidik Anak Berpuasa di Perantauan

Mendidik Anak Berpuasa di Perantauan

“Daddy, lama lagi ke nak berbuka?” “Tak lama dah… Sekejap je lagi.” Mata aku memandang ke jam di dinding. Tepat jam 1.30 tengahari. Masih berbaki hampir 9 jam lagi berpuasa. Anak kecil itu seperti sudah tidak keruan, mundar mandir di … (read more)

Panduan Penginapan London

Panduan Penginapan London

Penginapan London antara penginapan yang paling mahal. Kadang-kala sakit hati bayar mahal hanya untuk tidur dan tukar baju. Bed & Breadfast (B&B)  Antara penginapan pilihan adalah Bed & Breadfast (B&B) dimana  penginapan double bed sekitar £60 semalam. B&B di London biasanya adalah bangunan lama 3 atau … (read more)

Penginapan Hotel Berbintang vs Hostel Eropah

Penginapan Hotel Berbintang vs Hostel Eropah

Di Malaysia, apabila disebut hostel maka akan terbayang penginapan murah, tilam yang nipis, tanpa penghawa dingin, panas, berkuap, kurang selesa dan rendah kualiti perkhidmatan. Maka ramai yang memilih hotel kerana beranggapan ia lebih privasi dan menawarkan perkhidmatan yang lebih baik. … (read more)

7 Perkara Penting Itinerary Bercuti Eropah

7 Perkara Penting Itinerary Bercuti Eropah

Aku sering terima email atau pertanyaan bertanyakan tentang itinerary bercuti Eropah. Yang biasanya, mahu pergi banyak negara, kos yang paling rendah atau tempat yang paling best. Sebenarnya susah aku nak jawab pertanyaan macam tu sebab setiap orang mempunyai pilihan masing-masing. So … (read more)

5 Risiko Kerja Petik Buah Di Luar Negara

5 Risiko Kerja Petik Buah Di Luar Negara

Selama ini aku hanya membaca mengenai pengalaman orang yang ke luar negara untuk kerja petik buah. Secara spesifiknya bekerja di ladang-ladang di Australia. Ada juga yang cerita bekerja sehingga ke New Zealand. Dipancing dengan pengalaman bekerja di luar negara dan gaji (yang … (read more)

Safarnama : Nikmat Puasa 20 Jam di Glasgow

Safarnama : Nikmat Puasa 20 Jam di Glasgow

Bagi yang punyai anak, ceritakan kisah ini. Pesan pada mereka, hujan emas dinegeri orang itu tidak selalu datang dengan langit yang cerah. Biar mereka rasa bersyukur ketika berpuasa. Moga mereka bersemangat meneruskan Ramadhan. + Kerana kedudukan geografi yang berada di … (read more)