Video : Iceland / Scotland Trip Oktober 2018

Video : Iceland / Scotland Trip Oktober 2018

Terima kasih kepada website Kofnikel.com sebab siapkan juga video aku seketul ini. Penat woi jalan kaki 8 km sejuk-sejuk. Enjoy!

7 Hari Trip Scotland RM1,999: Promosi MATTA 7-9 September

7 Hari Trip Scotland RM1,999: Promosi MATTA 7-9 September

Sudah semua berebut beli tiket flight murah MATTA minggu ini. Jadi tak cukup tangan aku nak sediakan tarikh trip ke Scotland. Asyik-asyik London. Adoi. . Apa ingat MATTA je ke boleh bagi harga terbaik? Abam ID pun boleh lah. Haaa… … (read more)

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2018

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2018

Maksud pengorbanan kami setiap kali di perantauan.Sepanjang di Glasgow, ini kali ketiga kami beraya tanpa Mummy. Ada sahaia halangan untuk tidak bersama. Kelam kabut woi hidup seorang anak 3. Sebagai worst cook ever, aku dah ready dah awal. Bapa mithali … (read more)

Catatan Kembara #253 : Bosan di Dubai Airport? Aiskrim Free Ada!

Catatan Kembara #253 : Bosan di Dubai Airport? Aiskrim Free Ada!

6.05 pagi. Mata terasa berat, aku tersandar di kerusi. Mahu tunggu flight beberapa jam lagi. Pesan pada anak-anak jangan main jauh. Aku terlelap. Sedap. Celik mata, anak aku sedang makan aiskrim. Pagi-pagi buta. Mana dapat? Rupanya Airport Dubai bagi aiskrim … (read more)

Catatan Kembara #252 : Review Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #252 : Review Buku Lost in Sekutland

Minggu lalu tertonton video Youtube. Ulasan kenalan mengenai buku Lost in Sekutland. Point utama dia kata tentang bagaimana buku ini ditulis. Ia bukan sekarang travelog yang biasa kita baca, Ia juga bukan buku panduan kembara How To. Ia kombinasi keduanya. … (read more)

Catatan Kembara #251: Video Review Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #251: Video Review Buku Lost in Sekutland

Terbatuk-batuk aku tonton video kau ni Sabri. Haha. Sabri antara orang pertama aku kenal dalam bidang innternet marketing. Masa dia masih student dan kurus.. Sekarang, sihat yakmat! Ini bukan review berbayar ya. Aku nak jawap kena ajak minum la Sabri. … (read more)

Catatan Kembara #250 : Tajaan Kembara Ke Luar Negara

Catatan Kembara #250 : Tajaan Kembara Ke Luar Negara

Aku sekarang sedang susun projek travel sehingga 2020. Begitulah industri travel, tahun ini belum habis, sudah cerita tahun depan dan seterusnya. Seronoknya rasa, terbayang-bayang tempat travel menarik. Beritahu kepada kawan-kawan yang suka ambil gambar, menulis artikel dan juga videographer. Ada … (read more)

Catatan Kembara #249 : Bila Allah Tunjukkan Sayang

Catatan Kembara #249 : Bila Allah Tunjukkan Sayang

Thank you for all the duas and prayers. Aiden is doing okay. Sakit sikit, biasalah. Anak jantan. Warded for a night. Pray for speedy recovery, heading back to Glasgow soon. Allah sebaik perancang dan pemberi kesembuhan.

Catatan Kembara #248 : “Berapa Harga Coaching  Untuk Keluar Negara, Abang ID?”

Catatan Kembara #248 : “Berapa Harga Coaching Untuk Keluar Negara, Abang ID?”

Ramainya tanya, “Ada buat coaching tak untuk kerja luar negara?.” Ada. Cara coaching dramatik sikit. Aku ketuk je kepala kau sikit. Terus pandai, kaya dan berjaya. Itu yang kau mahu kan? “Okay bang. Saya sudi diketuk. Sekali je kan. Asalkan … (read more)

Catatan Kembara #247 : Malaysian Hall Scotland. Wujud ?

Catatan Kembara #247 : Malaysian Hall Scotland. Wujud ?

Dulu aku pernah cerita tentang Isha, mamat Bangla yang buka kedai kebab di Lisbon. Dia datang berniaga untuk dapatkan taraf permanent resident Eropah. Batu loncatan untuk masuk ke UK yang lebih makmur katanya. “Berapa modal?”, aku tanya. “30 ribu euro”. … (read more)

Catatan Kembara #246: Pencarian Protege Tour Leader

Catatan Kembara #246: Pencarian Protege Tour Leader

Aku mencari yang mahu bekerja seluruh dunia. Serius. Tapi janganlah kau harapkan keajaiban. Hari ini kahwin, esok beranak. Haaa…. Kebanyakan kita tiada pengalaman. Takkan tiba-tiba aku mahu hantar ke luar sana. Hidup mati nanti, aku juga yang merana. Kena logik … (read more)

Catatan Kembara #245 : 5 Tip Travel Mencuba Nasib Luar Negara

Catatan Kembara #245 : 5 Tip Travel Mencuba Nasib Luar Negara

Sejak ada buku Lost in Sekutland, ramai hubungi aku minta pandangan dan nasihat untuk cuba nasib di luar negara. Demi Tuhan, aku bukan orang yang betul untuk beri tunjuk ajar. Tapi kau tolong beritahu kawan-kawan, banyakkan buat experiential travel. Experiment. … (read more)

Catatan Kembara #244 : Happy Moment

Catatan Kembara #244 : Happy Moment

4 flights for tomorrow. Edinburgh – London (1 jam) London – Bangkok (12 jam) Bangkok – K. Lumpur (2 jam 30 minit) K. Lumpur – Kota Kinabalu (2 jam 15 minit) Total hour. Malas aku mahu kira. Jauh nau rasa … (read more)