Kita Serupa. Bangla Brotherhood

Kita Serupa. Bangla Brotherhood

Kadang-kadang, aku pun tertanya betul ke tindakan aku buat. Suami isteri berhenti kerja, dengan selamba mulakan life baru di UK. Jujur, aku sebenarnya tidak tahu betul ke tidak. Sampailah terjumpa dengan Isha, orang Bangladesh di Lisbon. Dia buka outlet kebab … (read more)

Mahu Merantau ke Mana ?

Mahu Merantau ke Mana ?

Catatan untuk orang (lebih) muda. Bila orang cakap mereka merantau sampai jauh ke hujung dunia, kau cepat terloncat suka sangat. Sebenarnya untuk mula ubah kehidupan, tidak perlu sampai ke UK. Sudah cukup dengan kau ‘tunjuk jantan’ melangkah keluar dari zon … (read more)

10 Minit Yang Membezakan Kita

10 Minit Yang Membezakan Kita

Kat Glasgow ni, orang marhaen macam aku ni naik bas je. Entah berapa minggu lalu aku tengok tiba-tiba pondok bus stop tepi jalan kena cabut. Aku pun tak tahu kenapa. “Tu, city council cabut dan pindahkan ke depan. ” kata … (read more)

Bagaimana Orang Putih Boleh Travel Lama ?

Bagaimana Orang Putih Boleh Travel Lama ?

Masa kecil, aku tengok kitaran hidup ini simple saja. Pergi sekolah, sekolah pandai-pandai, dapat A banyak. masuk universiti, kerja, kahwin, beranak pinak, tua dan mati. Life cycle yang mudah. Setting kehidupan yang sama. . Jadi aku macam pelik bila jumpa … (read more)

Tip Travel : Tinggalkan Perangai Tidak Elok di Malaysia

Tip Travel : Tinggalkan Perangai Tidak Elok di Malaysia

Kau tahu. Di UK ‘agreement’ cukup dengan janji mulut sahaja. Kalau kau sakit, cakap mulut je pada majikan kau tak boleh datang ofis. Email pun boleh. Tak payah MC. . Kalau kau beli baju, ko dah pakai tapi lepas tu … (read more)

7 Sebab Mengapa Memilih Lelaki Kaki Travel

7 Sebab Mengapa Memilih Lelaki Kaki Travel

Bila ada satu post yang tulis jangan date / kawin dengan perempuan yang suka melancong, aku rasa betapa beruntungnya jadi lelaki yang kaki travel. Mereka ni aku kira insan terpilih, dan sepatutnya menjadi rebutan perempuan di luar sana (tak termasuk … (read more)

5 Pantang Post Gambar Live Ketika Travel

5 Pantang Post Gambar Live Ketika Travel

“Travel banyak, share la gambar..” Aku suka bergambar, tapi aku kurang gemar share gambar ketika travel. Sikit-sikit update, atau tiap beberapa jam nak update FB atau IG dengan gambar travel. Lagipun, aku bukan profesional photog, jadi aku rasa tidak cantik mana pun gambar nak kongsi. Aku ada … (read more)

12 Ciri Individu Wajib Cuba Nasib Luar Negara

12 Ciri Individu Wajib Cuba Nasib Luar Negara

Ramai menghubungi aku bertanyakan peluang untuk bekerja atau berpindah ke luar negara. Aku pun tolong setakat mana yang mampu. Tapi bolehkah semua orang mencuba nasib ke keluar negara ? Cerita aku bermula pada September 2013. Dimana pertama kali aku menjejak … (read more)

Rakyat Malaysia Berkongsi Perasaan Membela Nasib Bahasa Malaysia di Tanah Scotland

Rakyat Malaysia Berkongsi Perasaan Membela Nasib Bahasa Malaysia di Tanah Scotland

Tajuk entry blog aku seperti TheVocket tak ? Nampak sikit sensasi. Haha. Tapi hari ini aku bukan ingin berkongsi cerita sensasi, tapi ingin berkongsi kisah inspirasi mengembalikan Bahasa Malaysia di Scotland. Aku nak share pengalaman bersama segelintir golongan ini yang melaksanakan sekolah … (read more)

Berkongsi Rezeki : Mencari Pengalaman di Scotland

Berkongsi Rezeki : Mencari Pengalaman di Scotland

EXTENDED APPLICATION DATE : LAST APPLICATION MUST BE SUBMITTED BY 20 FEBRUARY 2016. Post ini dibuka pada masa yang terhad sahaja bermula 2 Februari 2016. Seperti yang diwar-warkan pada minggu lalu, saya sedang mencari beberapa individu yang sesuai untuk membantu menguruskan … (read more)