Mahukan Tour Leader Ohsem di Eropah? Say Hello!

Mahukan Tour Leader Ohsem di Eropah? Say Hello!

Mulai 2019, aku fikir adalah lebih mudah dan efisien aku dapat melayan pertanyaan dengan kalian mengisi borang. Jadi tidaklah ternanti-nanti balasan di Whatsapp ketika aku mungkin di luar kawasan atau sedang travel. (read more)

Pakej Travel 7 Hari Scotland Best Bermula RM1,999 Private Trip.

Pakej Travel 7 Hari Scotland Best Bermula RM1,999 Private Trip.

Trip ini sangat sesuai bagi kau yang memang mahu meluangkan masa lebih lama di Scotland, tidak mahu tergesa-gesa dan mahu menikmati ketenangan. Trip selama 7 hari 6 malam, private trip sesuai untuk  4 hingga 8 orang (read more)

Catatan Kembara #256 : Masukkan Masjid Dalam Itinerary Travel, Rasai Janji Tuhan.

Catatan Kembara #256 : Masukkan Masjid Dalam Itinerary Travel, Rasai Janji Tuhan.

“Irwan, tolong bawakan kami ke masjid atau surau sepanjang perjalanan kita ya. Kalau sempat, mana-mana tempat sekali pun.”

Riak wajahnya tenang. Kedut di dahi, dan sesekali matanya tersorot dalam bila bercakap. Wise old man. (read more)

Catatan Kembara #255 : Diam Pengubat Hati

Catatan Kembara #255 : Diam Pengubat Hati

Beberapa minggu lalu, aku terserempak dengan kawan lama di London. Dia seperti yang aku kenal terlibat dengan banyak projek yang melibatkan kerajaan dan kenal orang-orang besar. Kalau baca Wall dia dulu, cakapnya berdetang, menggegar. Mahu komen pun terasa gentar. Tapi … (read more)

Catatan Kembara #254 : Kehidupan Yang Tiada Sempadan Privasi

Catatan Kembara #254 : Kehidupan Yang Tiada Sempadan Privasi

Kawan-kawan,.Bila aku post sesuatu di FB, tujuannya untuk berkongsi atau memberitahu. Apa yang selalu lupa, setiap kali keluar travel, aku meninggalkan jejak-jejak kecil yang orang boleh susun ibarat peta dan kaji pattern manusia..“Alah.. Takkan itu pun tak tahu? Semua maklumat … (read more)

Video : Iceland / Scotland Trip Oktober 2018

Video : Iceland / Scotland Trip Oktober 2018

Terima kasih kepada website Kofnikel.com sebab siapkan juga video aku seketul ini. Penat woi jalan kaki 8 km sejuk-sejuk. Enjoy!

7 Hari Trip Scotland Serendah RM1,999: Promosi MATTA 15-17 Mac 2019

7 Hari Trip Scotland Serendah RM1,999: Promosi MATTA 15-17 Mac 2019

Sudah semua berebut beli tiket flight murah MATTA minggu ini. Jadi tak cukup tangan aku nak sediakan tarikh trip ke Scotland. Asyik-asyik London. Adoi. . Apa ingat MATTA je ke boleh bagi harga terbaik? Abam ID pun boleh lah. Haaa… … (read more)

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2018

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2018

Maksud pengorbanan kami setiap kali di perantauan.Sepanjang di Glasgow, ini kali ketiga kami beraya tanpa Mummy. Ada sahaia halangan untuk tidak bersama. Kelam kabut woi hidup seorang anak 3. Sebagai worst cook ever, aku dah ready dah awal. Bapa mithali … (read more)

Catatan Kembara #253 : Bosan di Dubai Airport? Aiskrim Free Ada!

Catatan Kembara #253 : Bosan di Dubai Airport? Aiskrim Free Ada!

6.05 pagi. Mata terasa berat, aku tersandar di kerusi. Mahu tunggu flight beberapa jam lagi. Pesan pada anak-anak jangan main jauh. Aku terlelap. Sedap. Celik mata, anak aku sedang makan aiskrim. Pagi-pagi buta. Mana dapat? Rupanya Airport Dubai bagi aiskrim … (read more)

Catatan Kembara #252 : Review Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #252 : Review Buku Lost in Sekutland

Minggu lalu tertonton video Youtube. Ulasan kenalan mengenai buku Lost in Sekutland. Point utama dia kata tentang bagaimana buku ini ditulis. Ia bukan sekarang travelog yang biasa kita baca, Ia juga bukan buku panduan kembara How To. Ia kombinasi keduanya. … (read more)

Catatan Kembara #251: Video Review Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #251: Video Review Buku Lost in Sekutland

Terbatuk-batuk aku tonton video kau ni Sabri. Haha. Sabri antara orang pertama aku kenal dalam bidang innternet marketing. Masa dia masih student dan kurus.. Sekarang, sihat yakmat! Ini bukan review berbayar ya. Aku nak jawap kena ajak minum la Sabri. … (read more)

Catatan Kembara #250 : Tajaan Kembara Ke Luar Negara

Catatan Kembara #250 : Tajaan Kembara Ke Luar Negara

Aku sekarang sedang susun projek travel sehingga 2020. Begitulah industri travel, tahun ini belum habis, sudah cerita tahun depan dan seterusnya. Seronoknya rasa, terbayang-bayang tempat travel menarik. Beritahu kepada kawan-kawan yang suka ambil gambar, menulis artikel dan juga videographer. Ada … (read more)

Catatan Kembara #249 : Bila Allah Tunjukkan Sayang

Catatan Kembara #249 : Bila Allah Tunjukkan Sayang

Thank you for all the duas and prayers. Aiden is doing okay. Sakit sikit, biasalah. Anak jantan. Warded for a night. Pray for speedy recovery, heading back to Glasgow soon. Allah sebaik perancang dan pemberi kesembuhan.

Catatan Kembara #248 : “Berapa Harga Coaching  Untuk Keluar Negara, Abang ID?”

Catatan Kembara #248 : “Berapa Harga Coaching Untuk Keluar Negara, Abang ID?”

Ramainya tanya, “Ada buat coaching tak untuk kerja luar negara?.” Ada. Cara coaching dramatik sikit. Aku ketuk je kepala kau sikit. Terus pandai, kaya dan berjaya. Itu yang kau mahu kan? “Okay bang. Saya sudi diketuk. Sekali je kan. Asalkan … (read more)