5 Risiko Kerja Petik Buah Di Luar Negara

5 Risiko Kerja Petik Buah Di Luar Negara

Selama ini aku hanya membaca mengenai pengalaman orang yang ke luar negara untuk kerja petik buah. Secara spesifiknya bekerja di ladang-ladang di Australia. Ada juga yang cerita bekerja sehingga ke New Zealand. Dipancing dengan pengalaman bekerja di luar negara dan gaji (yang diconvert ke Ringgit) berbanding Malaysia, ramai yang mahu mencuba nasib disana. Alangkah indahnya bekerja luar negara sambil melancong. Lagi pun kerja petik buah sahaja, sesiapa yang sihat tubuh badan tentunyta boleh buat.

Walau pun begitu, aku mendekati ladang strawberry di UK untuk lihat betul atau tidak kerja petik buah ini seperti yang diceritkan. ada beberapa perkara yang patut dikongsikan :

1. Ini bukan kerja mudah. Bukan di pejabat yang aircond, bukan bersenang-lenang. Walau tinggi mana kelulusan akademik, ia kerja menyinsing lengan baju. Bangun seawal pagi, dan pulang lewat petang. Contohnya bayaran memetik anggur adalah mengikut jumlah kotak. Satu kotak pula sekitar 10kg. Jika sehari secara purata 30 kotak. Maka 10kg didarab dengan 30 kotak. Pastikan fizikal anda kuat. Kerja macam ni, di Malaysia kebanyakannya adalah pekerja asing sahaja.

2. Budaya kerja di negara luar tidak sama dengan di Malaysia. Kena buang jauh-jauh budaya minum pagi atau minum petang. Setiap masa kita dikira sebagai produktiviti. Negara maju sangat mementingkan produktiviti. Ada ladang yang tidak membenarkan pekerja menggunakan telefon bimbit semasa kerja. Disiplin dan tatacara kerja sangat dititik beratkan. Rendah produktiviti, rendah pula gajinya. Itu tidak termasuk jika jatuh sakit. Satu lagi yang perlu diingat, kerja petik buah ini bergantung kepada musim buahnya. Ada masa tiada buah untuk dipetik, dan mungkin kena petik buah lain di ladang lain pula. Pendapatan menjadi tidak konsisten.

Disediakan cabin penginapan untuk pekerja ladang.

Disediakan cabin penginapan untuk pekerja ladang.

3. Kemudahan yang kurang selesa. Lahhh… Dah namanya kerja petik buah. Takkan mahu tinggal di rumah bungalow mewah kot. Di UK, pekerja biasanya diletakkan di cabin atau asrama dengan kemudahan tandas dan ruang makan yang dikongsi. Maka bergaullah dengan semua pekerja yang lain. Dalam keadaan ekstrim, pekerja lelaki dan perempuan tidak dipisahkan dan duduk dalam satu asrama yang sama.

4. Kualiti kehidupan sosial. Tentunya jauh dari keluarga akan sentiasa dirindukan. Dan bukan setiap masa akan ada pekerja dari Malaysia yang sama-sama bekerja. Kena terima hakikat kita bekerja dalam persekitaran antarabangsa dimana pekerja yang lain datang dari pelbagai latarbelakang dan dari pelbagai negara. Budaya mereka tidak sesuai dengan kita. Mereka mungkin minum arak, mabuk dan berjudi. Seks bebas dan budaya hippies. Bagi yang Islam, waktu solat mesti priority. Jangan selalu kenang keselesaan Malaysia, nanti belum sebulan sudah mahu pulang ke kampung.

5. Permit kerja, peraturan dan undang-undang tempatan. Jika anda bekerja petik buah tidak sah, tanpa permit kerja maka itu satu kesalahan. Itu risiko akan sentiasa ada. Mampukah anda melelapkan mata jika setiap hari terbayang kena rush dengan penguatkuasa? Sepandai tupai melompat kata orang. Jika mahu kerja dapatkan secara sah dengan permit kerja jika perlu, bayar cukai jika ada dan mendaftar dengan kerajaan tempatan. Kerja yang halal mestilah transparent. Kerja sorok-sorok mengundang curiga. Menurut sumber, ada kes di UK dimana visa dibatalkan kerana menyalahgunakan visa pelancong untuk bekerja.

BACA : Pengalaman memetik buah di Scotland.

***************************************************************************************************************************
Berikan Sokongan Anda!

Jika anda rasakan kandungan blog ini bermanfaat, follow di Fanpage Safarnama. Jumlah Like yang meningkat, membantu penulis memahami corak pembacaan dan menghasilkan kandungan blog yang relevan dan berguna untuk pembaca. Hanya klik butang LIKE di bawah.

***************************************************************************************************************************

Komen melalui Facebook

komentar

49 Responses to 5 Risiko Kerja Petik Buah Di Luar Negara

  1. Afiz says:

    Salam, berminat. Hallo sy..

  2. mohd shafizam afizi says:

    Mcm mana nk contact?

  3. ahamdi says:

    assalamualaikum. .
    saya brminat utk mngetahui lebih lanjut krja diluar negara. sprti yang tuan mklumkn..sya ingin tahu lebih lanjut prosedur utk krja dn visa krja di tmpt tuan..
    krjasama tuan sgt saya hrgai. .terima ksih

  4. Yunus says:

    Skrg sy berada dan sedang berkerja di Shepparton Australia, pada awal bulan Disember ladang yg tempat sy berkerja skrg ni memerlukan 80 org pekerja. Jika ada yg berminat utk dtg ke Australia utk memetik buah inilah masanya sbb musim buah akan bermula pada bln Disember. Anda blh hubungi sy Yunus di no. +61 421 996 819 (Call @ SMS), 019-823 3216 (Whatsapp), email: yus_361@yahoo.com. Jika anda merasa ragu2 atau takut ditipu, sy akan balik ke Malaysia pada pertengahan bln Nov dan anda blh hubungi sy dan buat temujanji. (utk yg berada di sekitar Lembah Klang Saja).

  5. susila says:

    apakah kos ke australia.

  6. Reita says:

    Saya berminat utk bekerja di luar negara tapi bkn sbg pemetik buah… bolehkah en Irwan bantu atau ada peluang utk saya bekerja di sana atau membuka biz atau sebagainya…

    Terima kasih

  7. Nor Hashikin says:

    Hi,

    Saya berminat untuk kesana, bagaimana kah?
    Saya dah sebulan menganggur cari kerja di sekitar kl belum dapat .

  8. Idda Is says:

    Hi…I pon berminat lah…Brape costnyer?

    Wassap me 012-3224383

  9. aerry says:

    saya berminat kerja di austerilia
    wassap 0143236564

  10. Rozza says:

    Sya ingin bekerja di Australia..Bagaimana…?

  11. Berminat ..mcm mana nk apply

  12. Wilson wong says:

    Ada tak yg pergi bulan april ni, saya ikut sekali whatsaap 0149286625 tq

  13. Yaakub says:

    Saya berminat untuk keje di new zeland.saya pernah keje kutip anggur di australia selama 2 bulan.then balik malaysia setahun selepas tu saya dtg lagi di sydney tapi kena htr pulang.boleh tlg tk utk keje di new zeland please tolong saya

    Regards
    Yaakub

  14. arven says:

    saya berminat. macam mane nak apply?
    macam mane nak dapat permit?

  15. wawa says:

    Sy nk pg tp xde modal camne ek..ada ke caranya..

  16. Jue says:

    Saya berminat nak cari keje di sana.. blh bg info.. whatapp 0195151794

  17. Fizan says:

    Sy berminat untuk berkerja memetik buah di sana… sy sedia utk bekerja bln nov dan disember….

  18. Sha says:

    Sound interesting, could u show me how to apply?
    Thanks.

  19. Muhammad shukor says:

    Hi, sy berminat..macm Mana nk apply

  20. Muhammad shukor says:

    Wasap or call 0169666778

  21. Amy Zakaria says:

    Assalamualaikum.. How to apply? Whatsapp me 0172670847

  22. alveey says:

    Saya akan ke oz ujung bln ni 26april sepa berminat wasap sy 0168118772

  23. Azizah abd aziz says:

    Salam..saya berminat .boleh x email ataw wassap sy .. Azizahaziz9669@gmail.com
    Whtsapp 01133548850

  24. Izan says:

    Hai..saya berminat juga…bgmn caranya…..ade limit umur ke…..brapa kos perbelanjaan d perlukan

  25. Muhammad fariq dainel bin adanan says:

    sy pon berminat plz pm

  26. Muhammad fariq dainel bin adanan says:

    pm sy 0126359409

  27. hafizan abdul razak says:

    Assalmualaikum tuan sya berminat jgak kerja kt austaralia tpi modalnya blm ckp,,mcm mne caranya tuan boleh bantu,,

  28. shuhali zamri says:

    Sy minat nk apply.. info pls

  29. Hisyam says:

    Modal tiket,makan.. dll tu bajet lam 4-5 ribu…

  30. Azman says:

    Permit utk ladang mmg x de kecuali dah tggl aussie bolehlah memohon bridging visa tu pun bukan senang…. Amik visa lawatan 3 bulan keje la & balik Malaysia cop lps tu balik lg la…. Saya baru balik dari Melbourne tgh balik nak cop … Maybe dtg balik ke sana 0178635239

  31. shiawang says:

    saya nak pegi lepas raya..bleh tak..? email shiawang904@gmail.com

  32. Sham says:

    Azman…u skrg masih dimalaysia atau sudah pegi ausie

  33. sally taz says:

    Benarkh pekerja wanita kena tinggal sebilik dgn pekerja lelaki?
    Saya risau klu mcm tue.

  34. sally taz says:

    Says berminat dan cdng nak pergi lepas raya ni. Tapi risau tempat tinggal yg bercampur aduk lelaki perempuan.

  35. Nik says:

    saya berminat 😀 pm wasap(0111 4939750), nak tau info lebih nih..

  36. Man says:

    assalam..saya berminat juga…bgmn caranya..brapa kos perbelanjaan d perlukan..
    .boleh x email atau whatsapp sy ..
    0173343347
    ainb1981@yahoo.com.my

  37. muhammadaghani says:

    Assalamualaikum Irwan. ..satu catatan yg menarik utk dikongsi buat semua yg bercadang ingin bekerja sebagai pemetik buah !kebetulan Sy baru saja pulang dari Melbourne sebagai pemetik buah anggur disalah sebuah tpt di sana. ..apa yg dikongsi oleh saudara tak lain tak bukan adalah benar belaka.Utk makluman sekiranya sesiapa yg bercadang ingin pergi blh saja asalkan anda seorang yg independent sihat dan kuat.

  38. asha says:

    Bernimat..kje petik buah ..contact no ws..019_2611971

  39. Addin says:

    Saya berminat utk bekerja disna..sy harap dpt hubungi sy dan berikan detail kpd sy cara utk pergi ke sana.
    016-8456314 (whatsapp available)
    Atau email sy
    Addin.aj@gmail.com

  40. khairuni says:

    saya nak kje petik buah. contact no 019-4496893[whatsapp available]

  41. Aniss allies says:

    Blh caya ke keje kat aus

  42. Fda Idr says:

    Ada LG x peluang pekerjaan kat Aussie ?

  43. jarumpoker says:

    makasih gan infonya dan semoga bermanfaat

  44. bagus bos artikelnya dan sangat menarik

  45. togelmarket says:

    terimakasih sob buat infonya dan salam sukses

  46. data sgp says:

    mantap mas infonya dan salam kenal

  47. Savedol Maliki says:

    Saya juga berminat kerja luar negara seperti australia dan new zealand…
    disebabkan pendapatan lumayan yg selalu disiarkan di akhbar2x tempatan,saya amat tertarik dan rasa ingin mencubanya…
    namun saya tidak tahu dimana nak berhubung dengan ejen2x yg boleh dipercayai 100%…
    bantuan amat diperlukan…sekian…

  48. Muhammad says:

    Saya pon berminat nk pergi. Tapi xtahu bagai mana. Boleh x bagi tahu saya macam mana. Wasap saya di no 0145362411

  49. saya berminat nak keje kat sana. susah cari agent kat batam, sesiapa ada tau agen kat batam ni boleh lah kongsi ngan saye ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *