Video Kembara : Glenshee Ski  Center, Scotland

Video Kembara : Glenshee Ski Center, Scotland

Video kembara aku paling panjang. Lebih 2 minit. Dapat banyak footage. Aku tiada soundtrack lain. Belajar marking music tapi susah nak sharp kalau edit pakai handphone. White balance ke laut. Trip famili main snow. Glenshee Ski Centre​. Mungkin juga snow … (read more)

Video Kembara : Glen Etive, Scotland

Video Kembara : Glen Etive, Scotland

Hari ini aku bawa guest jalan ke Glencoe. Kami sempat singgah di Glen Etive for  lunch. Sambil-sambil tu aku bawa Meon terbang. Kau tengok sahajalah hasil video Meon capture di bawah. Untuk ke sini, kau lalu sahaja A82 dari Crinlarich … (read more)

Catatan Kembara #228 : Meon, Eton dan Handphone

Catatan Kembara #228 : Meon, Eton dan Handphone

Sejak tahun lepas aku banyak invest dengan beli barang-barang ‘mainan’ travel yang boleh tahan mahal. Menabung dulu bang nak beli benda-benda ni. Selama ini aku selalu sahaja bertahan dengan Gopro, DSLR 60D (Meknon) dan iphone. Itu pun kadang-kadang malas bawa. … (read more)

Video Kembara: Neist Point  Lighthouse, Isle of Skye

Video Kembara: Neist Point Lighthouse, Isle of Skye

Aku sempat camping 2 malam di Isle of Skye, Scotland. Bawa anak sebelum cuti sekolah. 6 jam perjalanan dari Glasgow. Nanti ada masa aku update itinerary untuk rujukan kalian. Buat masa ini, video ini sahaja termampu buat. Kalau kau mahu … (read more)

Catatan Kembara #227 : Misi Mencari Travel Buddy

Catatan Kembara #227 : Misi Mencari Travel Buddy

Ada kawan mesej di FB. Tanya mana satu trip yang dia patut pergi. Keliru nak pilih katanya. Sekejap nak ke Jepun, sekejap nak ke Korea. Bila aku cerita Europe, makin meneguk air liur. Mudah benar naik seronok. Bukan masalah duit, … (read more)

Catatan Kembara #226 : Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #226 : Buku Lost in Sekutland

Kurang lebih 3 bulan buku Lost in Sekutland diterbitkan. Pejam celik, aku sendiri tidak sempat berkongsi  cerita buku ini di dalam blog.  Kali ini aku sharekan sedikit. Kira macam up close dan personal tentang buku ni. Bila aku baca buku … (read more)

Catatan Kembara #224 : Nilai 1 Sen

Catatan Kembara #224 : Nilai 1 Sen

Ketika awal datang UK dulu, aku pening dengan duit siling dia. Ada banyak benar. Ada siling 2 pound & 1 pound. Macam RM1 & RM2 dalam bentuk siling. Ada siling 50, 20 & 10 pence. Macam siling 50, 20 dan … (read more)

Catatan Kembara #221 : Travel Insurance

Catatan Kembara #221 : Travel Insurance

Kawan-kawan. Ajal maut ini rahsia Tuhan. . Selama aku berada di UK, sudah beberapa kes kematian orang Malaysia. Baik pelajar atau pelancong.Memang sedihlah. . Bila ada yang meninggal, urusan sangat rumit. Dari laporan doktor, post-mortem, funeral house sehinggalah ke Islamic … (read more)

Catatan Kembara #223 : 11 Perangai Tetamu Homestay Eropah Yang Awesome

Catatan Kembara #223 : 11 Perangai Tetamu Homestay Eropah Yang Awesome

  Kalau kau travel, semua orang mahu berjimat. Aku pahamlah. Lebih lagi datang UK atau Eropah. Duit ringgit sudah  tenat, buat apa nak bayar mahal. Takat tidur, mandi berak saja. Mana yang boleh, kita nak bayar sikit. Kalau boleh free. Tapi … (read more)

Video Kembara #216 : Erti Bahagia

Video Kembara #216 : Erti Bahagia

Sekolah Malaysia Glasgow mengakhiri sesi persekolahan 2016/2017 dengan Program Sukaneka dan Piknik di Glasgow Green. . Terima kasih kepada yang hadir dan sentiasa menyokong program SMG. Juga kepada semua dermawan yang tidak putus-putus membantu. . Juga kepada ibubapa yang banyak … (read more)