Catatan Kembara #227 : Misi Mencari Travel Buddy

Catatan Kembara #227 : Misi Mencari Travel Buddy

Ada kawan mesej di FB. Tanya mana satu trip yang dia patut pergi. Keliru nak pilih katanya. Sekejap nak ke Jepun, sekejap nak ke Korea. Bila aku cerita Europe, makin meneguk air liur. Mudah benar naik seronok. Bukan masalah duit, … (read more)

Catatan Kembara #226 : Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #226 : Buku Lost in Sekutland

Kurang lebih 3 bulan buku Lost in Sekutland diterbitkan. Pejam celik, aku sendiri tidak sempat berkongsi  cerita buku ini di dalam blog.  Kali ini aku sharekan sedikit. Kira macam up close dan personal tentang buku ni. Bila aku baca buku … (read more)

Catatan Kembara #224 : Nilai 1 Sen

Catatan Kembara #224 : Nilai 1 Sen

Ketika awal datang UK dulu, aku pening dengan duit siling dia. Ada banyak benar. Ada siling 2 pound & 1 pound. Macam RM1 & RM2 dalam bentuk siling. Ada siling 50, 20 & 10 pence. Macam siling 50, 20 dan … (read more)

Catatan Kembara #221 : Travel Insurance

Catatan Kembara #221 : Travel Insurance

Kawan-kawan. Ajal maut ini rahsia Tuhan. . Selama aku berada di UK, sudah beberapa kes kematian orang Malaysia. Baik pelajar atau pelancong.Memang sedihlah. . Bila ada yang meninggal, urusan sangat rumit. Dari laporan doktor, post-mortem, funeral house sehinggalah ke Islamic … (read more)

Catatan Kembara #223 : 11 Perangai Tetamu Homestay Eropah Yang Awesome

Catatan Kembara #223 : 11 Perangai Tetamu Homestay Eropah Yang Awesome

  Kalau kau travel, semua orang mahu berjimat. Aku pahamlah. Lebih lagi datang UK atau Eropah. Duit ringgit sudah  tenat, buat apa nak bayar mahal. Takat tidur, mandi berak saja. Mana yang boleh, kita nak bayar sikit. Kalau boleh free. Tapi … (read more)

Video Kembara #216 : Erti Bahagia

Video Kembara #216 : Erti Bahagia

Sekolah Malaysia Glasgow mengakhiri sesi persekolahan 2016/2017 dengan Program Sukaneka dan Piknik di Glasgow Green. . Terima kasih kepada yang hadir dan sentiasa menyokong program SMG. Juga kepada semua dermawan yang tidak putus-putus membantu. . Juga kepada ibubapa yang banyak … (read more)

Catatan Kembara #213 : Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #213 : Buku Lost in Sekutland

Aku dulu ada kasi kata manis sama penerbit. Target followers aku sampai 30K sebelum buku terbit. Huhu.Masih belum sampai. Tapi alhamdulillah hampir 400 naskah preorder diterima. 1.5% follower convert jadi pembeli. Luar jangka. . Buku aku terbit sebelum Pesta Buku … (read more)

Catatan Kembara #212 : Pesanan Untuk Anak Lelaki

Catatan Kembara #212 : Pesanan Untuk Anak Lelaki

Aku di London beberapa hari lepas. Berhari-hari breakfast di kantin Malaysia, aku kerap ternampak satu group orang tua. Jalan perlahan pagi-pagi menuju kantin. . Biasanya mereka berempat, tapi pagi itu cuma seorang sahaja. Pakcik tua, mundar mandir depan kantin. . … (read more)

The Making of Lost in Sekutland

The Making of Lost in Sekutland

Terima kasih kawan-kawan. . Buku Lost in Sekutland masih dalam mesin, tapi kau dah order, siap bayar buku dengan post sekali. Kau kental boi. . Tidak salah aku anggap kau genius sebab order dengan air liur sahaja tidak boleh gerakkan mesin, atau … (read more)

Catatan Kembara #212 :  Bila Orang Mengata

Catatan Kembara #212 : Bila Orang Mengata

Awal tahun yang lepas ada satu group 4 orang datang. Semua first time sampai UK. Bila tengok snow, semua muka teruja. . “Bang, kami nak main ski. Tengok macam best je orang turun laju turun bukit. Teringin lah.”, kata awek … (read more)