Catatan Kembara #253 : Bosan di Dubai Airport? Aiskrim Free Ada!

Catatan Kembara #253 : Bosan di Dubai Airport? Aiskrim Free Ada!

6.05 pagi. Mata terasa berat, aku tersandar di kerusi. Mahu tunggu flight beberapa jam lagi. Pesan pada anak-anak jangan main jauh. Aku terlelap. Sedap. Celik mata, anak aku sedang makan aiskrim. Pagi-pagi buta. Mana dapat? Rupanya Airport Dubai bagi aiskrim … (read more)

Catatan Kembara #252 : Review Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #252 : Review Buku Lost in Sekutland

Minggu lalu tertonton video Youtube. Ulasan kenalan mengenai buku Lost in Sekutland. Point utama dia kata tentang bagaimana buku ini ditulis. Ia bukan sekarang travelog yang biasa kita baca, Ia juga bukan buku panduan kembara How To. Ia kombinasi keduanya. … (read more)

Catatan Kembara #251: Video Review Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #251: Video Review Buku Lost in Sekutland

Terbatuk-batuk aku tonton video kau ni Sabri. Haha. Sabri antara orang pertama aku kenal dalam bidang innternet marketing. Masa dia masih student dan kurus.. Sekarang, sihat yakmat! Ini bukan review berbayar ya. Aku nak jawap kena ajak minum la Sabri. … (read more)

Catatan Kembara #239 : The Birth : Scotland Muslim Travel

Catatan Kembara #239 : The Birth : Scotland Muslim Travel

Aku mahu ucap terima kasih. Bila mulakan usaha buat Scotland Muslim Travel sejak 3 tahun lalu, aku sendiri tidak yakin ia boleh sampai ke level ini. 1. Making myself as solopreneur again. Doing something that I like, passionate about. Travel and business … (read more)

Catatan Kembara #235 : Gambar Passport Dengan Modal £2.10

Catatan Kembara #235 : Gambar Passport Dengan Modal £2.10

Tahun ini sudah masanya untuk aku renew sekali lagi visa untuk satu famili. Untuk memohon perlu disertakan dengan dua keping gambar ukuran passpot mengikut standard UK. Antara standard UK adalah mengikut saiz 4.5×3.5cm background warna putih. Antara yang aku paling … (read more)

Catatan Kembara #232 : Erti Bahagia Di Luar Negara

Catatan Kembara #232 : Erti Bahagia Di Luar Negara

Bila aku tulis tentang kehidupan bersederhana di luar negara, ada juga sudi PM tanya soalan. . “Kalau ada banyak wang pun untuk apa kalau bukan untuk dinikmati?” Betul juga. Bila ada duit, mestilah mahu reward diri sendiri. Hidup mesti dinikmati … (read more)

Video : Stunning Scotland. Lawa!

Video : Stunning Scotland. Lawa!

Aku memang dah lama mahu buat video begini. Cuma belum ada rezeki sebab kekangan masa. Aku boleh simpulkan,ini adalah pandangan visual aku terhadap Scotland. Sebab alam semuajadi yang unik. Bagi siapa yang datang, GO TO HIGHLAND! Glencoe, Loch Lomond, Isle … (read more)

Catatan Kembara #231 : Kehidupan Senang Yang Diimpikan Semua

Catatan Kembara #231 : Kehidupan Senang Yang Diimpikan Semua

Bila kau duduk di oversea ini, memang pandangan orang Malaysia lain sungguh. Tinggi semacam. Ibarat kehidupan yang senang, mentereng, cukup wang, berenang di dalam emas, bersayap wang kertas. Tinggi sastera. Kahkah. Tidak begitu pun. Aku share pengamatan lihat orang yang … (read more)

Video Kembara : Glenshee Ski  Center, Scotland

Video Kembara : Glenshee Ski Center, Scotland

Video kembara aku paling panjang. Lebih 2 minit. Dapat banyak footage. Aku tiada soundtrack lain. Belajar marking music tapi susah nak sharp kalau edit pakai handphone. White balance ke laut. Trip famili main snow. Glenshee Ski Centre​. Mungkin juga snow … (read more)

Video Kembara : Glen Etive, Scotland

Video Kembara : Glen Etive, Scotland

Hari ini aku bawa guest jalan ke Glencoe. Kami sempat singgah di Glen Etive for  lunch. Sambil-sambil tu aku bawa Meon terbang. Kau tengok sahajalah hasil video Meon capture di bawah. Untuk ke sini, kau lalu sahaja A82 dari Crinlarich … (read more)

Catatan Kembara #228 : Meon, Eton dan Handphone

Catatan Kembara #228 : Meon, Eton dan Handphone

Sejak tahun lepas aku banyak invest dengan beli barang-barang ‘mainan’ travel yang boleh tahan mahal. Menabung dulu bang nak beli benda-benda ni. Selama ini aku selalu sahaja bertahan dengan Gopro, DSLR 60D (Meknon) dan iphone. Itu pun kadang-kadang malas bawa. … (read more)

Video Kembara: Neist Point  Lighthouse, Isle of Skye

Video Kembara: Neist Point Lighthouse, Isle of Skye

Aku sempat camping 2 malam di Isle of Skye, Scotland. Bawa anak sebelum cuti sekolah. 6 jam perjalanan dari Glasgow. Nanti ada masa aku update itinerary untuk rujukan kalian. Buat masa ini, video ini sahaja termampu buat. Kalau kau mahu … (read more)

Catatan Kembara #227 : Misi Mencari Travel Buddy

Catatan Kembara #227 : Misi Mencari Travel Buddy

Ada kawan mesej di FB. Tanya mana satu trip yang dia patut pergi. Keliru nak pilih katanya. Sekejap nak ke Jepun, sekejap nak ke Korea. Bila aku cerita Europe, makin meneguk air liur. Mudah benar naik seronok. Bukan masalah duit, … (read more)