Catatan Kembara #230 : “Aku Mungkin ‘Hilang’ Anak Yang Membesar di Scotland”

Catatan Kembara #230 : “Aku Mungkin ‘Hilang’ Anak Yang Membesar di Scotland”

“If you were 16, and we plan to go back to Malaysia someday. Will you follow us or stay here?”, soal aku pada anak. “I will stay. I can look after myself.” Masa dia jawap tu, aku pandang muka dia … (read more)

Catatan Kembara #229 : Begitu Ayah Mahu Bawa Anak Melihat Dunia

Catatan Kembara #229 : Begitu Ayah Mahu Bawa Anak Melihat Dunia

  Sudah jadi kerja aku bawa tetamu datang jalan-jalan ke Scotland. Kali ini aku berbesar hati dapat bawa satu keluarga mencari salji di kawasan tanah tinggi. Mereka berempat. Suami isteri pencen Dan dua anaknya. Gembira bukan main, gelaknya sampai ke … (read more)

Catatan Kembara #226 : Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #226 : Buku Lost in Sekutland

Kurang lebih 3 bulan buku Lost in Sekutland diterbitkan. Pejam celik, aku sendiri tidak sempat berkongsi  cerita buku ini di dalam blog.  Kali ini aku sharekan sedikit. Kira macam up close dan personal tentang buku ni. Bila aku baca buku … (read more)

Catatan Kembara #224 : Nilai 1 Sen

Catatan Kembara #224 : Nilai 1 Sen

Ketika awal datang UK dulu, aku pening dengan duit siling dia. Ada banyak benar. Ada siling 2 pound & 1 pound. Macam RM1 & RM2 dalam bentuk siling. Ada siling 50, 20 & 10 pence. Macam siling 50, 20 dan … (read more)

Catatan Kembara #222 : Adab Beraya

Catatan Kembara #222 : Adab Beraya

Masa aku kecil dulu pun kurang faham kenapa soalan orang tua-tua ketika raya selalu berulang. . “Eh! Dah besar anak kau.” Yelah. Takkan semakin kecil pula. . “Kau bila nak kahwin?” Soalan killer panas untuk bujang.  . Dan banyak lagi … (read more)

Catatan Kembara #220 : Beraya ala Glasgow

Catatan Kembara #220 : Beraya ala Glasgow

Raya kami di Glasgow, tahun ini tidak ramai. Ibarat peluang kumpul sekali sekala. . Sikit pun, tapi punya payah nak duduk sekali time ambil gambar kenangan sama-sama. . Anak-anak lari keliling, mak bapak sibuk sembang tak hingat, ada port di … (read more)

Catatan Kembara #218 : Cookies Raya Awal

Catatan Kembara #218 : Cookies Raya Awal

Semalam Prof Saunders datang bagi seminar. Aku memang minat sebab dia ini penulis buku lejen. Pakar bidang. . Masa coffee break, cepat-cepat aku rapat tanya soalan. Bertalu-talu. Dia pun nampak memang banyak ilmu. . Sepanjang 20 minit break tu, kepala … (read more)

Catatan Kembara #217 : Ziarah Orang Tua

Catatan Kembara #217 : Ziarah Orang Tua

Sebelum Ramadhan tempoh hari, sempat kami layan hari keluarga di taman.Penghujung musim bunga. Penutup majlis, aku makan nasi bungkus dengan seorang kawan di kerusi panjang. . “Kau tak balik raya tahun ni ?”, saja aku tanya. . “Tak kot. Kurang … (read more)

Video Kembara #216 : Erti Bahagia

Video Kembara #216 : Erti Bahagia

Sekolah Malaysia Glasgow mengakhiri sesi persekolahan 2016/2017 dengan Program Sukaneka dan Piknik di Glasgow Green. . Terima kasih kepada yang hadir dan sentiasa menyokong program SMG. Juga kepada semua dermawan yang tidak putus-putus membantu. . Juga kepada ibubapa yang banyak … (read more)

Tidola Home : Homestay Malaysia Glasgow

Tidola Home : Homestay Malaysia Glasgow

2017 banyak aku invest semula untuk naik taraf Tidola Home. Sebagai satu-satunya homestay Malaysia di Glasgow yang boleh memuatkan 8 orang, aku rasa banyak benda yang aku sediakan untuk menambah keselesaan. Antara benda yang aku upgrade adalah katil dan tilam. … (read more)