Selamat Hari Raya Aidil Adha 2018

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2018

Maksud pengorbanan kami setiap kali di perantauan.Sepanjang di Glasgow, ini kali ketiga kami beraya tanpa Mummy. Ada sahaia halangan untuk tidak bersama. Kelam kabut woi hidup seorang anak 3. Sebagai worst cook ever, aku dah ready dah awal. Bapa mithali … (read more)

Catatan Kembara #252 : Review Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #252 : Review Buku Lost in Sekutland

Minggu lalu tertonton video Youtube. Ulasan kenalan mengenai buku Lost in Sekutland. Point utama dia kata tentang bagaimana buku ini ditulis. Ia bukan sekarang travelog yang biasa kita baca, Ia juga bukan buku panduan kembara How To. Ia kombinasi keduanya. … (read more)

Catatan Kembara #251: Video Review Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #251: Video Review Buku Lost in Sekutland

Terbatuk-batuk aku tonton video kau ni Sabri. Haha. Sabri antara orang pertama aku kenal dalam bidang innternet marketing. Masa dia masih student dan kurus.. Sekarang, sihat yakmat! Ini bukan review berbayar ya. Aku nak jawap kena ajak minum la Sabri. … (read more)

Catatan Kembara #250 : Tajaan Kembara Ke Luar Negara

Catatan Kembara #250 : Tajaan Kembara Ke Luar Negara

Aku sekarang sedang susun projek travel sehingga 2020. Begitulah industri travel, tahun ini belum habis, sudah cerita tahun depan dan seterusnya. Seronoknya rasa, terbayang-bayang tempat travel menarik. Beritahu kepada kawan-kawan yang suka ambil gambar, menulis artikel dan juga videographer. Ada … (read more)

Catatan Kembara #248 : “Berapa Harga Coaching  Untuk Keluar Negara, Abang ID?”

Catatan Kembara #248 : “Berapa Harga Coaching Untuk Keluar Negara, Abang ID?”

Ramainya tanya, “Ada buat coaching tak untuk kerja luar negara?.” Ada. Cara coaching dramatik sikit. Aku ketuk je kepala kau sikit. Terus pandai, kaya dan berjaya. Itu yang kau mahu kan? “Okay bang. Saya sudi diketuk. Sekali je kan. Asalkan … (read more)

Catatan Kembara #247 : Malaysian Hall Scotland. Wujud ?

Catatan Kembara #247 : Malaysian Hall Scotland. Wujud ?

Dulu aku pernah cerita tentang Isha, mamat Bangla yang buka kedai kebab di Lisbon. Dia datang berniaga untuk dapatkan taraf permanent resident Eropah. Batu loncatan untuk masuk ke UK yang lebih makmur katanya. “Berapa modal?”, aku tanya. “30 ribu euro”. … (read more)

Catatan Kembara #245 : 5 Tip Travel Mencuba Nasib Luar Negara

Catatan Kembara #245 : 5 Tip Travel Mencuba Nasib Luar Negara

Sejak ada buku Lost in Sekutland, ramai hubungi aku minta pandangan dan nasihat untuk cuba nasib di luar negara. Demi Tuhan, aku bukan orang yang betul untuk beri tunjuk ajar. Tapi kau tolong beritahu kawan-kawan, banyakkan buat experiential travel. Experiment. … (read more)

Catatan Kembara #243 : I’M A BACKPACKER, SCOTLAND

Catatan Kembara #243 : I’M A BACKPACKER, SCOTLAND

Sudah beberapa kali juga aku fikir mahu siapkan buku untuk backpacker ini. Kembara ala adventura, tidur berbumbung langit terbuka. Negara ini antara paling sesuai sebenarnya backpacking. Cuma seperti biasa, orang kita lebih cenderung ke London, Manchester atau Liverpool. Apa kelas … (read more)

Catatan Kembara #242 : Bubur Lambuk TV Al Hijrah di Glasgow

Catatan Kembara #242 : Bubur Lambuk TV Al Hijrah di Glasgow

Ahh.. Ada jugalah kenangan di Glasgow. Sebagai jurukamera budiman, kita beri laluan bakat muda pula masuk TVAlhijrah #Buburlambuk International di Glasgow. Asyik muka artis tua je, orang jemu. Kah! Ahh.. Ada jugalah kenangan di Glasgow. .Sebagai jurukamera budiman, kita beri laluan bakat muda … (read more)

Catatan Kembara #240 : Making The Right Noises

Catatan Kembara #240 : Making The Right Noises

Inilah satu-satunya anak aku lain sikit. Making every big thing as a small matter. Sudah setahun terbit di akhbar tempatan di Scotland, baru aku tahu liputan berita. Itu pun sebab ada newspaper clip tampal di dinding kelas music. “Making all … (read more)

Job Vacancy : Junior Tour Leader, Scotland

Job Vacancy : Junior Tour Leader, Scotland

Sebulan lepas aku baru sahaja lancarkan FB Page Scotland Muslim Tour, perkhidmatan untuk orang yang datang travel ke UK & Eropah. Dah like ke belum? Sebahagian dari pelan untuk membesarkan operasi, kami sekarang sedang mengrekrut calon yang sesuai untuk mengisi … (read more)

Catatan Kembara #237 : Malaysia Baru!

Catatan Kembara #237 : Malaysia Baru!

Petang tadi aku ambil Hafiy dari kelas muzik dengan perasaan berbeza. “We are going to get a new Prime Minister..”, aku sudah terbayang kerajaan baru walau SPR belum umum secara rasmi. “So we can have a new building?”, Hafiy tanya. … (read more)

Catatan Kembara #235 : Gambar Passport Dengan Modal £2.10

Catatan Kembara #235 : Gambar Passport Dengan Modal £2.10

Tahun ini sudah masanya untuk aku renew sekali lagi visa untuk satu famili. Untuk memohon perlu disertakan dengan dua keping gambar ukuran passpot mengikut standard UK. Antara standard UK adalah mengikut saiz 4.5×3.5cm background warna putih. Antara yang aku paling … (read more)