Job Vacancy : Junior Tour Leader, Scotland

Job Vacancy : Junior Tour Leader, Scotland

Sebulan lepas aku baru sahaja lancarkan FB Page Scotland Muslim Tour, perkhidmatan untuk orang yang datang travel ke UK & Eropah. Dah like ke belum? Sebahagian dari pelan untuk membesarkan operasi, kami sekarang sedang mengrekrut calon yang sesuai untuk mengisi … (read more)

Catatan Kembara #235 : Gambar Passport Dengan Modal £2.10

Catatan Kembara #235 : Gambar Passport Dengan Modal £2.10

Tahun ini sudah masanya untuk aku renew sekali lagi visa untuk satu famili. Untuk memohon perlu disertakan dengan dua keping gambar ukuran passpot mengikut standard UK. Antara standard UK adalah mengikut saiz 4.5×3.5cm background warna putih. Antara yang aku paling … (read more)

Catatan Kembara #234 : 7 Kesilapan Dilakukan ‘Newbie’ Yang Mahu Bekerja Di Luar Negara

Catatan Kembara #234 : 7 Kesilapan Dilakukan ‘Newbie’ Yang Mahu Bekerja Di Luar Negara

Geram pula aku baca artikel rakyat Malaysia kena scam tawaran kerja luar negara. Petik strawberi, kobis dan macam-macam. Berkali-kali cerita sama. Dulu aku sabar. Malas bising-bising. Tapi rasanya, aku kena cakap juga. Sejak aku di Scotland, boleh kata tiap hari … (read more)

Vlog Kembara : 6 Jam Selepas Emma Storm

Vlog Kembara : 6 Jam Selepas Emma Storm

Mulai tahun ini masa aku banyak menulis artikel dan jurnal tujuan ilmiah. Jadi aku kurang masa sedikit menulis catatan kembara santai. Aku ada 10 bulan lagi untuk serahkan thesis pengajian. Doakan aku ya. Jadi aku rasa, aku mahu cuba buat … (read more)

Catatan Kembara #233 : Hilang Nikmat Bersalji

Catatan Kembara #233 : Hilang Nikmat Bersalji

Bagi kawan-kawan yang rasa seronok bila bersalji, aku mahu share the ‘dark side’ salji. Minggu ini UK dijangka kembali sejuk. Angin Siberia datang. Dijangka beku dan snow lagi. Ribut Emma (tidak padan dengan nama yang sopan) datang melanda. Nama sedap, tapi … (read more)

Catatan Kembara #232 : Erti Bahagia Di Luar Negara

Catatan Kembara #232 : Erti Bahagia Di Luar Negara

Bila aku tulis tentang kehidupan bersederhana di luar negara, ada juga sudi PM tanya soalan. . “Kalau ada banyak wang pun untuk apa kalau bukan untuk dinikmati?” Betul juga. Bila ada duit, mestilah mahu reward diri sendiri. Hidup mesti dinikmati … (read more)

Catatan Kembara #231 : Kehidupan Senang Yang Diimpikan Semua

Catatan Kembara #231 : Kehidupan Senang Yang Diimpikan Semua

Bila kau duduk di oversea ini, memang pandangan orang Malaysia lain sungguh. Tinggi semacam. Ibarat kehidupan yang senang, mentereng, cukup wang, berenang di dalam emas, bersayap wang kertas. Tinggi sastera. Kahkah. Tidak begitu pun. Aku share pengamatan lihat orang yang … (read more)

Video Kembara : Meon Crashed!

Video Kembara : Meon Crashed!

2017 bagi aku berakhir dengan nota masam. Meon, drone agung aku ditimpa kecelakaan. Salah aku. Terbang rendah, tidak nampak ranting. Propeller Meon tersangkut, berputar. Aku matikan motor, Meon lemah dan perlahan menjunam jatuh ke dasar sungai. Macam mana pun, aku … (read more)

Catatan Kembara #230 : “Aku Mungkin ‘Hilang’ Anak Yang Membesar di Scotland”

Catatan Kembara #230 : “Aku Mungkin ‘Hilang’ Anak Yang Membesar di Scotland”

“If you were 16, and we plan to go back to Malaysia someday. Will you follow us or stay here?”, soal aku pada anak. “I will stay. I can look after myself.” Masa dia jawap tu, aku pandang muka dia … (read more)

Catatan Kembara #229 : Begitu Ayah Mahu Bawa Anak Melihat Dunia

Catatan Kembara #229 : Begitu Ayah Mahu Bawa Anak Melihat Dunia

  Sudah jadi kerja aku bawa tetamu datang jalan-jalan ke Scotland. Kali ini aku berbesar hati dapat bawa satu keluarga mencari salji di kawasan tanah tinggi. Mereka berempat. Suami isteri pencen Dan dua anaknya. Gembira bukan main, gelaknya sampai ke … (read more)

Catatan Kembara #226 : Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #226 : Buku Lost in Sekutland

Kurang lebih 3 bulan buku Lost in Sekutland diterbitkan. Pejam celik, aku sendiri tidak sempat berkongsi  cerita buku ini di dalam blog.  Kali ini aku sharekan sedikit. Kira macam up close dan personal tentang buku ni. Bila aku baca buku … (read more)

Catatan Kembara #224 : Nilai 1 Sen

Catatan Kembara #224 : Nilai 1 Sen

Ketika awal datang UK dulu, aku pening dengan duit siling dia. Ada banyak benar. Ada siling 2 pound & 1 pound. Macam RM1 & RM2 dalam bentuk siling. Ada siling 50, 20 & 10 pence. Macam siling 50, 20 dan … (read more)

Catatan Kembara #222 : Adab Beraya

Catatan Kembara #222 : Adab Beraya

Masa aku kecil dulu pun kurang faham kenapa soalan orang tua-tua ketika raya selalu berulang. . “Eh! Dah besar anak kau.” Yelah. Takkan semakin kecil pula. . “Kau bila nak kahwin?” Soalan killer panas untuk bujang.  . Dan banyak lagi … (read more)