Catatan Kembara #244 : Happy Moment

Catatan Kembara #244 : Happy Moment

4 flights for tomorrow. Edinburgh – London (1 jam) London – Bangkok (12 jam) Bangkok – K. Lumpur (2 jam 30 minit) K. Lumpur – Kota Kinabalu (2 jam 15 minit) Total hour. Malas aku mahu kira. Jauh nau rasa … (read more)

Catatan Kembara #243 : I’M A BACKPACKER, SCOTLAND

Catatan Kembara #243 : I’M A BACKPACKER, SCOTLAND

Sudah beberapa kali juga aku fikir mahu siapkan buku untuk backpacker ini. Kembara ala adventura, tidur berbumbung langit terbuka. Negara ini antara paling sesuai sebenarnya backpacking. Cuma seperti biasa, orang kita lebih cenderung ke London, Manchester atau Liverpool. Apa kelas … (read more)

Catatan Kembara #240 : Making The Right Noises

Catatan Kembara #240 : Making The Right Noises

Inilah satu-satunya anak aku lain sikit. Making every big thing as a small matter. Sudah setahun terbit di akhbar tempatan di Scotland, baru aku tahu liputan berita. Itu pun sebab ada newspaper clip tampal di dinding kelas music. “Making all … (read more)

Catatan Kembara #232 : Erti Bahagia Di Luar Negara

Catatan Kembara #232 : Erti Bahagia Di Luar Negara

Bila aku tulis tentang kehidupan bersederhana di luar negara, ada juga sudi PM tanya soalan. . “Kalau ada banyak wang pun untuk apa kalau bukan untuk dinikmati?” Betul juga. Bila ada duit, mestilah mahu reward diri sendiri. Hidup mesti dinikmati … (read more)

Video : Stunning Scotland. Lawa!

Video : Stunning Scotland. Lawa!

Aku memang dah lama mahu buat video begini. Cuma belum ada rezeki sebab kekangan masa. Aku boleh simpulkan,ini adalah pandangan visual aku terhadap Scotland. Sebab alam semuajadi yang unik. Bagi siapa yang datang, GO TO HIGHLAND! Glencoe, Loch Lomond, Isle … (read more)

Catatan Kembara #231 : Kehidupan Senang Yang Diimpikan Semua

Catatan Kembara #231 : Kehidupan Senang Yang Diimpikan Semua

Bila kau duduk di oversea ini, memang pandangan orang Malaysia lain sungguh. Tinggi semacam. Ibarat kehidupan yang senang, mentereng, cukup wang, berenang di dalam emas, bersayap wang kertas. Tinggi sastera. Kahkah. Tidak begitu pun. Aku share pengamatan lihat orang yang … (read more)

Bagaimana 300 Ribu Penduduk Iceland Menjadi Kuat Dalam Masa 20 tahun

Bagaimana 300 Ribu Penduduk Iceland Menjadi Kuat Dalam Masa 20 tahun

Bagaimana Iceland berubah dari negara yang paling teruk, menjadi antara terbaik di Eropah? Dengan menyusun semula orang muda. 20 tahun dulu, bandar Reykjavik antara paling dasyat. 42% remaja minum arak, merokok dan dadah. Jahanam. Tapi kini ini cuma 5%. Bagaimana … (read more)

Catatan Kembara #229 : Begitu Ayah Mahu Bawa Anak Melihat Dunia

Catatan Kembara #229 : Begitu Ayah Mahu Bawa Anak Melihat Dunia

  Sudah jadi kerja aku bawa tetamu datang jalan-jalan ke Scotland. Kali ini aku berbesar hati dapat bawa satu keluarga mencari salji di kawasan tanah tinggi. Mereka berempat. Suami isteri pencen Dan dua anaknya. Gembira bukan main, gelaknya sampai ke … (read more)

Catatan Kembara #225 : Impian ke Eropah

Catatan Kembara #225 : Impian ke Eropah

Bila aku di UK, baru aku tahu ramai rupanya nak sangat datang Europe. Benua idaman. Feel dia lain, banyak benda boleh belajar dari negara pemikiran kelas satu. Tapi kos mahal sangat. Beribu-ribu, kena tabung maha gemuk, tak semua mampu. Macam … (read more)

Catatan Kembara #217 : Ziarah Orang Tua

Catatan Kembara #217 : Ziarah Orang Tua

Sebelum Ramadhan tempoh hari, sempat kami layan hari keluarga di taman.Penghujung musim bunga. Penutup majlis, aku makan nasi bungkus dengan seorang kawan di kerusi panjang. . “Kau tak balik raya tahun ni ?”, saja aku tanya. . “Tak kot. Kurang … (read more)

Catatan Kembara #213 : Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #213 : Buku Lost in Sekutland

Aku dulu ada kasi kata manis sama penerbit. Target followers aku sampai 30K sebelum buku terbit. Huhu.Masih belum sampai. Tapi alhamdulillah hampir 400 naskah preorder diterima. 1.5% follower convert jadi pembeli. Luar jangka. . Buku aku terbit sebelum Pesta Buku … (read more)

Catatan Kembara #212 : Pesanan Untuk Anak Lelaki

Catatan Kembara #212 : Pesanan Untuk Anak Lelaki

Aku di London beberapa hari lepas. Berhari-hari breakfast di kantin Malaysia, aku kerap ternampak satu group orang tua. Jalan perlahan pagi-pagi menuju kantin. . Biasanya mereka berempat, tapi pagi itu cuma seorang sahaja. Pakcik tua, mundar mandir depan kantin. . … (read more)

The Making of Lost in Sekutland

The Making of Lost in Sekutland

Terima kasih kawan-kawan. . Buku┬áLost in Sekutland┬ámasih dalam mesin, tapi kau dah order, siap bayar buku dengan post sekali. Kau kental boi. . Tidak salah aku anggap kau genius sebab order dengan air liur sahaja tidak boleh gerakkan mesin, atau … (read more)