Bagaimana 300 Ribu Penduduk Iceland Menjadi Kuat Dalam Masa 20 tahun

Bagaimana 300 Ribu Penduduk Iceland Menjadi Kuat Dalam Masa 20 tahun

Bagaimana Iceland berubah dari negara yang paling teruk, menjadi antara terbaik di Eropah? Dengan menyusun semula orang muda. 20 tahun dulu, bandar Reykjavik antara paling dasyat. 42% remaja minum arak, merokok dan dadah. Jahanam. Tapi kini ini cuma 5%. Bagaimana … (read more)

Catatan Kembara #229 : Begitu Ayah Mahu Bawa Anak Melihat Dunia

Catatan Kembara #229 : Begitu Ayah Mahu Bawa Anak Melihat Dunia

  Sudah jadi kerja aku bawa tetamu datang jalan-jalan ke Scotland. Kali ini aku berbesar hati dapat bawa satu keluarga mencari salji di kawasan tanah tinggi. Mereka berempat. Suami isteri pencen Dan dua anaknya. Gembira bukan main, gelaknya sampai ke … (read more)

Catatan Kembara #225 : Impian ke Eropah

Catatan Kembara #225 : Impian ke Eropah

Bila aku di UK, baru aku tahu ramai rupanya nak sangat datang Europe. Benua idaman. Feel dia lain, banyak benda boleh belajar dari negara pemikiran kelas satu. Tapi kos mahal sangat. Beribu-ribu, kena tabung maha gemuk, tak semua mampu. Macam … (read more)

Catatan Kembara #217 : Ziarah Orang Tua

Catatan Kembara #217 : Ziarah Orang Tua

Sebelum Ramadhan tempoh hari, sempat kami layan hari keluarga di taman.Penghujung musim bunga. Penutup majlis, aku makan nasi bungkus dengan seorang kawan di kerusi panjang. . “Kau tak balik raya tahun ni ?”, saja aku tanya. . “Tak kot. Kurang … (read more)

Catatan Kembara #213 : Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #213 : Buku Lost in Sekutland

Aku dulu ada kasi kata manis sama penerbit. Target followers aku sampai 30K sebelum buku terbit. Huhu.Masih belum sampai. Tapi alhamdulillah hampir 400 naskah preorder diterima. 1.5% follower convert jadi pembeli. Luar jangka. . Buku aku terbit sebelum Pesta Buku … (read more)

Catatan Kembara #212 : Pesanan Untuk Anak Lelaki

Catatan Kembara #212 : Pesanan Untuk Anak Lelaki

Aku di London beberapa hari lepas. Berhari-hari breakfast di kantin Malaysia, aku kerap ternampak satu group orang tua. Jalan perlahan pagi-pagi menuju kantin. . Biasanya mereka berempat, tapi pagi itu cuma seorang sahaja. Pakcik tua, mundar mandir depan kantin. . … (read more)

The Making of Lost in Sekutland

The Making of Lost in Sekutland

Terima kasih kawan-kawan. . Buku Lost in Sekutland masih dalam mesin, tapi kau dah order, siap bayar buku dengan post sekali. Kau kental boi. . Tidak salah aku anggap kau genius sebab order dengan air liur sahaja tidak boleh gerakkan mesin, atau … (read more)

Catatan Kembara #212 :  Bila Orang Mengata

Catatan Kembara #212 : Bila Orang Mengata

Awal tahun yang lepas ada satu group 4 orang datang. Semua first time sampai UK. Bila tengok snow, semua muka teruja. . “Bang, kami nak main ski. Tengok macam best je orang turun laju turun bukit. Teringin lah.”, kata awek … (read more)

Catatan Kembara #211 : Jangan Minta Kalau Bukan Kau Punya

Catatan Kembara #211 : Jangan Minta Kalau Bukan Kau Punya

Masa aku pergi servis kereta, tersembang dengan mamat kat sebelah. Tinggi, muka agak bengis. Dia duduk bercerita, bengang dengan orang dari Eropah. Ramai dari negara lepas perang, tidak semaju mana. Sampai ada ambil kesempatan subsidi dan benefit yang UK bagi. … (read more)

Pre-Order Buku Lost in Sekutland

Pre-Order Buku Lost in Sekutland

Bercinta betul aku dengan projek satu ini. Terima kasih kepada sesiapa yang sudah meletak booking, walau kelibat buku pun belum nampak rupa. Cerita tentang aku yang sentiasa sesat bila belajar hidup di luar negara bawa isteri dan anak-anak. Cuma mengharap … (read more)