Kerja Petik Buah Berry, Alyth Scotland

Kerja Petik Buah Berry, Alyth Scotland

Sebab aku dibesarkan di kawasan yang baru membangun, ayah aku pernah tanam pokok jambu batu dan pokok ciku. Masa kecil, aku rasa buahan tempatan itu tak glamer, terasa kampung betul. Buah ‘orang kaya’ macam buah epal dan oren tak tumbuh di kawasan kampung.Masa tu tak tahu kat Cameron Highland pun ada tanam. Hehe..

Tapi dulu aku rasa tidak best mana. Macam boring, petik then bawak balik. Dan buah strawberry yang aku petik tu semua masam. Tak sedap pun. Masa tu aku tak faham kenapa orang suka makan strawberry. Jadi aku tak teruja sangat nak pegi ladang berries kat Scotland ni. Lagi pun, buah seperti strawberry dan raspberry ni banyak je dijual kat pasaraya. Tapi untuk menggembirakan anak, aku bawak juga anak ke sana. Janji untuk petik berries.

Ladang ini berada di Alyth dalam daerah Perthshire kira-kira 160km dari Glasgow. Driving sekitar sejam setengah. Kami bergerak ke sana 4 kereta sekitar jam 8.30am. Kami berjanji untuk berjumpa dengan group lain di Blairgowrie sebelum sama-sama bertolak ke ladang.

Kami diberi taklimat ringkas oleh tokei ladang ini. Kawasan ni sebenarnya memang kawasan pertanian dan tanaman. Pemandangan kiri kanan memang terbentang luas padang menghijau. Sesekali kelihatan tompok putih kambing biri-biri sedang makan di padang. Bagaimanapun, Rowan memaklumkan bahawa strawberry telah dipetik dan hasil akan datang hanya boleh dipetik dalam masa 2 minggu. Alahai. Nasib baik raspberry boleh dipetik. Kalau tak, anak aku paling frust agaknya.

Aku dan tokei ladang, Rowan. Secara lisan, Rowan bersetuju supaya aku import ramai buruh traveller dari Malaysia jadi pengutip buah. Gaji lumayan dowh.

Aku dan tokei ladang, Rowan. Secara lisan, Rowan bersetuju supaya aku import ramai buruh traveller dari Malaysia kerja kutip buah. Gaji lumayan dowh.

The day went well. At least for the kids. Aku cuma dapat berborak-borak dengan Rowan, bertanya serba sedikit tentang ladang. Orangnya masih muda dan ladang ini diusahakan oleh ahli keluarga.

Yang menarik, ladang dia ni memerlukan 400 pekerja yang diambil secara bermusim untuk memetik hasil dan buah. Part timer diambil ramai untuk bekerja. Kerja petik buah.

Mereka dibayar gaji mengikut jam sekitar GBP6 sejam. Ramai kerja petik buah diambil dari Romania, Republic Czech dan warga Eropah Tengah.

Bila dia jawab tiada orang Malaysia yang terlibat, aku terus usulkan cadangan ambil orang Malaysia bekerja kerana orang Malaysia rajin-rajin.. Setakat kerja petik buah. Macam senang aje kan? Lagi pun kerja petik buah di Australia dan Scotland ini sangat popular dikalangan rakyat Malaysia

Heheheheh..

Hujung sekali is Uncle Duncan yang perkenalkan aku dengan Rowan. Anak aku dah tak peduli, makan strawberry sampai petang.

Hujung sekali is Uncle Duncan yang perkenalkan aku dengan Rowan. Anak aku dah tak peduli, makan strawberry sampai petang.

Aku teringat kerja petik apple kat Australia macam ni. Konsepnya tetap sama, sambil travel sambil boleh buat duit. Rowan pun tidak keberatan untuk membantu. Cuma hal ini belum pernah dibuat oleh orang Malaysia.

Ini mungkin aku boleh buat untuk Malaysian datang ke Scotland. Ada yang berminat tak agaknya ?

 

 

***************************************************************************************************************************
Berikan Sokongan Anda!

Jika anda rasakan kandungan blog ini bermanfaat, follow di Fanpage Safarnama. Jumlah Like yang meningkat, membantu penulis memahami corak pembacaan dan menghasilkan kandungan blog yang relevan dan berguna untuk pembaca. Hanya klik butang LIKE di bawah.

***************************************************************************************************************************

Komen melalui Facebook

komentar

93 Responses to Kerja Petik Buah Berry, Alyth Scotland

  1. Zainiirdin hamid says:

    Saya berminat.. Tuan emailkn kpd sy. Bagaimana cara Dan prosedur utk kerja di UK.

  2. Zila Kamijo says:

    Assalamualaikum.
    Saya berminat, boleh email saya.
    Terima kasih..

  3. Bakar rahim says:

    Slm bro. Pls email me. Sy bermnt. Sy pernah kerja di perth 3 yrs ago. Skrg nk travel plk lh ke uk . wslm

  4. suriani bt hamdan says:

    Berapa gaji sebulan

  5. Ahmad fauzi hamid says:

    please email saya info lanjut tentang kerja di uk….
    Saya berminat….tq

  6. Christina says:

    email saya pls.
    thanks.

  7. andiWTE says:

    saya mau kerja sana..mcm mn caranya

  8. ahmad says:

    email to me for detail…tq

  9. kathir says:

    email saya pls.
    thanks.

  10. linds says:

    Pls email to me…thanks

  11. sofiaratika says:

    Assalamualaikuim.. Sy berminat.

  12. Jurina says:

    Assalamualaikum.
    Akak nk tnya camner ye prosedur kalau ank lepasan spm nk keje sementara result keluar.
    Tima ksh admin.

  13. EYA says:

    mohon maklumat lanjut, bagaimana nak kerja di sana
    keperluan yg perlu kami sdiakan..

    terima kasih

  14. Karismaputra says:

    Assalamualaikum tuan,
    Please email saya info lanjut tentang kerja di uk.
    Saya amat berminat….terima kasih tuan.

  15. Karismaputra says:

    Assalam tuan,
    Saya amat berminat. Mohon email kepada saya.
    Terima kasih tuan.

  16. Akim says:

    assalaam tuan.. sy ni skrg kat ausie.. sambil travel.. kutip buah kat sini…ada peluang ke sy nk ke uk lak? sy ni asalkan ada tempat tinggal, makan, ok la.. kerja dpt upah weekly.. dpt kumpul duit nk bayar dan habiskan hutang kat malaysia.. add no hp sy tu tuan.. kat wechat moment, sy ada letakkan pengalaman sy kt ausie ni.. thanks..

  17. Zila says:

    Saya berminat utk kerja petik buah, bleh email saya. Terima kasih

  18. Azzah says:

    Hi Akim, sy pun akan ke aussie hujung tahun ni. Boleh sy dapatkan contact akim? Boleh share pngalam kt sana?

  19. Amir says:

    Assalam tuan,
    Saya amat berminat. Mohon email kepada saya.
    Terima kasih.

  20. Halim says:

    As Salam tuan,
    Sy amat berminat. Apa persediaan yg kita perlu lakukan.
    Please email saya info lanjut tentang kerja memetik buah di Scotland ini.
    Harap dapat penjelasan dari tuan secepat mungkin.
    Terima Kasih.

  21. khairul ashraf says:

    SALAM,, Mohon penjelasan yang lebih lanjut dari pihak tuan. Saya berminat.

  22. norshazwin binti redzuan says:

    Assalamualaikum.
    Saya berminat, boleh email saya a.s.a.p
    Terima kasih;)

  23. Farid Zakwan says:

    Assalamualaikum, saya berminat untuk bekerja di scotland . Masih ada lagikah ruang untuk saya ? Bagaimana bayaran ke sana? Harap dapat email kepada saya di farid_zakwan23@yahoo.com ataupon whatsapp +60174550383 . Terimakasih .

  24. noor aiza binti mohd safar says:

    Assalamualaikum tuan,

    Sy amat berminat. Apa persediaan yg kita perlu lakukan.Please email saya info lanjut tentang kerja memetik buah di Scotland ini.Harap dapat penjelasan dari tuan secepat mungkin.Terima Kasih.

  25. tatin says:

    Anak sy sgt berminat tuk bekerja memetik buah d Australia..selpas spm 2016 dia bercadang k sana..apa documents yg bole sy sediakn lebih awal…I need ur information..n thnks for ur time to read n reply me..Assalamualaikum

  26. syeera says:

    tolong emailkan dekat sya macam mna nak kerja kat sana?

  27. ahmad says:

    Assalamualaikum tuan,

    Sy amat berminat. Apa persediaan yg kita perlu lakukan.Please email saya info lanjut tentang kerja memetik buah di Scotland ini.Harap dapat penjelasan dari tuan secepat mungkin.Terima Kasih.

  28. mohd suhaili shariff says:

    tolong emailkan dekat sya macam mna nak kerja kat sana?

  29. caren says:

    Berminat utk berkerja di sana. Tlg email cara berkerja di sana.

  30. Fika says:

    Saya berminat. Masih mencari pemetik buah ke? Tlg email kan saya detail ye. Tq.

  31. muhammad mudzafaralimi says:

    Assalammualaikum..ingin mncuba nasib dan berserah mane tau dpt peluang pergi ker scotland..kalau ade peluang jgn lupa saya yer..trmksh tuan

  32. MMS says:

    i’m interested . 🙂 can you pm me the information. thanks 🙂

  33. Mazdiana says:

    Assalamualaikum boleh emel saya juga, info bekerja di sana

  34. Habsah Abd Rahman says:

    Assalamualaikum.
    En Irwan, saya berminat nak tahu tentang peluang kerja di scotland ni. teringin nak berhijrah mencari ruang dan pengalaman bekerja di sana. Boleh bantu saya?

  35. Hafiza says:

    Asslm…sya berminat nk mencuba nasib di sana…masih ada peluang ke..? Hrp encik dpt email sya…trima kasih…

  36. Afzan Sakina says:

    Assalamualaikum tuan.. saya berminat utk kerja petik buah di Scotland. Boleh emailkan details ke : fleurdeselkl@gmail.com atau whatsapp ke 011-3703-7301 Terima Kasih.

  37. Nadiy says:

    Salam.. saya berminat nak petik buah kat scotland… boleh bgi cara camne nk buat?

  38. Sabar says:

    Saya brminat tpi byk ke kosnya.

  39. EMILIA BINTI SAAD says:

    Salam Tuan,

    Saya, Emilia Saad berminat. Mohon Tuan email atau wassup ke 0164376696 untuk procedure yg perlu diikuti. Sekian

  40. Aini says:

    Honestly, saya teringin sangat nak kerja sana. I just don find the right person to contact with and i don know how.

  41. megat says:

    salam.ade lg ke job ni?pm sy cmne?tngu airasia wat flite ke london summer ni.lau ade sape2 yg tau job kt scotland ke ireland ke london ke pm sy.skang ade kwn kje kt australia tp x minat sgt ausie.

  42. samsiah says:

    Ank berminat petik buah di Scotland..ada peluang lg ke

  43. Am Selayang says:

    ANGKAT TANGAN..
    Nak pi jugak..
    Pleaseee…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *