Tawan pasaran dahulu

Ini adalah undang2 perniagaan yang pertama.Tidak kira sama ada produk anda dipasarkan secara online atau offline, basic principle tetap anda perlu patuhi. Ini bagi menjadi produk anda mendapat tempat dan dapat menembusi pasaran. Sama ada produk anda fizikal atau digital, … (read more)

Gerak Usahawan 2006 Peringkat Nasional

Saya berkesempatan pergi on 2nd of September. Nak pegi juga hari kedua lebih2 lagi untuk mendengar seminar dari sifu hartanah kita Azizi Ali, tapi keadaan tak mengizinkan.. Dah 2 kali weekend tak bersama famili :)… Anyway, saya tak buat banyak … (read more)

Carolyn, YOU’RE FIRED !! too…

Artikel ni saya baca just before nak keluar rumah on Friday morning. Agak ironi.. tapi, itulah business life… Anda semua yang meminati reality show usahawan mestinya menonton The Apprentice. Sekaang ni dah musim ke 5 dan musim ke 6 dijangka … (read more)

Selamat Hari Merdeka ke 49 – Erti sebuah kemerdekaan

Sudah 49 tahun tanah air tercinta kita merdeka. Semua sedang sibuk memasang bendera di sana sini. Tak kurang juga yang sibuk memasang lampu2 yang kononnya untuk memeriahkan sambutan kemerdekaan. Bagi yang suka berhibur, sedang mencari2 tempat hiburan bila detik kemerdekaan … (read more)

10 Skop Peluang Perniagaan ICT

Saya sempat menghadiri seminar sehari setengah yang dianjurkan oleh MARA. Selain dari mengukuhkan ikatan ukhuwah sesama usahawan, ada beberapa intipati dari sesi seminar tersebut yang saya rasa ingin saya kongsi. Khusus buat mereka yang menceburi bidang perniagaan ICT, ini sekadar … (read more)

Seminar Susulan Program Perkongsian Bistari / Teknousahawan

Saya telah attend seminar pada hari Ahad dan Isnin lepas. Tidak banyak maklumat baru yang saya perolehi, cuma kesempatan ini saya gunakan untuk mendapatkan beberapa info tentang pengurusan rangkaian dan juga geran promosi dan pembungkusan. Selebihnya saya ambil peluang untuk … (read more)

Blogging for Big Bucks!

Memang seronok saya baca artikel dalam Yahoo! ni … For opportunist, anda di track yang betul .. It’s not just a hobby — some small sites are making big money. Here’s how to turn your passion into an online empire. … (read more)

SMS – Menjual 24 jam

Saya baru lepas attend appointment bersama beberapa orang prospek. This time, mereka meminta saya mengendalikan infrastucture untuk SMS gateway. Prospek ni merupakan orang2 lama dalam industri penerbitan dan muzik tanah air. Cukuplah dengan saya nyatakan bahawa mereka ni antara penerbit … (read more)

Tips memenangi sebutharga

Untuk memenangi sesuatu sebutharga tu bukannya nasib atau tuah. Tetapi kalau nak menang, kene rajin dan kuat berusaha. Walau kat Malaysia, ayat saya tadi kurang digunapakai (kerana pengaruh politik), tapi saya rasa itulah yis atau intipati sesuatu usaha. Tidak datang … (read more)

Adakah anda Aset atau Liabiliti syarikat anda ?

Saya attend taklimat sebutharga pagi tadi untuk satu projek kerajaan. Ada lebih kurang 10 syarikat yang attend taklimat tersebut. Dari 10 syarikat, 5 syarikat adalah Bumiputera. Kalau saya gunakan konsep ‘bertongkat‘, peratus saya nak dapat sebutharga tu 50%. 🙂 Tapi … (read more)