Nikmati Paris dalam 1 Hari

Nikmati Paris dalam 1 Hari

Ramai yang bertanya mahu ke Paris. Alang-alang dah sampai Eropah. Tapi tidak mahu lama-lama. Jadi bolehkah Paris dinikmati dalam masa sehari ? Semestinya, jika rasa cukup dengan trip touch and go, isipati Paris dalam 1 hari dari pagi sampai ke … (read more)

7 Panduan Jimat Memandu Kereta Sewa Eropah

7 Panduan Jimat Memandu Kereta Sewa Eropah

Secara umum pemanduan di Eropah sangat tertib. Mereka sangat berhati-hati dan kadar kemalangan juga rendah. Bagi yang pertama kali, cabaran memandu kereta sewa Eropah adalah pengalaman yang akan diingat seumur hidup. Jika sedang mempertimbangkan memandu kereta sewa Eropah ia mungkin akan … (read more)

Safarnama di Facebook dan Instagram

Safarnama di Facebook dan Instagram

Safarnama di Facebook Kalau ada yang ingin follow perkembangan post terkini dari blog ini, boleh klik Like Button pada Fanpage Safarnama. Dalam fanpage ni biasanya aku share banyak maklumat travel dari pelbagai sumber dan sesekali aku akan upload content blog … (read more)

Camping Tasik Ullswater, Lake District, UK

Camping Tasik Ullswater, Lake District, UK

Menghabiskan cuti musim panas tahun ini, aku akhiri dengan berkhemah di kawasan natural taman negara yang paling popular di UK yang dikenali sebagai Lake District. Tempat ini sangat popular sehinggal 15 juta pelancong datang setiap tahun. Tahun ni aku tambah … (read more)

Panduan Kembara Pengangkutan Awam Paris

Panduan Kembara Pengangkutan Awam Paris

Paris antara bandar yang mempunyai pengangkutan awam yang cekap dan murah untuk kembara. Tanpa ragu-ragu. Cukup dengan pengangkutan awam, hampir pasti seluruh tarikan utama di Paris akan mudah dijelajahi. Walaupun begitu, pengangkutan awam di Paris antara yang paling ‘berserabut’ dan agak mengelirukan bagi yang pertama kali … (read more)

Eid Mubarak, Glasgow Scotland

Eid Mubarak, Glasgow Scotland

Atas jutaan sebab, sangat bersyukur pada Allah. Tahun ini buat pertama kali menyambut Ramadhan dan Hari Raya Aidil Fitri di perantauan. Jauh di bumi Glasgow, UK. Selain dari kesedihan berada jauh dari orang tua, aku rasa pengalaman ini seronok dari kebiasaan beraya di Malaysia. (read more)

Berzakat Fitrah di Glasgow

Berzakat Fitrah di Glasgow

Lepas solat Jumaat minggu lalu, mata aku mencari-cari sudut dimana amil berada. Terbayang susuk tubuh ala ‘ustaz’ menunggu pembayar zakat fitrah. ” Kat sini mana ada..”, tegur kawan. Di Masjid E-Kheezra, Glasgow rupanya bukan seperti di Malaysia. Tiada amil menunggu. … (read more)

5 Tips Pengangkutan Awam Amsterdam

5 Tips Pengangkutan Awam Amsterdam

1.Ketibaan & Pelepasan : Amsterdam Schipol International Airport Selain dari bas dan kereta, kebanyakan orang akan memilih train ke Schipol. Ia lebih cepat dan berkesan. Masa beroperasi 24 jam dengan kadar kekerapan tinggi kira-kira setiap 7 minit tetapi setiap sejam antara … (read more)

Mendidik Anak Berpuasa di Perantauan

Mendidik Anak Berpuasa di Perantauan

“Daddy, lama lagi ke nak berbuka?” “Tak lama dah… Sekejap je lagi.” Mata aku memandang ke jam di dinding. Tepat jam 1.30 tengahari. Masih berbaki hampir 9 jam lagi berpuasa. Anak kecil itu seperti sudah tidak keruan, mundar mandir di … (read more)

Panduan Penginapan London

Panduan Penginapan London

Penginapan London antara penginapan yang paling mahal. Kadang-kala sakit hati bayar mahal hanya untuk tidur dan tukar baju. Bed & Breadfast (B&B)  Antara penginapan pilihan adalah Bed & Breadfast (B&B) dimana  penginapan double bed sekitar £60 semalam. B&B di London biasanya adalah bangunan lama 3 atau … (read more)