Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/irwany3m/public_html/wp-settings.php on line 18
Usahawan, Perniagaan, Kembara & Inspirasi

Sikit-sikit, lama-lama jadi…

2 12 2008

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Minggu lalu saya tidak dapat mengemaskini blog saya seperti biasa akibat masalah laptop saya yang terpaksa di format semula. Letih jugalah, tapi akhirnya terpaksa beli laptop baru :)

Post kali ini lebih kepada pengumuman dan thought provoking sahaja. Mungkin ada yang mengharapkan kandungan yang lebih berkualiti, insyallah akan saya tuliskan dalam post yang akan datang.

Hari Ahad yang lalu, saya dijemput bersiaran secara langsung di Selamat Pagi Malaysia RTM1 untuk berkongsi mengenai buku Buat Duit Dengan SMS dan juga penipuan SMS yang berlaku. Maaf saya tidak membuat pengumuman awal kepada anda, tetapi saya sendiri mendapat jemputan sehari sebelumnya. Agak sibuk dengan urusan famili, saya tidak sempat untuk membuat hebahan kepada semua. Melepaslah nak tengok saya di kaca TV secara live!

 Sebenarnya saya dislotkan untuk segmen Resensi Ahad dimana segmen tersebut khusus untuk penulis yang akan bercerita mengenai buku mereka. Saya dijemput untuk berkongsi mengenai buku Buat Duit Dengan SMS (ini adalah kali kedua buku ini mendapat liputan dari segment Resensi Selamat Pagi Malaysia!) sedangkan buku ini sudah lebih 1 tahun berada dipasaran! Biasanya penulis bercerita mengenai buku mereka, tapi kali ini saya bercerita tentang Penipuan SMS.. Heheh.. Lain dari yang lain.

Dalam sesi tersebut, saya ditanya oleh Tuan Sayed (pengacara Selamat Pagi Malaysia) tentang berapa banyak pendapatan yang boleh diperolehi dari perniagaan SMS dari pengalaman saya sendiri?

Saya jawab ” Pendapatan SMS saya yang pertama hanyalah RM0.11 sahaja!”

Hahaha… Jangan terkejut kerana itu adalah hakikat. Perniagaan SMS bukan perniagaan tunai seperti kedai runcit. Sekurang2nya mempunyai sedikit modal perniagaan untuk terus hidup sebelum pembayaran diterima dari telco.

Tetapi saya nyatakan juga…

” Perniagaan SMS sama seperti perniagaan lain. Sky is the limit. Kita hanya perlu kesabaran dan konsisten dalam perniagaan. Bak akta pepatah, Sikit-sikit lama-lama jadi banyak .. (jangan jadi bukit.. rugi ) .. “

Kalau kita kuat berusaha, insyallah bukan RM0.11 mungkin RM11K, RM20K atau RM100K sebulan!

Saya tidak berkesempatan edit video yang dirakam. Nanti saya ada kelapangan akan saya uploadkan ke Youtube untuk tatapan anda. Ada beberapa lagi tips yang saya ingin kongsikan dengan anda lagi lebih2 lagi mengenai penipuan SMS.

Nantikan!

*************** PENGUMUMAN ***************

Saya telah menjadualkan semula Seminar Perniagaan SMS bagi tahun 2009. Seminar akan datang adalah seperti berikut :

Tarikh : 17 Januari 2009
Venue : Hotel Quality, Kuala Lumpur
Jam : Pendaftaran bermula jam 8.30am

Anda tentunya tidak mahu terlepas kerana kandungan modul seminar telah diperbaiki 360 darjah! Kira macam total revamp pada seminar kali ini. Register awal-awal di AkademiSMS.com






Kalut.. Kalut

20 11 2008

Ini kali ketiga saya menulis blog hari ini. Tak tau ape yang tak kena dengan WP saya hari ini, meragam tak boleh nak save post aje… .. Tak pe lah.. saya tulis semula…

Kawan2 saya dah ramai yang berjaya dalam kerjaya masing2. Jadi senior officers atau menjadi pengurus. Setakat terbang keluar negara sana-sini dah biasa sangat. Tak heran kata orang!

Bila berjumpa, ramai yang jeles sebab saya katakan pada mereka yang saya hanya bekerja dari rumah, tidak keluar negara sekerap mereka. “Best la engkau.. duduk rumah je, boleh main dengan anak…”

Memang best pada pandangan mata. Tapi sebenarnya dorang ni tatau yang saya sebenarnya mengalami satu sindrom :) Sindrom yang membuatkan saya rasa malas nak buat keje dan rasa nak berseronok2 je :)

Sebenarnya duduk di rumah juga mempunyai masalah sendiri. Cabaran nya juga ada… Meh saya ceritakan yang tak bestnya duduk rumah (sebenarnya best, cuma negative element tu ada juga) :

Malam tadi tido lewat sikit sebab siapkan salesletter. Then pagi ni lepas solat subuh mata macam berat je.. “Tido la kejap..  bangun pun tak larat buat ape pun… ” Zzzzzzzzzzzzzz

Sedar2 dah 2 jam terlajak. Jam dah pkl 9 pagi, terus on laptop. Sedang laptop boot up tu, pegi berus gigi dan basuh muka… “Grr…grr… sejuk… Mandi kejap lagi leee…. “

Lepas berus gigi berkeroncong plak perut. Turun bawah bukak tudung saji, cari makanan. Ahah! Mihun… Sodapnye!” Nyum…nyum..!!

Amik remote, switch on TV, sambil tengok2 berita pagi.. Sambil2 tambah mihun sebab lapar…

Alamak! Dah nak pkl 12 pulak ni… Kene lunch la pulak! “

So bila masanya nak buat kerja ? Kerja yang menunggu semakin lama semakin menimbun, di’parking’kan kat tepi meja KIV ….

Sindrom rasa tak bermotivasi, rasa malas, nak rilex2 je dan main2 ngan anak…

“…. Berenti makan la dulu… Lapar.. Makruh pulak nanti buat keje lapa2 :) Lauk ape ye nak makan ?

Burpp..! Alhamdulillah. Tetiba mata rasa berat je… Katil yang berada sebelah laptop mempunyai aura yang lebih kuat dari laptop tu sendiri…

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!

Opsss.. Tertidur … “

Solat then sedar2 dah petang… So nak bawak anak jalan2 kat playgroud…

BILA MASA NAK BUAT KERJA NYE ?

Memang tak de boss atau supervisor nak tengok kita bekerja. Tidak bermakna suka hati kita je nak makan, minum, tido pkl brapa…

So siapa kata kat rumah boleh rilex2 sambil buat keje ? Ini hari kerja, bukan hujung minggu…

p.s : Berdasarkan kisah benar. Semua penjiwaan watak adalah dari individu yang realitinya masih hidup.

p.p.s : Anda yang sedang baca blog ini, sudah2 la baca.. Kembali la ke laman yang membolehkan anda membuat kerja. Dah berapa banyak blog anda bazirkan masa untuk membaca di blog ? :)

p.p.p.s : Biasanya sindrom ini boleh berlaku bila2 masa. Kerja akan terbengkalai, jiwa akan meracau :)

 






Dan Pemenangnya Adalah….

11 11 2008

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Pembaca Blog,

1. Semalam saya berkesempatan lagi untuk berkunjung ke pejabat CFM untuk membincangkan perancangan untuk kempen dan promosi anti SMS.

2. Melalui CFM, saya cuba mendapatkan beberapa statistik dari polis mengenai kes yang melibatkan penipuan SMS.

3. Antara statistik menarik yang saya dapat adalah seperti dibawah :

Statistik Penipuan SMS Bagi Tempoh
Januari Hingga Ogos 2008

KONTINJEN KES KERUGIAN
Selangor 76 RM300,922.49
Johor 119 RM293,608.09
Melaka 42 RM177,746.44
P.Pinang 63 RM158,838.51
N. Sembilan 70 RM154,381.51
Perak 62 RM137,055.08
Kedah 48 RM117,740.24
Kuala Lumpur 10 RM59,264.43
Pahang 21 RM48,890.73
Sabah 20 RM44,398.79
Perlis 21 RM35,296.31
Sarawak 14 RM24,684.76
Terengganu 5 RM8,335.62
Kelantan 2 RM6,500

JUMLAH

573 RM1,507,663.00

4. Kerugian berjumlah lebih RM1.5 juta dalam masa hanya 8 bulan! Dan seperti yang saya jangkakan, Selangor menduduki carta tertinggi jumlah kerugian walau jumlah kes yang agak rendah berbanding dengan Johor.

5. Tapi dari statistik ini hanyalah kes-kes yang dilaporkan. Saya rasa ramai lagi yang terpedaya dengan SMS Scam ini tidak tampil membuat laporan polis.

6. Mungkin sebab rasa jumlah kerugian kecil sahaja, atau rasa malu untuk tampil kerana terpedaya!

7. Setiap laporan yang anda buat sebenarnya satu sumbangan kepada negara kerana pihak berwajib seperti PDRM, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia atau CFM sendiri boleh menjadi saluran untuk bantuan.

****************** Latest Project! ******************

~ Anda mempunyai sebarang masalah, komplen atau kemusykilan mengenai SMS ?

~ Anda ingin melaporkan sebarang penipuan SMS yang mencurigakan ?

~ Anda sendiri telah terpedaya dengan SMS Scam ini ?

~ Anda ingin mendapatkan bahan rujukan, risalah dan garis panduan dan kod pengguna ?

Saya ada sesuatu untuk anda!

Dengan kerjasama Consumer Forum of Malaysia, nantikan satu page khas di www.irwandahnil.com/cfm yang boleh membantu anda.

Stay tune dengan projek ini!






Awas Manipulasi SMS Broadcast!

5 11 2008

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Pembaca Blog,

Kaedah penipuan ketika ini telah naik satu lagi anak tangga apabila internet dan SMS diperkenalkan. Sekarang ini internet dan SMS scam terus menjadi-jadi. Saya tak ingat berapa jumlah wang yang terlibat tetapi memang berjuta-juta.

Tidak dinafikan memang mudah untuk menipu sekarang ini. Dengan hanya membuat satu laman web, seseorang itu boleh menyembunyikan identiti mereka. Hanya dengan satu SMS, sang penipu boleh berselindung dari diketahui.

Mujur kerajaan telah menjalankan roll out akhir tahun 2007 apabila semua nombor telefon pra bayar di daftarkan. Jadi setiap nombor telefon sekarang bertuan dan identitinya di simpan dan diketahui. Untuk menipu dengan menghantar SMS dari nombor telefon individu sekarang bukanlah cara yang bijak kerana dengan mudah identiti si pengirim dapat diketahui (kecualilah dia pakai telefon bimbit orang lain)

Nasihat saya, berhati-hati dengan SMS yang anda terima. Walaupun sang penipu tidak lagi menggunakan nombor telefon biasa yang didaftarkan, tidak bererti aktiviti mereka berhenti di situ. Mereka akant terus bergiat dan mencari cara.

Saya perhatikan cara lain utk orang menyampaikan SMS Scam ini adalah dengan menggunakan SMS Broadcast. Ia merujuk kepada satu sistem yang membolehkan penghantaran SMS melalui web ke telefon bimbit. Kebanyakan SMS Broadcast pula boleh menghantar SMS ke telefon bimbit seluruh dunia.

Untuk menggunakan SMS Broadcast, seseorang tidak perlu didaftarkan. Anda boleh dapatkan sistem ini dari penyedia perkhidmatan. Anda akan diberikan username dan password untuk login ke sistem tersebut.

Menggunakannya adalah sangat mudah. Anda perlu masukkan ID pengirim, senarai nombor telefon bimbit dan juga mesej. Dengan satu klik, semua nombor yang anda masukkan akan menerima SMS tersebut. Contohnya seperti dibawah :

Anda perhatikan dengan fleksibiliti untuk menukar ID pengguna, anytime sahaja identiti pengirim boleh dihantar. Sesiapa yang bersifat manipulatif, tentu faham macam mana untuk mengirim SMS jahat kepada pengguna. Kalau anda tulis ID Pengirim sebagai Astro, maka Astrolah yang akan diterima oleh penerima SMS. Anda bebas untuk menamakan diri anda sebagai Petronas, Shell, Maybank, Citibank atau apa2 sahaja!

Dengan cara ini pengguna Celcom dan DiGi dengan mudah terpedaya. Hanya Maxis yang menapis SMS seperti ini dengan hanya memaparkan nombor dan bukan ID Pengirim. Walau pun ada tapisan, tetapi identiti pengguna SMS Broadcast masih belum dapat dikenalpasti. Dalang penipuan SMS masih boleh terlepas!

Insyallah, dalam post akan datang saya akan berkongsi lain mengenai SMS Scam ini. Semoga anda akan terus celik dan bijak dengan si licik yang bertopeng kan teknologi!

p/s : Dah download belum ebook SMS Scam : Penipuan Yang Anda Perlu Tahu ? Free je. Refer kat posting saya yang lepas






Irwan Gives Back!

29 10 2008

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

1. Beberapa hari ini talian 3G Celcom tidak berapa baik. Tensen juga bila terpaksa bekerja di bawah sambungan GPRS! (Dei Celcom! Kasi improve sikit la itu 3G coverage!). So it took me hours utk update my feveret online info (blog,twitter, facebook, M2U etc). Terasa lembab sangat!

2. Terkenang semasa lalu, since I was in school, saya memang seorang yang sukakan aktiviti kemasyarakatan, aktiviti sosial, program anak angkat, terlibat dengan kem cuti sekolah, aktiviti persatuan dan terlibat dengan pelbagai program sekolah.

3. Memang terasa puas bila orang lain pun merasai apa yang kita lakukan walau pun kecil. What a feeling when small thing we’ve done, makes a big different in other people’s life! So great!

4. Sekarang saya tidak begitu lagi aktif dengan aktiviti kemasyarakatan. Mungkin sebab dah tua kot :) tapi lately saya rasa seronok kerana dapat menyumbangkan sesuatu melalui ebook percuma SMS SCAM : Penipuan Yang Anda Perlu Tahu.

5. Ebook tersebut boleh dimuat turun secara percuma (sila rujuk post saya yang lepas). Ramai yang berterima kasih dengan ebook tersebut. Alhamdulillah, walaupun usaha yang kecil, ia dapat mengubah nasib kehidupan orang lain.

6. Minggu lepas saya menjadi lebih teruja apabila saya dihubungi oleh Consumer Forum of Malaysia (CFM), sebuah NGO dibawah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia apabila mereka berminat untuk menerbitkan ebook tersebut untuk diedarkan. CFM juga dalam rangka kerja untuk membanteras internet dan SMS scam. Yang tambah best, ebook tersebut juga akan diterjemahkan ke Bahasa Inggeris! Dah jadi buku panduan pula….

7. Kalau anda tengok cerita Oprah, tentu anda tahu tentang Oprah’s Big Gives! so saya rasa sebagai permulaan , ini adalah Irwan’s Small Gives :)

8. Saya akan terlibat secara langsung dengan CFM untuk educate pengguna dan memberi kesedaran mengenai penipuan SMS. Mulai hari ini, saya akan buka kategori baru irwan@cfm, untuk mencatatkan pengalaman saya sepanjang terlibat dengan program CFM. Dimasa2 akan datang, saya akan ceritakan mengenai CFM pula dan bagaimana ia memberi manfaat kepada anda sebagai pengguna.

9. Alhamdulillah, saya diberi peluang lagi untuk menyumbang kepada masyarakat. Mungkin sesudah sekian lama saya menikmati sumbangan orang lain kepada saya, tiba pula masa saya kembali menyumbang sesuatu kepada masyarakat.

Wish me luck!






Mengapa Anda Tidak Kaya ?

21 10 2008

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

1. Ramai yang beranggapan mereka tidak kaya disebabkan tidak memperolehi pendapatan yang mencukupi. Ramai berfikir ” Kalaulah aku punya pendapatan yang lebih, maka aku boleh membuat simpanan dan pelaburan dengan baik..

2. Yang lucunya, itulah pernyataan yang muncul, walau sudah beberapa kali memperolehi pendapatan yang lebih baik dari yang terdahulu. Sebelum gaji RM2,000, itulah alasannya, selepas gaji RM2,000 itu juga alasannya. Alasan lapuk!

3. “Becoming a millionaire has less to do with how much you make, it’s how you treat money in your daily life.” Maknanya menjadi jutawan bukannya dari berapa yang kita perolehi tetapi bagaimana kita menguruskan wang dalam kehidupan!

4. Sesiapa sahaja boleh menjadi jutawan dengan pengurusan kewangan yang betul tidak kira berapa banyak pendapatan kita.

5. Antara ’syaitan’ yang menjadi batu hasutan untuk kita terpesong dengan pengurusan wang dengan baik adalah :

Terlalu mengambil berat kereta yang dipakai : Di Malaysia, membeli sesebuah kenderaan hanya akan membuatkan bank kaya. Kereta akan susut nilai hari demi hari. Ini bukan pelaburan, ini adalah ‘peleburan’.

Gaya hidup ekslusif : Kalau rasa nak pakai baju branded setiap masa, handphone bertukar setiap bulan, atau shopping setiap minggu, ia hanya akan menambahkan hutang anda. Hutang yang besar akan menghalang anda dari membina kekayaan.

Kurang kepelbagaian pelaburan : Dulu-dulu, ibu saya hanya menyimpan di dalam ASN atau ASB. Itu satu2nya bentuk pelaburan yang selamat dan menguntungkan yang beliau tahu pada ketika itu. Kita yang dah celik, mesti cuba mempelbagaikan.

Lewat Mula Melabur : Sesetengahnya menyebut sebagai konsep compounding. Contohnya kalau anda melaburRM10 sebulan, maka dalam setahun anda akan memperolehi RM110 sekiranya pelaburan tersebut memberi pulangan 10%. Lagi cepat anda memulakan compounding, lagi cepat hasil yang anda perolehi.

Tak Buat Benda Yang Anda Suka : Kalau anda buat benda yang anda benci dan tak suka, anda akan stress! Anda terpaksa mencara cara untuk release tension. Nak pakai duit lagi …. Banyak pakai duit, kurang kaya lah gitu..

Tak Suka Belajar : Ramai ingat bila dah graduate, tak payah nak belajar lagi. Semua rasa dah pandai. Tetapi kalau rajin, tambah lagi ilmu untuk improve pekerjaan dan pendapatan anda. Sure bole!

Ada banyak lagi sebab. Sedar atau tidak, kita sebenarnya mungkin kurang disiplin untuk menjaga benda2 seperti ini.

Apa pun, kalau kita percaya dengan kemampuan diri kita, jangan risau dengan berapa pendapatan yang kita dapat. Cara kita menguruskan pendapatan kita akan menjadi lebih penting.

********************* PENGUMUMAN ! *********************

Mulai tahun 2009, saya hanya akan anjurkan Seminar Perniagaan dan Pemasaran SMS 3 bulan sekali. Saya terpaksa mengubah perancangan kerana saya akan mula terlibat dengan aktiviti kempen dan promosi Anti Penipuan SMS dan Internet Scam akan datang.

So, seminar tahun ini akan berakhir pada 8 November 2008 bertempat di Quality Hotel K, Lumpur.  Sesiapa yang masih belum mendaftar, boleh ambil peluang ini untuk menyertai dan meneroka potensi perniagaan SMS secara beretika. Daftar disini!






Scam + Menipu + Salahguna = Sepandai tupai…

14 10 2008

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Pembaca Blog,

1.  Demam + ulser + sakit tekak buat saya tak larat nak buat kerja beberapa hari. Nak cakap beraya sakan tidak juga.. Musim kot!

2. Gara-gara ebook SMS SCAM, saya dan En Salleh berpeluang berjumpa dengan kaunselor Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (www.cfm.org.my) untuk  program kempen anti penipuan internet dan SMS. Exciting program! Insyallah akan saya ceritakan lagi nanti.

3. Bercerita tentang scam, penipuan dan manipulasi internet dan SMS, nampaknya tak surut2. Setiap masa ada je yang kene, pelbagai skim baru yang muncul.

4. Scam, penipuan dan manipulasi satu hal. Satu lagi perkara yang terlepas pandang adalah dari segi kawalan pelanggan.

Ruang Sembang SMS 8TV Digantung

5. Ketika kita menyambut lebaran yang lepas, ruang chat SMS di televisyen 8TV telah digantung siarannya serta merta oleh Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia (SKMM).  Mesej2 yang terpapar di laman web tersebut berbaur lucah dan penawaran perkhidmatan seks. Ia diberitakan disini.

6. Mungkin ramai yang ingat bisnes SMS ni bila dah berjalan, kita biarkan sahaja..Itu tanggapan yang salah. Cuba tengok apa dah jadi? Staff 8TV yang sepatutnya memantau ruang sembang tersebut, mungkin ‘tertidur’ terlalu lama (atau tak peduli?) sehingga tak sedar apa yang sedang disembangkan  di ruangan tersebut.

7. SMS sama macam bisnes yang lain. Perlu diberi perhatian. Mungkin tidak kerap, tetapi secara berkala. Pengajaran kepada semua…

4 Syarikat Kantoi Dek BNM

8. Hari ini pula dalam Utusan, 4 syarikat diberkas oleh Bank Negara Malaysia kerana menganjurkan skim pelaburan yang tidak sah.

9. Syarikat ‘bertuah’ tersebut adalah Buluhmas Enterprise Sdn. Bhd., Jazmeen (M) Sdn. Bhd., Noradz Travel & Services Sdn. Bhd. dan Eastana Farm Industries Sdn. Bhd.

10. Masih dalam siasatan. Tengoklah hasilnya macam mana nanti. Saya bukan bersifat judgemental, tapi saya dah tengok lama juga syarikat2 ni, akhirnya kantoi juga dek BNM.

11.  Anda tentu lebih tahu, sebenarnya ada banyak lagi syarikat-syarikat macam ini. Boleh senaraikan lagi ?

12. Insyallah, SKMM akan buat roadshow untuk kempen2 bentuk penipuan ini tidak lama lagi. Kalau tiada aral saya akan turut serta.

p/s : Marilah sama2 kita celikkan masyarakat kita yang sebenarnya tiada jalan pintas untuk berjaya, kaya atau bersenang lenang. Usaha, istiqamah dan tawakkal itu sahaja caranya.






Ada Apa Selepas Raya ?

6 10 2008

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Sebelum terlambat, sekali lagi saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya. Maaf Zahir Batin.

Hari ini adalah raya ketujuh. Anda dah mula bekerja kembali ?

Macam mana hari pertama kerja selepas cuti panjang ? Liat tak nak mula semula kerja ?

Hah… Itu adalah tu bila ketupat, rendang dan lemang penuh sarat dalam perut tu.  Pegi timbang berat anda. Brapa kilo naik ? 2 kilo ? 5 kilo ? 10 kilo ? Memang sah lah anda beraya sakan :)

Bagi yang menerima duit raya, brapa ribu collection duit raya tahun ini ? Bagi yang menghulur duit, brapa banyak pula duit yang terkorban ? :)

Memang biasa lah tu bila liat nak start balik bekerja.  Rasa tension, malas nak bermula, momentum kerja takde, tengok tugasan menanti melambak2, meeting sana, appointment sini..

Arrghhh!!! Pecah kepala !@#$%^&*

Kenapa sebenarnya ya kita jadi camntu ? Sebenarnya banyak sebabnya. Sebab dan alasan yang mudah :

1. Dah berabis duit untuk beraya. Pokai , poket kering.

2. Letih driving. Highway jemmed. Dari perjalanan 2 jam jadi 5 jam, dari 4 jam jadi 9 jam. Kematu punggung!

3. Badan jadi berat. Sebab makan lemang 10 batang ditambah dengan tak de buat exercise sepanjang bulan puasa.

4. Rindu orang tua kat kampung. Tak puasa beraya!

5. Teringat awek yang dah janji nak kenduri nasi minyak 3 bulan lagi :)

1001 alasan. Ada je penyebabnya.

” Bagi saya SEBAB sebenarnya adalah KEGAGALAN KITA untuk menyusun kerja dengan baik sebelum bercuti berhari raya! “

Kerana itu, bila lepas beraya je, kelam kabut + huru hara jadual kerja kita. Semua nak cepat, semua nak urgent.. Mau tak pecah kepala kalau macam tu..

Yang ironinya, sebelum bercuti raya ada pula yang menunda kerja yang sepatutnya dibuat sebelum raya ke selepas raya! Pun dengan alasan, “Ala.. Raya dah dekat..takde mood nak siapkan keje!”

Hah.. Jadi bila masa nak buat kerjanya ? Sebelum raya tak de mood nak kerja, lepas raya pulak stress gile sebab kerja banyak sangat!

Itulah orang kita. Banyak benar alasannya disebabkan raya. Itu salah, ini pun salah. Semua macam tak kene je!

Tips untuk menyelesaikan masalah ini : Senaraikan semua kerja yang perlu dilakukan, tetapkan priority, buat satu persatu mengikut priority dan urgency. Insyallah siap juga akhirnya. Pelan2 kayuh :)

p/s : I had a wonderful raya celeb this year. Alhamdulillah beraya di Selayang tahun ini. Bukan saya saje yang suka, anak saya juge! :)

p/p/s : Beraya tu beraya juga. Kerja macam biasa tau. Catch my next seminar on 8 November 2008. Seminar terakhir 2008. Register sekarang di http://seminar.akademisms.com

p/p/s : Maaf.. tahun ni tak dapat nak buat open house! Rumah under renovation. Sorry..






Semoga amal diterima dan dosa diampunkan..

29 09 2008

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Bila semua mula sibuk pulang ke kampung saya ingin menyampaikan hasrat yang sama. Mengambil keberkatan bulan Ramadhan dan Syawal pula akan menjelma, saya susunkan jari yang sepuluh :

p.s : Bagi pengguna Feedburner, sila pastikan image email anda diaktifkan untuk melihat image diatas.

p.p.s : Ramai telah pulang beraya, berhati-hati di perjalanan. Dont SMS and Drive!

p.p.p.s : Insyallah kita akan kembali aktif semula minggu hadapan. Keep updated dengan menyertai komuniti Twitter di http://www.twitter.com/irwandahnil

Jumpa lagi..






Seronoknya Berada Di Rumah!

24 09 2008

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Pembaca Blog Sekalian,

1. Kita sudah berada di minggu terakhir Ramadhan. Alhamdulillah, masih diberi kekuatan untuk meneruskan ibadah sebelum Syawal menjelang. Ramai dari rakan2 yang tentunya telah banyak membuat persiapan untuk hari raya. Baju, kuih, perhiasan rumah. Sudah makin terasa kehadiran Syawal, bila ada dari kawan2 kita yang dah pun selamat sampai ke kampung!

2. Begitu awal mereka boleh balik ke kampung. Tak kerja ke ? Siapa yang jaga bisnes, kalau awal2 lagi dah balik kampung ?

3. Pada dekad ini, dengan ledakan teknologi memungkinkan kita melakukan perniagaan hanya dari rumah. Peluang yang wujud di zaman baru, gelombang berniaga dari rumah semakin kuat dan semakin diterima.

4. Bisnes dari rumah sememangnya dari dahulu dah wujud, tetapi ia sangat berbeza dengan sekarang. Bisnes dari rumah dahulu dilihat sebagai bisnes kecil-kecilan, modal yang terhad, tenaga kerja yang minima, dan jumlah jualan yang tak besar. Selain itu, perniagaan konvensional seperti gaya pos dan mail order masih lagi terbatas walau ia antara perniagaan yang berjaya.

5. Yang hebatnya, modal bekerja dirumah tetap rendah, tenaga kerja masih lagi minima, tetapi jumlah jualan telah melonjak jauh lebih tinggi! Jumlah pelanggan sangat luas termasuklah dari luar negara. Walau bekerja dari rumah, mereka telah melakukan perdagangan antarabangsa, malah ramai yang berasa seronok bila pendapatan perniagaan mereka dihitung dalam US Dollar.

6. Bentuk perdagangan juga bukan hanya terbatas kepada produk fizikal. Munculnya konsep produk digital, menyebabkan ia menjadi satu bentuk industri yang sangat unik kerana bole diistilahkan kos barangan dijual (cost of good sold) hampir zero!

7. Tidak pernah dalam sejarah perniagaan, berniaga tanpa sebarang direct cost! Kalau ada kos pun, ia adalah expenses iaitu belanja operasi, belanja upah, dan belanja pengurusan. Kalau anda pernah belajar perakaunan, cost of good sold (COGS) akan ditolak dari jualan kasar untuk sesuatu produk. Mungkin COGS boleh dimansuhkan dari sistem perakaunan selepas ini :)

8. Memang lain betul suasana bekerja dari rumah sekarang ini. Saya rasa inilah yang menjadi idaman semua. Duduk di rumah dan mendapat pendapatan secara profesional. Yang paling penting kualiti kehidupan semakin baik bila lebih masa dengan keluarga.

9. Apapun, sama ada anda kerja dirumah atau di pejabat, disiplin dan pengurusan masa tetap sama penting. Tiada kompromi.

10. Saya nak buat sedikit kajian tentang perniagaan SOHO. Kalau anda ada pandangan, tinggalkan komen dan kongsikan pandangan anda. Mungkin perkara dan isu tentang pembayaran cukai, pengurusan syarikat, belanja operasi, promosi dan masa dengan keluarga boleh dikongsikan disini. Mungkin ini dapat mengubah landskap perniagaan di Malaysia!

p/s : Bayangkan bile semua orang asik kerja di rumah! Seronoknye!