Rugi Berbelanja Besar Hanya Untuk Tidur dan Mandi

Rugi Berbelanja Besar Hanya Untuk Tidur dan Mandi

+ Antara kos yang paling tinggi ketika mengembara adalah membayar penginapan. Ditambah pula setiap penginapan dibayar dengan matawang Eropah seperti Pound, Euro atau Franc. Kalau didarabkan dengan wang Malaysia, memang akan terasa poket sedikit koyak. + Kalau mahu penginapan seperti … (read more)

Pergi Sebagai Rakan, Pulang Seperti Adik Beradik

Pergi Sebagai Rakan, Pulang Seperti Adik Beradik

Ini trip Travel Buddy Kembara Balkan 2015. 8 orang 14 hari, mereka menjelajah Dubai, Istanbul, Sarajevo, Mostar, Buna, Split, Dubrovnik, Kotor, Skopje, Athens dan Santorini. Aku patutnya ikut trip ni, tapi memandangkan Imigresen UK dah perli asek keluar negara je, … (read more)

Lily : Kamera & Video Selfie Yang Setia

Lily : Kamera & Video Selfie Yang Setia

Dulu aku punya teringin Gopro. Sebab dulu boleh bagi shot yang rare dari gambar biasa. Semua dah biasa dengan gambar handphone. Lepas tu muncul DSLR. Tapi saiznya agak tidak sesuai untuk dibawa untuk kembara santai walau kualitinya sangat ngetop.  Aku … (read more)

Train Panorama Bernina Express : Chur ke Milan

Train Panorama Bernina Express : Chur ke Milan

Kalau sebut Switzerland, boleh dikatakan semua perjalanan keretapi banjaran gunung memang superb 5 bintang. Antara yang pernah aku cuba adalah train Interlaken-Lucern dan Bernina Express dari Chur ke Tirano. Perjalanan kali ini bermula dari airport Zurich dan berakhir di Milan, … (read more)

From Eiffel Tower With Love

From Eiffel Tower With Love

Cabaran di atas Eiffel Tower ni bila angin terlalu kuat. Rambut akan menggerbang macam iklan shampoo. Pengunjung dibenarkan untuk menaiki 3 platform. Gambar-gambar yang aku snap ini dari platform 1 & 2. Di puncak tertinggi aku malas nak ambil gambar … (read more)

Pengumuman : Perubahan Kandungan Blog

Pengumuman : Perubahan Kandungan Blog

+ Blog ini saya sedang kemaskini setelah hampir 4 tahun meninggalkan ia usang. + Hidup telah berubah 360 darjah dari kali terakhir saya menulis blog ini. + Kandungan baru blog kini akan lebih bersifat peribadi, mencatat perjalanan dan mengutip pengalaman. … (read more)

Kembara Andalusia, Sepanyol, Portugal dan Balkan

Kembara Andalusia, Sepanyol, Portugal dan Balkan

Mata mengantuk. 2 hari ini kerja asyik membeli tiket penerbangan. Yang penting, dapat menyiapkan travelog ke Eropah. Ini salah satu aktiviti Travel Buddy Project. ” Saya dapati kembara di Eropah lebih mengasyikkan dengan menaiki pelbagai pengangkutan awam.” Dari satu bandar … (read more)

Cara Cepat Memahami Orang Setempat

Cara Cepat Memahami Orang Setempat

Lawati pasar. Antara tempat yang paling dekat dengan penduduk tempatan adalah pasar basah. + Lihat apa yang ada dipasar. Lihat sayurnya, tengok ikannya. Boleh bayangkan asas juadah penduduk tempatan. Dari bahan mentah tersebut, boleh bayangkan jenis khasiat dan bentuk masakannya. … (read more)

Seliar Mana Impian Kembara Anda

Seliar Mana Impian Kembara Anda

Tim Cope mengembara sejauh 10,000km menunggang unta dari Mongolia ke Hungary. + Episod kembara seperti ini luar biasa. Ini menjadi inspirasi. Tidak semua orang mampu fizikal, kewangan atau masa untuk melakukannya. + Di Malaysia, kita pernah dengar orang yang mengembara … (read more)

2014 : Kembara Keliling Dunia

2014 : Kembara Keliling Dunia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Tahun 2014 menjelang. Bererti 365 lembaran hari saya tinggalkan blog ini tanpa pengisian yang signifikan. Blog ini usang, rosak sendiri tanpa ada kandungan yang baru yang mahu saya kongsikan. Insyallah, saya berazam untuk mula menulis semua … (read more)