You are currently viewing Pakistan di Mata Aku

Pakistan di Mata Aku

Sepanjang di Pakistan mengingatkan aku pada buku Selimut Debu yang ditulis oleh Agustinus Wibowo yang bercerita mengenai gadis dari etnik Pashtun disini.

Yang berkulit cerah, bermata biru dan ada seolah berjeragat di pipi. Dan bila mereka memandang, matanya ibarat panahan terus menusuk ke kalbu. Gituh.

Pun begitu, perempuan Pasthun sangat jarang kelihatan di khalayak umum dan mereka berada di rumah hampir sepenuh masa. Di sesetengah tempat, dinaikkan papan tanda larangan untuk bergambar dengan wanita atau gadis tempatan.

Manakala kebanyakan kerja dilakukan oleh kaum lelaki termasuklah pergi ke pasar.

Sedang asyik aku melayan ingatan pada gadis Pashtun, sedar tidak, kami tiba di satu jalan yang lurus dan berhenti membelok di sebuah hotel di Passu.

Di depan kami, puncak Passu Cone setinggi 20 ribu kaki dari aras laut, cukup membuatkan kami mendongak untuk melihat puncaknya.

Maha suci Allah. Pemandangan itu serta-merta melenyapkan ingatan pada gadis buruan Pashtun tadi. Sebaliknya mata tertancap pada pergunungan yang tajam di puncak, lihat kelu tidak terucap.

Seperti gadis Pashtun yang tidak kelihatan dan jauh sepi, landskap Pakistan mula perlihatkan keindahan tersembunyi bila awan di puncak mula berarak pergi.

Perjalanan ke utara Pakistan semakin menarik.

*bersambung

Catatan kembara
Irwan Dahnil
Passu Cone,
Gilgit Baltistan

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply