Persepsi : Melihat Perniagaan Anda

Salam Sejahtera,

Dalam perniagaan, satu elemen yang penting adalah persepsi. Persepsi adalah perkataaan yang saya istilahkan tentang sudut pandang sesuatu perniagaan. Bagaimana anda melihat perniagaan anda?

” Apa yang anda pandang pada perniagaan anda, itulah yang terpancar di mata pelanggan anda “

Perniagaan yang mempunyai pejabat yang cantik dan kakitangan yang ramai memberikan persepsi kepada pelanggan bahawa perniagaan ini adalah besar dan mantap. Atau website yang cantik dan kemas memberikan imej yang positif kepada perniagaan. Atau bungkusan produk yang cantik dapat meningkatkan ‘nafsu’ pelanggan untuk membeli.

” Perniagaan kecil atau besar, perlu menjaga persepsi pelanggan ”

Hakikatnya persepsi boleh diubah dengan memperbaiki cara anda menampilkan perniagaan. Tidak semestinya perlu berbelanja besar untuk memberikan imej yang baik, tetapi cukup dengan ‘upgrade’ perkara yang dinilai oleh pelanggan.

~ Sekiranya persepsi pelanggan anda datangnya dari internet, maka perbaiki laman web anda.

~ Sekira persepsi pelanggan datangnya dari seminar atau ceramah, perbaiki cara komunikasi anda.

~ Sekiranya pelanggan datangnya dari produk anda, perbaiki cara pembungkusan produk anda

~ Sekiranya pelanggan datang dari recommendation, perbaiki cara penampilan anda.

Tidak perlu semua diperbaiki takut2 jadi Mr Perfect pula, memadai dengan memberi persepsi baik kepada bakal pelanggan anda.

Tapi ada juga pelanggan yang menilai dengan kereta yang anda pandu atau sukan yang anda main (golf). Tak salah, tetapi anda perlu jawab soalan ;

” Adakah dengan berkereta besar ini, pelanggan atau jualan saya akan bertambah ? “

Sekiranya jawapannya Ya, mungkin anda boleh perbaiki. Tapi kalau papa untuk bergaya, atau untuk menunjuk-nunjuk, walhal pelanggan tidak membeli dari anda, maka tiada gunanya!

Melawan persepsi lebih susah, dari menetapkan persepsi. Contohnya bila kita sebut sahaja usahawan, pelanggan telah terbayang perniagaan yang mempunyai ruang pejabat yang cantik dan beberapa kakitangan. Atau bila sebut sahaja jutawan, orang akan membayangkan tentang kereta Mercedes atau rumah besar.

Tapi bagaimana dengan jutawan yang hanya naik kereta ‘biasa-biasa aje’ ? Atau perniagaan yang tidak mempunyai pejabat atau kakitangan yang ramai ?

Mengubah persepsi tidak mudah, tetapi tidak mustahil. Perniagaan internet mengubah persepsi bahawa sesuatu perniagaan tidak semestinya mempunyai pejabat. Jutawan yang mengawal perbelanjaan, tahu bahawa kereta itu menyusut nilainya saban tahun. Bila orang mula melihat hakikat dan tidak dikaburi fakta yang salah, maka persepsi boleh diubah.

” Mengubah persepsi pelanggan menjadi positif terhadap perniagaan anda adalah kejayaan yang sentiasa akan kekal dan kejayaan yang tidak ternilai! “

Kuiz Persepsi :

Cuba anda lihat imej di sebelah. Adakah ia berpusing ke kiri atau ke kanan ? Apakah jawapan anda ? Anda boleh tergolong dalam 2 golongan :

Golongan 1 : Sekiranya anda melihat ia berpusing ke kanan, cuba anda ubah persepsi anda bahawa ianya berpusing ke kiri.

Kemudian anda ubahkan semula supaya ia berpusing ke kanan semula.

Golongan 2 : Sekiranya anda melihat ia berpusing ke kiri, cuba anda ubah persepsi anda bahawa ianya berpusing ke kanan.

Kemudian anda ubahkan supaya ia berpusing ke kiri semula.

Sekiranya anda berjaya lakukannya, begitu juga dengan pelanggan anda. Mereka boleh mengubah sesuatu persepsi terhadap perniagaan anda, juga boleh untuk mengubahnya semula kepada persepsi asal sekiranya anda yang mengubahkannya!

p.s : Kajian menunjukkan sesiapa yang boleh ubah persepsi imej diatas, mempunyai IQ yang melebihi 160! Siapa yang tak dapat ubah tu, maaf kan saya … 🙂

p.p.s : Saya akan ubah persepsi perniagaan SMS yang negatif menjadi positif pada 15 Disember ini melalui Workshop Praktikal Perniagaan SMS. Penyertaan dibuka sekarang!

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply