SMS Case Study : SMS Feedback Untuk Iklan Seminar Sabah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Terima kasih diatas ucapan takziah. Alhamdulillah, semuanya telah selamat. Majlis tahlil juga berjalan dengan lancar.

2 minggu yang padat untuk saya. Banyak pula perkara yang telah saya terabaikan. So minggu ini, saya akan kembali catch up banyak perkara yang tak selesai. Minggu lalu saya terpaksa tunda beberapa aktiviti yang dirancang ke tarikh yang baru.

Lately saya banyak terima email yang bertanyakan tentang konsep pemasaran SMS. Kebanyakan mungkin berminat atau ingin tahu lebih lanjut tentang konsep baru itu. Maaf kebanyakan email tersebut tidak dapat saya reply kerana kekurangan maklumat. Lagi pun kebanyakan email, bertanya soalan tanpa sopan santun ni rasa tak ‘berbaloi’ saya nak reply.

” En Irwan, just ndak find something bout business SMS nie, I read your blog, but sill blur… if you don’t mind to elaborate a bit bout “pemasaran SMS”nie.. if anything u can email to me, waiting for your reply.. till then .. thank you,,,,

Kalau anda jadi saya, agaknya macam mana saya nak reply email ini ? Susah..susah.. So sejak terima email yang bertanyakan soalan yang sama, saya terfikir bagaimana untuk membantu pembaca blog ini memahami konsep2 pemasaran SMS.

Jadi saya akan mulakan kategori baru yang saya panggil sebagai SMS Case Study. So dalam kategori ni, saya cuba untuk berkongsi pengalaman sebenar mengaplikasikan SMS sebagai kaedah pemasaran. Dengan cara ini diharapkan mungkin anda boleh lihat bagaimana saya nak lakukan dan pada masa yang sama dapat menjimatkan masa untuk membalas email yang bertanya soalan yang sama.

Sebelum ini saya juga telah memulakan kategori baru SMS Bisnes 101. Berbeza dengan kategori tersebut, SMS Case Study adalah berdasarkan pengalaman yang saya lalui. SMS Bisnes 101 adalah konsep2 asas, senario biasa dan juga realiti bisnes SMS.

Jadi, post kali ini akan agak panjang dan teknikal.

Seperti yang anda ketahui saya akan menganjurkan Seminar Perniagaan dan Pemasaran SMS yang pertama di Sabah pada 22 Jun nanti. Setuju tak kalau saya jadikan projek Sabah ini sebagai bahan ujikaji untuk case study yang pertama ni?

Kali ini saya akan gunakan SMS Feedback. Menggunakan sistem ini, saya akan menggunakan SMS sebagai alat untuk menerima maklumbalas dari pelanggan.

SITUASI

Jadi sekarang kita perlukan satu situasi. Dalam situasi ini, saya akan membeli ruangan iklan di dalam akhbar New Sabah Times untuk mempromosikan seminar tersebut. Jadi bagaimana saya ingin melihat keberkesanan iklan tersebut? Bagaimana saya ingin melihat respon dan feedback pelanggan ?

Dalam keadaan konvensional, pelanggan yang berminat untuk menyertai seminar akan memberi respon dan feedback melalui beberapa saluran yang biasa seperti melalui telefon, melalui email atau melalui edaran borang. So kali ini saya akan gunakan SMS sebagai alat untuk membolehkan pelanggan menghantar feedback kepada iklan.

PENTING! : Saya tidak menggantikan saluran konvensional dengan SMS, sebaliknya MENAMBAHKAN fungsi SMS dalam iklan. Ini bermakna saluran telefon dan email dikekalkan.

So dalam case study ini kita akan lihat beberapa aspek yang penting :

1. Konfigurasi Sistem SMS

2. Pengiklanan

3. Keberkesanan SMS vs Telefon/Email

4. Kos

Dalam pos hari ini, saya akan kongsikan dengan anda aspek yang pertama iaitu Konfigurasi Sistem SMS. Aspek2 seterusnya akan kita bincangkan dalam post akan datang.

KONFIGURASI SISTEM SMS

Tujuan konfigurasi ? Membolehkan sistem SMS saya membuat jawapan secara automatik apabila setiap pelanggan menghantar SMS feedback. Contohnya, Ali berminat untuk menyertai seminar, jadi Ali akan menghantar SMS. Apabila transaksi SMS berjaya, Ali akan menerima Reply SMS automatik. So tak perlu lah saya untuk membalas secara manual yang setiap SMS dihantar.

Saya sekarang mempunyai sistem SMS yang saya langgan dan saya telah memilih keyword MY. Untuk membezakan antara iklan, saya akan ciptakan subkeyword SBH. Setiap pelanggan yang berminat untuk menyertai seminar, saya akan minta mereka taipkan SMS yang mengandungi nama dan tarikh seminar.

Oleh itu, selepas membaca iklan saya, Ali yang berminat untuk menyertai seminar akan menaip seperti berikut :

MY<>SBH<>Ali<>22/06/08 dimana <> adalah jarak/space

Secara automatik, Ali akan menerima SMS Balas seperti berikut dari sistem SMS yang akan konfigurasikan. Contoh SMS Balas yang Ali akan terima adalah :

“Terima kasih diatas respon anda. Kami telah menerima SMS dari anda dan tempat untuk seminar telah direservekan. Sila buat pembayaran sebelum 13/06 untuk mengesahkan kehadiran anda. Terima kasih”

Anda sudah faham senario dan situasi sekarang ? So kalau dah faham senarionya, ayuh kita mulakan konfigurasi sistem SMS. Cuba lihat contoh konfigurasi yang saya lakukan pada sistem SMS.

Cuba anda lihat, untuk mengkofigurasikannya sangat mudah. Saya cuma perlu ciptakan subkeyword baru (SBH), menaip keterangan subkeyword, menetapkan harga setiap SMS (0.30 sahaja sudah memadai) dan juga menetepkan jawapan automatik SMS.

Kemudian saya klik hantar. Memandangkan keyword saya MY telah didaftarkan pada telco, maka subkeyword baru yang saya cipta iaitu SBH telah boleh digunakan serta merta ( kalau tak percaya, cuba hantar SMS sekarang 🙂 ).

Perasan tak yang saya tukarkan SMS balas tu menjadi lebih pendek.

“TQ diatas respon anda. Kami telah menerima SMS anda dan tempat untuk seminar telah direservekan. Sila buat pembayaran sebelum 13/06 utk pengesahan.TQ”

So, itu sahaja sebenarnya urusan mengkofigurasi sistem. Mudah kan ?

Nanti saya akan sambungkan pula dengan apek kedua iaitu pengiklanan. Sekarang ni saya kene buat pembayaran dulu ke New Sabah Times untuk bayaran iklan, kemudian saya akan masukkan line SMS dalam iklan tersebut.

Cukup sampai di sini.. Kita sambung di masa hadapan.

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply