Tips untuk ‘tap’ pasaran sasaran

Kebanyakan masalah usahawan baru adalah berkaitan dengan pasaran atau jualan. Secara khususnya, bidang ini yang menentukan sejauh mana perkembangan perniagaan anda, sama ada anda boleh survive dalam dunia perniagaan yang mencabar. Saya tidak nafikan ramai diantara usahawan boleh menghasilkan sesuatu dengan kualiti yang baik, tetapi ramai yang tersangkut ditengah jalan apabila tidak mempunyai strategi pemasaran yang lengkap boleh menjana hasil. Lebih2 lagi sekiranya produk kita adalah penemuan baru atau inovasi, pasaran menjadi semakin sukar ditembusi.

Bagi usahawan tekno, ini mungkin membantu anda :

1. Melalui Technology Update
Semasa lawatan saya ke Bangkok, saya dapat mencuba Windows Vista. Apabila saya balik ke KL, technology dan pendekatan terkini saya sebarkan kepada semua termasuk clients, supplier, business partners malah rakan sepejabat. Ini membantu saya memberi satu fasa awal untuk promosi jualan produk saya kelak. Anda perlu ‘knowledgeable’ dan sentiasa mengikuti perkembangan teknologi. Sekali berubah, pengetahuan anda juga bertambah. Pelanggan gemarkan vendor atau supplier yang berpengetahuan luas. Lebih baik menjadi usahawan yang lebih pandai dari client! Apa yang anda kata, pasti menjadi bahan pertimbangan dalam mempengaruhi keputusan pembelian pelanggan. Lambat laun, projek mesti masuk!

2. Request for Proposal (RFP)
Quote apa yang En Shahrizin cakap. Pelanggan tak mintak pun produk@service kita. Tapi kita ni yang pepandai dan secara proaktif memberi cadangan! Sama ada diterima @ tidak, perkara kedua. Usahawan perlu pandai menyampaikan idea bagaimana untuk menyampaikan ‘hajat’ kepada pelanggan.

3. Technology Focus
Khususkan kepakaran anda kepada beberapa area sahaja. Jangan tunjukkan anda boleh buat semua@supply semua. Nanti pelanggan ingat anda ni tidak lebih dari seorang trader. Bina kredibiliti dalam bidang yang anda khususkan.

4. Proof of Concept & Proof of Technology (POC & POT)
Saya sanggup berikan product @ perkhidmatan saya secara percuma asalkan saya mendapat green lite dari pelanggan untuk lakukan POC & POT. Ini bermakna 50% potensi produk saya telah diterima oleh pelanggan. Sekiranya POC & POT saya berjaya mencapai matlamat, lagi 40% keyakinan pelanggan bertambah. Tugas saya selepas ini, perlu mendapatkan lagi 10% kepercayaan untuk menjadikan ia suatu jualan! Lebih baik saya usahakan 10%, kerana 90% telah ‘melakukan promosi’ tanpa saya membuka mulut. Action speaks louder than word!

5. Pilot Site
Minta pelanggan untuk berikan satu pilot site. Cukup dengan alasan untuk mencuba produk anda. Mereka sudah 50% percaya kepada anda kalau anda dapat yakinkan mereka untuk memberi satu Pilot Site.

Bagi saya, kalau saya dapat laksanakan antara perkara diatas, merupakan satu ‘kemenangan‘. Saya bukan semata2 ingin produk @ service saya dijual, tetapi saya perlukan ‘laluan’ untuk memberitahu pelanggan apa produk yang saya ada dan apa yang saya boleh lakukan.

Saya selalu menggunakan kaedah 4 dan 5. So far, kaedah tersebut works for me. Apakah kaedah yang terbaik untuk anda ?

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply