Bagaimana Melayan Pelanggan Cerewet

Pepatah menyebutkan bahawa pelanggan adalah raja. Tanpa mereka apalah erti perniagaan kita. Mereka perlu dilayan sebaiknya demi memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan.

Realitinya, dalam memberikan layanan kelas A kepada pelanggan, akan ada pelanggan berkelas F. Lebih-lebih lagi pelanggan yang pantang kita lakukan kesilapan, melenting seolah-olah dia sahaja yang betul. Memang sebagai tuan punya perniagaan, ini adalah ujian kesabaran. Darah akan terasa naik ke muka, degup jantung menjadi semakin laju. Kalau sudah terlalu marah, nada suara mula bergetar dan tersekat-sekat, percakapan seolah-olah tidak kena dan terasa benar ingin menamatkan perbualan tersebut secepatnya.

Pelanggan macam inilah yang selalunya menimbulkan ketegangan. Dilayan makin menjadi, tidak dilayan lagi teruk jadinya.

Tips Mengawal Perbualan ‘Panas’ Pelanggan Cerewet

Apabila kita bertemu pelanggan sebegini, kita hanya perlu banyak bersabar dan menarik nafas panjang beberapa kali. Ini membantu mengawal tutur kata. Berkata bila perlu, lebih bersifat informatif dan memperlihatkan bantuan yang ingin dihulurkan kepada pelanggan.

1. Terima dan fahami perasaan pelanggan ketika itu. Mulakan ayat kemaafan seperti “Maaf Tuan. Kami juga tidak sangka perkara tersebut akan berlaku..” Pelanggan dalam keadaan yang marah dan tertekan, jangan kita bersifat defensif dan ayat seolah-olah tidak menerima teguran.

2. Biarkan pelanggan selesai bercakap walaupun seolah-olah tidak akan berhenti. Gunakan bahasa badan tanda anda fahami atau dengan menggunakan ayat-ayat pendek bersetuju seperti “Oh begitu..”, “Ehemmm.. ”

3. Banyakkan mendengar kurangkan bercakap. Minta pandangan penyelesaian dari pelanggan. Pelanggan mungkin ada cadangan mengikut kemahuannya. Dengarkan dan pertimbangkan. Seolah-olah kita menganalisa cadangan pelanggan, kita akan kelihatan lebih terbuka dengan pelanggan. Pelanggan ketika ini mungkin akan sedikit sejuk dan nada amarah mereka mungkin sudah menurun.

4. Jika cadangan mereka tidak boleh dilaksanakan, berikan cadangan alternatif.

Ada syarikat makanan segera memberikan makanan lebih secara percuma sekiranya pesanan diterima lewat. Ini sebenarnya cara untuk mereka ‘menutupi’ mulut pelanggan yang tidak berpuas hati. Pelanggan yang mukanya tadi masam dan kelat terus berubah tersenyum lebar ke telinga bila dapat makanan percuma!

Beli pelanggan anda…

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply