Kami Mahukan Broadband Lebih Baik!

Di Malaysia, seperti yang kita ketahui mempunyai penawaran perkhidmatan telekomunikasi yang sangat terbatas. Sekadar perbandingan, di Indonesia mempunyai 10 syarikat yang menawarkan perkhidmatan selular secara besar-besar. Di Malaysia pula kita hanya dihidangkan oleh perkhidmatan beberapa syarikat sahaja. Saya antara pelanggan yang paling cerewet bila berkaitan dengan broadband yang tidak memuaskan. Maklum sahaja saya berniaga dari rumah yang bergantung kepada internet 100%. Saya akan sentiasa membuat laporan sekiranya tiada capaian, atau perkhidmatan yang tidak berkualiti.

Maaf kerana kali ini saya bukan menulis sebarang tip atau perkembangan perniagaan. Tetapi saya menulis atas dasar tanggungjawab kita sebagai rakyat Malaysia dan ke arah perkhidmatan telekomunikasi yang lebih baik.

Sejak saya menyertai Forum Pengguna Malaysia (www.cfm.org.my), barulah saya sedar bahawa bukan saya sahaja yang merungut mengenai perkhidmatan telekomunikasi. Semakin ramai yang melahirkan rasa tidak puas hati seperti broadband yang lajunya tidak seperti dijanjikan, masalah bill telefon bimbit dan sebagainya. Apabila diajukan masalah ini kepada pihak yang terlibat, seolah-olah tiada tindakan.

“Dah buat laporan banyak kali, tetapi macam tu juga.. “

Oleh itu, ramai yang give-up untuk terus membuat laporan. Laporan yang pernah dibuat juga seolah-olah tidak menyumbang apa-apa penambahbaikan.

Portal Aduan Forum Pengguna Malaysia, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM)

Minggu lalu saya dijemput untuk menghadiri majlis pelancaran Portal Aduan CFM (CoP). Ini salah satu usaha bagaimana anda boleh menyalurkan masalah dan aduan anda mengenai perkhidmatan telekomunikasi di Malaysia. Bukan hanya aduan perkhidmatan selular dan broadband, aduan seperti Astro juga diterima.

Tidak seperti aduan yang anda lakukan kepada penyedia perkhidmatan, satu kelebihan CoP adalah ia bersifat seperti forum. Andaikan anda membuat aduan mengenai perkhidmatan Maxis Broadband yang tidak berkualiti di CoP, maka setiap aduan boleh dilayan oleh pelbagai pihak termasuklah CFM, SKMM, Persatuan Pengguna dan Maxis sendiri. Ini berbeza dengan aduan yang dibuat kepada Maxis sahaja (hanya Maxis sahaja yang tahu) sebaliknya membuat laporan di CoP membolehkan pelbagai pihak berwajib mendengar masalah anda.

Boleh disimpulkan, pelbagai pihak terlibat untuk melayan aduan. Biar pihak kerajaan melalui SKMM mengetahui apa yang sebenarnya dirungutkan oleh masyarakat.

Walaubagaimanapun, CoP tidak akan berkesan sekiranya anda tidak membuat laporan. Kita perlu jadi lebih proaktif dengan membuat laungan dan menjerit kepada pihak berkuasa. Kita perlu buang jauh-jauh rasa tidak peduli. Kita perlu bersuara, membolehkan suara kita didengari.

Platform sudah ada, apa yang perlu dilakukan adalah melakukan tanggungjawab kita untuk membuat laporan.

Tanggungjawab Anda Membuat Laporan

Sekiranya anda mempunyai masalah, aduan atau sebarang pertikaian yang tidak selesai, ini adalah masanya untuk masalah anda didengari oleh pihak yang lebih tinggi. Sekiranya anda pernah membuat laporan ke syarikat telekomunikasi (seperti Celcom, Astro, Maxis dan sebagainya), tetapi anda tidak berpuas hati dengan cara aduan anda dilayan, anda mungkin boleh bawa aduan anda ke peringkat lebih tinggi sehingga ke peringkat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia.

Caranya sangat mudah. Anda hanya perlu login di CoP (http://complaint.cfm.org.my/), mendaftarkan diri anda kemudian hantarkan aduan atau masalah anda.

Dengan menghantar aduan, anda boleh memeriksa status aduan anda dalam masa beberapa hari selepas aduan dibuat. Jadi anda tidak akan tertanya-tanya sama ada aduan anda telah dilayan atau belum. Anda boleh menilai sendiri bagaimana aduan tersebut dilayan, status aduan anda sama ada telah diselesaikan atau belum dan tindakan susulan yang dilakukan. Memandangkan CoP adalah berkonsepkan forum, mungkin aduan anda akan dilayan oleh pelbagai pihak termasuk SKMM sendiri.

Walaubagaimana pun CoP hanya akan boleh membantu anda sekiranya anda mengambil sedikit inisiatif untuk membawa aduan anda ke tengah. Jangan diamkan diri sekiranya ada masalah telekomunikasi. Sebaliknya bertindaklah kerana sumbangan anda untuk membuat aduan akan membantu rakan kita yang lain untuk mendapat perkhidmatan yang lebih berkualiti.

Lidi yang sebatang mudah untuk dipatahkan, tetapi segenggam lidi yang diikat bersama menjadi lebih kuat, padu dan dapat menyumbangkan sesuatu.

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply