Menjadi jurujual yang ‘kaya’

Salam Sejahtera,

Kali ini saya tidak berniat untuk menulis panjang. Banyak pula perkara yang berlaku dan akan berlaku pada minggu ini. Saya harus selesaikan mana yang penting terlebih dahulu.

Seperti yang saya pernah kongsikan dahulu, ada diantara kita ini mahu menggunakan SMS hanya sebagai alat untuk pemasaran sahaja. Disebabkan lebih 21 juta orang populasi negara kita yang yang menggunakan handphone, alat penyebaran iklan dan promosi akan menjadi satu alternatif baru untuk menyampaikan maklumat. Hakikat bahawa SMS lebih menarik perhatian pengguna dengan membaca setiap SMS yang dihantar, menyebabkan iklan melalui SMS akan dibaca berbanding iklan-iklan konvensional yang ada.

TAHUKAH ANDA ? Menurut kajian, SMS mempunyai kadar pelanggan yang membaca 4 kali lebih tinggi berbanding dengan pengiklanan email atau internet. Jarang orang tidak bukak SMS. Dengan email pula, kadang2 kita cuma delete sahaja bila tengok tajuk email seolah2 iklan2 yang tidak diingini. Kalau kita cetak brochure dan kita edarkan kepada pelanggan2, kebanyakan brochure kita pada akhirnya akan berada di longkang!

Mereka yang ingin menggunakan SMS sebagai alat pemasaran boleh kita kenalpasti dengan beberapa perkara :

1. Mereka tidak berminat buat duit dari SMS. Mereka cuma mahu gunakan SMS untuk menyebar maklumat. Bahkan mereka sanggup untuk membelanjakan sejumlah wang untuk mempromosi.

2. Mereka adalah client-driven. Mereka mengumpulkan data dan maklumat mengenai pelanggan dan prospek pelanggan. Ini termasuklah nama dan nombor telefon bimbit pelanggan.

3. Mereka percaya dengan lebih ramai orang mengetahui mengenai produk mereka, lebih tinggi potensi untuk menjual produk. Pendapatan yang mereka harapkan bukan dari SMS tetapi peningkatan pada jualan produk

4. Berminat untuk mengetahui apakah alat2 yang boleh membantu mereka untuk melakukan promosi dan iklan SMS. Mereka berminat dengan alat2 seperti aplikasi apa untuk mereka menghantar SMS, apakah garis panduan untuk pengiklanan dan apakah buku2 sebagai rujukan mereka. Mereka tidak berminat untuk mengetahui konsep perniagaan SMS, berapakah kos untuk memulakan perniagaan SMS, apakah risiko-risiko perniagaan.

5. Biasanya mereka adalah eksekutif pemasaran, perancang promosi dan pemasaran dan mungkin agen jualan dan pengedaran.

6. Mereka lebih berminat untuk mempelajari selok-belok untuk memasukkan dalam promosi mereka. Mereka mahu SMS ini membolehkan mereka dapat menerima pesanan dengan cepat, respon pelanggan, dan sebagainya.

TIPS : Mereka yang mahir dalam pemasaran SMS adalah mereka yang mempunyai peluang yang cerah untuk menghasilkan wang, baik dari SMS atau pun dari produk. Mengapa agaknya ?

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply