Tips Menulis Profil dan Deskripsi Peribadi

Penampilan melalui foto di internet adalah penting kerana ia adalah cara pintas bagaimana orang mengenali diri anda. Sesuai dengan matlamat membina kenalan dan lingkungan rangkaian, semua orang sukakan penampilan yang menarik.

Perkara seterusnya yang dinilai adalah mengenai informasi diri. Cerita mengenai diri sendiri juga memberi tafsiran kepada orang lain. Ia boleh jadi dalam bentuk point atau dalam bentuk deskriptif yang menceritakan mengenai diri sendiri. Informasi tersebut juga selalunya bersifat positif, membina dan menyenangkan orang lain. Apabila dibaca, orang lain menjadi lebih selesa kerana memahami secara asasnya bagaimana diri seseorang.

Cuba anda senaraikan 8 perkara yang baik tentang diri anda dalam masa 16 saat.

Boleh ?

Ada diantara kita merasa kurang senang dan tidak selesa apabila bercakap perkara yang positif tentang diri sendiri. Sangat susah untuk meluah rasa, kadang kala terpaksa berfikir sejenak “Apa yang baik dalam diri saya?”..

Tips Menulis Deskripsi Diri

1. Tidak ada yang salah atau betul dalam menulis deskripsi diri. Anda boleh tulis sesuka hati anda. Pertama kali menulis, jangan fikirkan apa yang orang lain fikirkan tentang diri anda.

2. Buat dalam masa sesingkat mungkin. 8 perkara positif dalam masa 16 saat. Apa yang terlintas dalam masa 16 saat, itulah diri anda yang sebenarnya.

3. Buat satu deskripsi ringkas, kemudian tinggalkan. Jangan lihat atau preview selama beberapa hari. Sekiranya anda ingin mengubah atau menyedapkan deskripsi lakukan selepas itu.

4. Berikan orang lain, rakan atau kenalan untuk membaca deskripsi tersebut. Tanya apa pandangan mereka, apa yang mereka boleh tafsirkan dengan deskripsi tersebut. Adakah sesuai dengan diri anda ?

5. Tuliskan perkara yang positif. Jangan menulis dekripsi yang berbau negatif, sedih, marah, tidak puas hati atau memberontak.

Saya sendiri menulis deksripsi diri banyak kali. Berkali-kali. Sehingga saya rasakan itulah deskripsi yang paling tetap dan sesuai yang benar-benar melambangkan diri saya. Ia mengambil masa kerana manusia memang sentiasa akan berubah dan nilai dalam diri turun berbeza.

Masa untuk melihat kembali dekripsi diri anda!

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply