You are currently viewing Tips Merancang Trip ke Kazakhstan / Kyrgyzstan (Part 1)

Tips Merancang Trip ke Kazakhstan / Kyrgyzstan (Part 1)

Aku nak share sikit macam mana keadaan dan suasana untuk kembara di Kazakhstan dan Kyrgyzstan.

First of all, kena tahu keadaan infrastruktur kat sini bukan something yang mudah nak arrange macam pegi Europe atau Jepun.

Korang boleh Gugel, walau backpacker kental pun, boleh cair nak susun itinerary kat sini. Aku cuba share sedikit panduan macam mana untuk rancang perjalanan untuk trip ke sini.

Penerbangan.

Aku anggap semua berharap flight murah Airasia sahaja dan turun di Almaty, Kazakhstan. Itu sahaja penerbangan terus yang paling ekonomi. Tunggu Batik Air, entah bila. Dulu sebelum pandemik, ada Air Astana juga tapi belum kembali sehingga kini.

Kalau rasa nak murah dengan flight transit boleh cuba. Aku rasa tak murah mana sangat, dan ambil masa lagi untuk layover.

Turun di Bishkek atau Astana bukan pilihan yang lebih jimat.

Penginapan.

Penginapan di Almaty masih boleh cari di website macam Booking atau Airbnb. Rate agak murah.

Cuma kena tahu kaedah pembayaran. Banyak juga property hanya menerima pembayaran tunai atau secara terus, dan bukan melalui Booking/Airbnb.

Jadi korang kena sedia cash, atau pastikan kad kredit korang boleh dipakai kat sana. So far, aku pakai kad aku memang tak boleh. Tapi ada card Wise yang boleh pakai.

Di Kyrgyzstan, kebanyakan cuma guesthouse. Seriously tidak semua penginapan yang okay. Dan budaya kat sini ada homestay, duduk sekali dengan owner.

Kalau mahu menginap kat yurt, kena tahu ia tidak beroperasi sepanjang tahun. Kebanyakan toilet berada di luar, sharing basis. Sekadar untuk dapat pengalaman okaylah, tapi untuk duduk berhari-hari mungkin kurang selesa.

Makan.

Both di Kazakhstan dan Kyrgyzstan ada banyak pilihan makanan dan halal. Cuma di Kyrgyzstan ada isu kebersihan, sehingga yang sakit perut.

Kat sini kena ada local knowledge kat mana penginapan yang okay. Local tour guide sangat membantu untuk advice tempat makan. Kebanyakan disini terima cash ya untuk pembayaran runcit.

Local Transport.

Di bandar Almaty, ada banyak pilihan. Bus atau teksi atau E-hailing. Kadarnya pun sangat berpatutan dan boleh kata murah juga. Jadi untuk itinerary dalam Almaty tiada masalah.

Sewa Kereta.

Bagi yang tidak mahir, memandu susah juga. Di negara ini, ada kereta stereng kanan, dan ada juga stereng kiri. Pening woih.

Bahasa di signboard pula tidak semua ada huruf yang kita kenal, huruf Rusia banyak. Ada juga laporan yang ditahan polis dan diminta suapan. Bab sewa kereta ni aku share dalam artikel akan datang.

So kalau tidak sewa kereta, kita akan ada masalah transport bila ada itinerary yang jauh seperti ke Big Lake, Kolsay, Kaindy dan Charyn Canyon. Atau kita cadang nak cross border masuk ke Kyrgyzstan.

.

WARNING : Kat sini korang jangan terjah trip jauh-jauh TANPA plan transport dan penginapan. Ini bukan tempat yang ramai orang pergi hari macam pegi iCity.

Melainkan diri rasa begitu kental habis untuk hitchhike, tidur bergelimpangan, total adventura dan tak kisah apa ribut yang melanda.

Nanti aku sambung Part 2 esok, macam mana nak arrange trip masuk ke Kyrgyzstan. Panjang nau artikel nanti orang malas baca dan suruh lukis lak.

Catatan kembara
Irwan Dahnil
Acah Adventura
Kazakhstan / Kyrgyzstan

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply