5 Tips ‘Otai’ Mengekalkan Pendapatan di Internet

Orang kata, di internet mudah dapat duit. Senang mencari wang ringgit. Sertai affiliate, Adsense dan pelbagai lagi. Di internet, dengan menjual informasi memang boleh menghasilkan pendapatan. Bagi sesiapa yang baru menjana pendapatan di internet mengetahui bisnes secara kecilan di internet menghasilkan pendapatan yang kecil, berkala dan juga bermusim. Dah namapun bisnes kecilan.. Bila ada ebook baru dikeluarkan, semua akan mempromosikan ebook yang sama. Bila ada produk baru dilancarkan, pun jadi begitu. Ia datang dan pergi. Bermusim.

Tetapi mengapa ada antara mereka yang dikenali sebagai ‘otai’ (orang lama) di internet dapat mengekalkan pendapatan mereka ? Mereka ada formula mereka sendiri. Mengikut pengamatan saya, mereka ini mempunyai ciri-ciri berikut yang diamalkan. Kira macam petualah ni:

1. Mereka ada masa untuk produk

Walau dalam kesibukan dan hiruk pikuk dunia internet, mereka peruntukkan masa untuk membina produk mereka sendiri. 60% masa digunakan untuk membuat hal sendiri, kajian dan penyelidikan dan juga pembangunan produk dan selebihnya barulah digunakan untuk menyertai affiliate atau bersosial di internet. Itu pun, mereka sangat memilih program yang ingin disertai, tidak secara terburu-buru dan sangat santai. Mereka tidak terikut-ikut dengan cakap-cakap.

2. Mereka mencipta formula

Mereka bukan berniaga di internet setahun dua. Lebih dari itu, mereka telah terlibat dengan pelbagai perniagaan di internet. Sehinggakan mereka mampu memetakan senario perniagaan dengan jelas, menganalisa, membuat kajian dan ujian dan akhirnya menemuni formula mereka sendiri. Mereka akan dapat satu formula produk apa yang berpotensi untuk dibangunkan. Kerana itu, kebanyakan otai ini dikenali sehingga kita.

3. Membina rangkaian dan lingkaran kenalan

Mereka mempunyai rangkaian kenalan yang luas dan ini adalah WAJIB! Kenalan pula selalunya mereka akan kelaskan kepada 2 golongan; 1. Pengikut 2. Rakan niaga. Mereka akan tahu menilai rakan mana yang diperlukan untuk tujuan tertentu.

4. Fokus dalam bidang

Memang itulah lumrah IM yang terkenal. Mereka dahulu juga hingusan yang bermain dengan wang kecil. Semua bisnes nak dicuba, semua produk dipromotekan. Yang penting dapat duit. Tetapi bila sudah semakin senior, mereka semakin senyap, memilih dan juga fokus. Mereka usahakan pendapatan pasif, dan juga meningkatkan saiz pendapatan. Pendapatan kecil tidak lagi menarik minat mereka. Oleh itu, mereka khusus dalam bidang masing-masing. Cuba lihat sekeliling, siapakah yang dikenali sebagai pakar Ebay ? Pakar Blog ? Pakar produk fizikal ? Pakar dropshipping ? Pakar Lelong ?

Pakar SMS ? ūüėÄ

5. Membina jenama dan identiti

Mereka menuju kepada pembangunan jenama peribadi. Mereka menggunakan strategi jenama untuk menjual produk dan perkhidmatan mereka. Mereka mula menggunakan strategi ‘lautan biru’ meneroka perniagaan yang lebih kekal dan berdaya saing. Mereka tidak kisah jika produk mereka tidak laku sekarang, tetapi mungkin setahun dua lagi, mereka mula menjana pendapatan secara passive.

Inilah disebut Formula Rahsia. Terokai diri kita, adakah kita juga sedang mencipta formula rahsia ?

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply