Adakah Ebook lebih baik dari Book?

Salam Sejahtera,

Disebabkan oleh perkembangan teknologi, ebook menjadi pilihan pengguna untuk mendapatkan maklumat. Huruf “e” disitu membawa makna electronic, buku didalam format elektronik atau digital. Ia bukan buku bercetak atau produk digital, tetapi kandungannya adalah sama seperti yang didapati dalam Book.

Kebaikan
Ebook mempunyai kekuatannya sendiri. Mempunyai element yang bukan hanya merangsang mata dan otak ketika membaca, tetapi boleh dimasukkan element seperti warna dan hyperlink ke dalamnya. Dan ia boleh dilakukan dengan mudah dan murah!

Tidak dinafikan Book mempunyai nilainya yang tersendiri khususnya boleh dipegang. Maklumlah, kita kalau boleh nak pegang, rasa dan belek baru rasa puas hati beli buku. Sampaikan kadang2 bacanya tidak!!

Impak
Ebook sebenarnya memberikan impak yang besar dalam menyebarkan ilmu. Dahulunya dalam satu kajian, didapati rakyat Malaysia membaca hanya 2 buku setahun! Tetapi dengan ebook yang lebih murah dan mudah didapati di internet, menggalakkan kita lebih membaca. Walaupun saya tidak punya statistik yang kukuh dalam perkara ini, tapi saya percaya, ramai yang mendapat benefit dari konsep ebook ini.

Kedua-duanya ilmu. Tiada beza. Cuma jangan la sesekali meminta pekedai @ penjual buku antarkan ebook tu ke rumah anda! Itu memang tidak wujud!

p.s : Kadang2 pening bila orang tidak boleh bezakan formatnya…

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply