Belanja Iklan Internet Diramal Naik

Sebenarnya petikan ini ingin saya ulas kerana fakta2 yang ada merupakan alert kepada internet marketer sekelian. Apa yang boleh diterjemahkan daripada berita ini :1. Potensi perniagaan berasaskan internet masih berdiri kukuh malah bertambah dengan peningkatan perbelanjaan iklan di internet.

2. Medium pengiklanan di internet semakin diterima ramai, meningkat dari segi jumlah golongan sasaran.

3. Peluang perniagaan bagi internet marketer utk menyediakan perkhidmatan perundingan pengiklanan yang sesuai untuk si pengiklan. Sebagai contoh, saya mahu iklankan produk baru saya dan saya mahu dan tahu internet merupakan pilihan baik dan berkesan. Cuma saya tak tahu di laman web mana yang perlu saya iklan kan… Nahh! ini sudah satu peluang..

Rajin2 buat research, orang akan mencari perkhidmatan profesional anda.

———————————————————————————

PERBELANJAAN iklan dalam internet di seluruh dunia diunjurkan tumbuh 84 peratus antara 2005 hingga 2008.

“Perbelanjaan iklan dalam internet di seluruh dunia diramal meningkat daripada 4.7 peratus pada 2005 kepada 5.7 peratus tahun ini dan kepada 7.3 peratus 2008.

“Pada kadar ini, jumlah perbelanjaan iklan akan mencapai dua angka di seluruh dunia pada 2011,” kata Gerald Miranda, Ketua Eksekutif ZenithOptimedia Malaysia, dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur.

Beliau berkata, iklan dalam internet akan menguasai lebih 10 peratus keseluruhan perbelanjaan iklan dalam dua pasaran tahun ini, iaitu United Kingdom (UK) sebanyak 12.9 peratus dan Sweden 10.5 peratus.

“Ini adalah kali pertama perbelanjaan iklan dalam internet mencapai dua angka,” katanya.

Pada 2008, perbelanjaan dalam internet bagi lapan pasaran diramal melebihi 10 peratus, iaitu di Australia, Israel, Jepun, Norway, Korea Selatan dan Taiwan, dengan UK dan Sweden masing-masing 17.2 peratus dan 13.3 peratus.

Jumlah perbelanjaan iklan dalam internet akan mengatasi jumlah perbelanjaan iklan luar premis tahun ini dan ia menyaingi jumlah perbelanjaan iklan di radio.

Jurang antara jumlah perbelanjaan iklan dalam internet dan radio diramal mengecil daripada 3.9 peratus pada 2005 kepada 0.7 peratus pada 2008.

Bagaimanapun, pengiklan dalam 10 kategori teratas telah mengambil langkah berhati-hati untuk memasuki pasaran iklan dalam internet.

Antara 2001 hingga 2005, jumlah peruntukan iklan dalam internet meningkat daripada 2.2 peratus kepada 3.2 peratus.

Dalam tempoh yang sama, jumlah perbelanjaan iklan dalam internet melonjak daripada 2.5 peratus kepada 4.7 peratus.

“Ini bermakna pengiklan kategori kecil telah membelanjakan lebih daripada biasa bagi iklan dalam internet.

“Disebabkan iklan dalam internet murah dan berkesan, ia sesuai untuk pengiklan kecil.”

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply