Hati-hati dengan penipuan PayPal


Salam Sejahtera,

Biasanya pagi2 saya berasa segar dan gembira. Tapi mood pagi saya pagi ini diganggu dek email yang saya terima dari PayPal yang menyatakan salah seorang dari pembeli ebook Rahsia Buat Duit Dengan SMS yang membayar menggunakan PayPal menyatakan bahawa beliau tidak membuat sebarang pembelian dan mendakwa telah berlaku kecurian identiti dan spoofing pada akaun PayPalnya. Jadi beliau menuntut wang dikembalikan.

PayPal sedang membuat penyiasatan. Tapi dari sumber yang boleh dipercayai, PayPal nie agak bias dan cenderung kepada pembeli dan bukan kepada penjual kepada saya. Walau pun PayPal menyatakan bahawa sebarang kerugian akan ditanggung sepenuhnya oleh PayPal sekiraya barangan telah dihantar, jadi bagaimana dengan barangan digital seperti ebook yang dihantar melalui email? Bagaimana saya dapat membuktikan pada PayPal bahawa saya telah menghantar ebook tersebut ? Hampir mustahil…

Saya diberi 2 pilihan oleh PayPal, sama ada memulangkan wang pembeli atau dapat membuktikan bahawa barangan saya telah dihantar kepada pembeli. Sudah tentunya saya tiada pilihan, melainkan untuk memulangkan wang tersebut! Dan ‘blacklistkan’ email pembeli tersebut dari berurusan pada masa hadapan.
Maybe ada cara lain…??

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply