Bila aku nak kaya?

Ramai orang berkata, “Seronoknya engkau, dah kaya berniaga!” atau “Tak pe la, ko orang business, duit banyakkk”..

Saya selalu didengarkan oleh rakan2 disekeliling saya mengenai frasa di atas atau seumpamanya. Saya cuma mendengar dan sekadar tersenyum. Mengiyakan tidak, menggelengkan pun tidak. Cuma tersenyum…

Hakikatnya cuma saya sahaja yang tahu. Malah sesiapa yang menjadi usahawan, pasti tahu bila ‘roda’ itu akan berputar. Bila ada wang di saku, bila pula ‘kering-kontang’. Bila rasa seronok bila memegang wang, bila pula hati berduka dan gundah-gulana bila semua serba tak kena.

Cuma alhamdulillah, kita mesti memegang prinsip berpijak di bumi nyata. Life goes on. Business pun macam tu jugak. Bila dah start, memang tak boleh nak buat U-turn. Selalu2 lah ingatkan diri, gagal itu adalah permulaan kepada kejayaan.

CUBA NILAI DIRI ANDA !!….

1. Saya masih boleh terus membayar gaji pekerja saya, sewa ofis, bil utilitii dan hutang masih dalam kawalan.

2. Saya masih boleh berbelanja untuk diri sendiri dan keluarga.

3. Saya masih boleh membayar ansuran kereta saya (walau hanya kereta kecil seperti saya 🙂 )

4. Saya masih boleh membeli rumah dan harta (walau tak banyak)

5. Saya masih menjadi pengguna kad kredit yang tak dibeban hutang keterlaluan

6. Saya tidak pernah berpatah balik makan gaji selepas memulakan perniagaan

Kalau anda mempunyai statement seperti diatas, TAHNIAH! Perniagaan anda sudah lepas di peringkat ‘survival’.

Walau pun kecil, itulah ‘indicator’ kepada perniagaan yang telah usahakan beberapa tahun. Ramai juga kawan yang cuba berniaga, tetapi kembali makan gaji. Ramai juga yang terus terbeban dengan hutang bila berniaga. (Saya juga berhutang, tapi slow2 bayar). Banyak juga projek yang terbengkalai :). Tapi itulah asam garam, sepak terajang perniagaan. Mencabar!

Mungkin kadang kala kita terlupa sejauh mana kita sudah berada bila kita terlupa apa yang telah kita capai dan apa yang Allah telah berikan. Bersyukur is the word… Masa anda untuk kaya dunia dan akhirat akan tiba .. Insyallah

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply