Bila taksub dengan perniagaan internet ..

Memang tidak dinafikan, perniagaan internet memberikan pulangan yang baik kepada sesiapa yang mengusahakannya dengan cara yang betul. Tetapi menurut satu kajian, disebabkan oleh perniagaan internet yang boleh dilaksanakan dimana-mana, produktiviti kakitangan didapati menurun.

Ini disebabkan mereka sentiasa rasa ‘terganggu’ untuk melaksanakan kerja-kerja pejabat apabila PC mereka sentiasa ‘connected’ kepada internet. Sukar untuk mereka untuk fokus kepada kerja mereka, apabila ada kawan online yang ‘BUZZ‘ mereka atau ada instant msg yang masuk. Bagi mereka unsur ini adalah sangat susah untuk ditangkis.

Hahahah…. itu baru symptom2 je… Ramai je kawan2 kita yang buat internet marketing mereka dipejabat. Niat untuk tambahkan pendapatan (kerana rasa gaji tak cukup), tetapi niat baik tidak menghalalkan cara. Saya yakin produktiviti mereka akan menurun, apabila masa di pejabat lebih banyak digunakan untuk mengurus perniagaan dari bekerja untuk boss… Berikanlah saya 1000 alasan dan bukti sekali pun, bahawah produktiviti anda tidak menurun, saya tidak percaya produktiviti anda tidak tergugat!

Pengiraan mudah :

1. Checking email 10 minit
2. Baca utusan.com.my 15 minit
3. Baca berita2 sensasi yang lain 15 minit
4. Tengok order dari pelanggan dan update katalog 30 minit
5. Uruskan operasi perniagaan internet 15minit
6. Bagi komen dalam forum 20 minit
7. Bagi komen pada blog kawan2 30 minit
8. Update blog 30 minit
9. Upgrade sikit website perniagaan 30minit

Huhuhu.. itu baru sikit… bukan itu sahaja kan? Banyak lagi masa yang terbuang kalau saya senaraikan. Kepada kawan2 yang masih makan gaji, ingat2 la setiap saat kita bekerja dibawah boss kita, kita dibayar gaji. Itu adalah satu amanah dan janji kepada syarikat. Kalau syarikat anda menghasilkan RM1000 dalam masa 1 minit, cuba anda darabkan dengan berapa minit anda telah ‘curang’ terhadap kerja anda, anda telah menghasilkan ribuan ringgit kerugian kepada syarikat anda.

Patutkah anda dipecat?

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply