Bisnes SMS 101 : Memilih Gateway Yang Baik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Pembaca Blog,

Saya menerima email dari salah seorang pembaca blog saya yang menulis seperti berikut :

“Salam Encik Irwan,

Saya sedikit teruja dengan perniagaan SMS ini.

Saya telah difahamkan oleh sebuah syarikat yang ada menyediakan perkhidmatan sms hosting provider ini, dimana mereka menyediakan 11 jenis aplikasi sms yang boleh digunakan sebagai program. Saya hanya perlu membuat pengiklanan dan dapatkan keuntungan dari perkhidmatan yang disediakan dengan membayar sejumlah bayaran kepada mereka.

Pertanyaan saya adakah provider yang lain yang boleh Encik propose kan kepada saya untuk saya buat penilaian, dan apakah cara menilai untuk mendapatkan sms provider yang betul.

Salam perkenalan,

Sekian Terima Kasih.”

Terima kasih diatas soalan tersebut. Setiap pakej aplikasi yang ditawarkan adalah berbeza2. Ada yang mempunyai kekuatan dan kelebihan tersendiri. Gateway Provider (GP) ada yang mempunyai fokus perniagaan yang berbeza.

Kita ambil analogi yang mudah, adalah perniagaan web hosting. Terdapat berpuluh ribu perkhidmatan yang ditawarkan di luar sana, sampai naik rambang mata untuk memilihnya padahal ia menjual benda yang sama.

Satu perkara yang perlu diambil perhatian dalam perkhidmatan sebegini, sama ada hosting atau SMS, adalah dari segi khidmat sokongan. Kebanyakan produk yang ditawarkan memberi produk yang bagus, tapi kalau ada masalah, mereka tidak dapat memberikan support yang terbaik. Faktor support juga hendaklah diambil kira.

Soalan #1. Beli 1 Pakej Dapat 11 Aplikasi

Personally bagi saya ia adalah satu aplikasi yang ekonomi. Beli 1 dapat 11! Memang lah nampak murah dan bagus. Bagi saya, ia berbaloi dengan nilai wang.

Sebaliknya, dari perspektif perniagaan SMS, ada perkara yang saya ingin tanyakan.

a. Kandungan yang sama : Semua pakej mempunyai kandungan yang sama seperti SMS Solat, Gaming Result, Horoscope. Jadi dimana keunikan kandungan yang ditawarkan ? Kalau semua kandungan yang sama, semua menjual produk yang sama. Ini bererti berebut pelanggan yang sama. Rasa-rasanya, boleh maju ke perniagaan kalau jual benda saling tak tumpah dengan pesaing anda ? TEPU! Ia seolah2 barangan yang ‘terlonggok’ dan nilai semakin rendah yang anda dipaksa untuk menjualnya. Anda sepatutnya yang tentukan apa yang anda ingin jual dengan SMS, dan bukan orang yang suruh anda jual. Itu barulah suatu keaslian dalam perniagaan.

b. Fokus perniagaan : Katakan anda buat SMS Contest. Anda tentu tahu bahawa pembayaran pertama dari telco datangnya dari DiGi hanya selepas 2 bulan 1/2 selepas anda bermula berniaga. Celcom lebih menyedihkan. 6 bulan pun belum tentu dapat payment. Kos untuk pengiklanan bukan sedikit tuan, adakah anda rasa dapat cover kos pengiklanan, sedang payment lewat ? Itu baru SATU KOS untuk SMS Contest. Kalau anda buat 2 atau 3 perniagaan serentak, tentu kosnya bertambah tinggi. Apatah lagi 11 aplikasi serentak !! So elok fokus satu-satu perniagaan terlebih dahulu.

c. Kos Permulaan : Kalau anda nak buat perniagaan internet, kos anda sekitar RM100 untuk dapatkan domain dan hosting. Anda mula dengan serendah mungkin.Adakah anda terpaksa membayar beribu ringgit hanya untuk mendapatkan sistem SMS ? Perniagaan yang baik adalah perniagaan yang bermula dengan kos yang serendah2nya, kerana diperingkat awal kita baru merangkak2 untuk memahami sistem dan konsep baru perniagaan. Lainlah dah maju, bolehla kita invest lebih untuk teknologi. Ingat, SMS Gateway hanya tool untuk perniagaan SMS, dan bukan mesin buat duit!

Saya rasa tahu pakej mana yang anda maksudkan. Anyway, sebelum anda membeli pakej tersebut, mungkin boleh baca sedikit apa komentar orang lain mengenai perkhidmatan dari operator yang sama.

http://www.mohdismail.net/blog/monsun-biz-adalah-scam-sila-jangan-tertipu/
http://www.shamsuriyadi.com/2008/04/12/perniagaan-sms-berkonsepkan-contest-semakin-merapu/
http://www.shamsuriyadi.com/2008/03/27/pandangan-saya-terhadap-mirsb-monsuncallcenterpayment-gatewaybossmailer/
http://www.noorizamshah.com/2008/03/28/bossmailer-spam-yang-menggila/
http://www.wangcyber.com/forum/ada-sesiapa-yang-tahu/3741-boleh-ker-www-bossmailer-com-wat-camni-16.html#post82923
http://abdfatah.com/blog/cari-duit-mudah/monsun-barat-daya-utara-selatan-biz-terpedaya-scam.html
http://megat.net/blog/2008/04/monsun-biz-apa-pendapat-anda/
http://earncent.com/blog/2008/04/08/edisi-siasat-adakah-monsun-biz-dan-bossmailer-itu-scam/
http://nogold.com/forum/medium-risk-ops/23635-monsun-biz-callcenter-payment-gateway-bossmailer-mirsb.html
http://www.theblogrevenue.com/2008/04/18/do-not-start-an-e-biz-with-rm50000/
http://rajatemenggong.wordpress.com/2008/04/18/monsun-biz-satu-peluang-perniagaan/
http://pride4us.com/hisham/blog/?p=77

p/s : Saya tidak bias dan tidak mengatakan pakej tersebut tidak bagussss 🙂

Soalan #2. Bagaimana Memilih Gateway Yang Bagus

~ Memberikan peratus keuntungan paling maksima. Biasanya 80% keatas. Antara 60% ke 70% acceptable
~ Gateway Provider yang tidak ada ‘skandal’, ‘repo’ tak elok. Yang ini boleh rujuk kat MCMC, atau persatuan pengguna
~ Mempunyai kod 5 digit yang mudah diingat.. Mana mudah nak ingat, 32222 atau 31562 ?
~ Mempunyai khidmat pelanggan yang baik. Yang ini kene try dulu. Cuba call mereka, tengok bagaimana mereka layan anda. Kalau belum jadi pelanggan pun macam tak layan je, apatah lagi dah jadi pelanggan.
~ Harga pakej yang berpatutan. Business 101 : Kene start dengan modal paling rendah
~ Pilih aplikasi mengikut keperluan anda sahaja. Jangan terpedaya dengan pakej2 bonus hebat, tawaran2 murah, skim2 yang menarik. Ini mengaburi mata. Kalau nak buat SMS Contest, dapatkan aplikasi SMS Contest. Jangan tengok yang lain dulu
~ Menyediakan agreement bermatikan stem untuk tujuan undang-undang
~ Berjanji dengan anda tidak memanipulasikan data anda
~ Mempunyai track record pembayaran yang baik. Kene hati-hati. Kalaula gateway provider tutup, menangis tak berlagu. Mana nak dapat duit payment tu .. Nak pilih yang payment bagus , kene ada recommendation, word of mouth. Biasanya kawan2 yang ada pengalaman akan cerita syarikat mana yang bagus.

Saya harap jawapan saya tadi dapat membantu.

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply