Bukti Orang Hanya Pandai Berkata-kata

Salam Sejahtera

Server Dalam Penyelenggaraan

Saya menerima email dari penyedia hosting smswang.com yang menyatakan bahawa kerja-kerja penyelenggaraan untuk mempertingkatkan keupayaan server sedang dilaksanakan. Oleh itu terdapat beberapa gangguan teknikal telah berlaku sejak 17 Mac. Sekiranya anda mengalami masalah seperti pendaftaran affiliates yang dibatalkan, atau laman web yang tidak boleh dibuka, saya memohon banyak2 maaf. Saya akan pastikan perkhidmatan tersebut akan dapat di up kan segera…

Ketahui Hak Anda

Adakah anda rasa orang Malaysia ini hanya pandai berkata-kata ? Kadang-kala lebih suka berkata di belakang dari menunjukkan muka ?

Saya pernah catatkan dalam blog saya bahawa tiada laporan rasmi yang telah dilakukan terhadap mereka yang melakukan kes-kes penipuan dalam SMS. Kebanyakan mangsa hanya membuat laporan polis dengan mengadu bahawa mreka telah ditipu dan orang yang dikatakan penipusebagai penjenayah.

Walau di dada akhbar, di televisyen dan juga mana-mana media massa sudah menyatakan dan memberi amaran tentang penipuan seumpama ini, masih lagi ada kes seperti ini. Masih muncul juga mangsa-mangsa penipuan SMS. Jadi di mana silapnya? Awareness telah dilakukan, tetapi masih berlaku. Contoh seperti kes penipuan SMS Akademi Fantasia yang menghendaki mangsa memasukkan sejumlah wang ke dalam akaun untuk mendapat ‘hadiah kemenangan’. Selepas kes itu dilaporkan ke pihak berkuasa dan iklan-iklan peringatan telah diedarkan, masih lagi ada orang yang menjadi mangsa. Mangsa yang terkena dengan modus operandi yang sama!

Inilah yang saya rasa ramai tidak tahu. Dari segi undang-undang, seseorang yang menjadi mangsa akan membuat laporan polis. Sekiranya didapati ada laporan polis kemungkin akan didakwa sebagai jenayah penipuan.Tetapi mesin-mesin, server dan peralatan SMS lain untuk mengelolakan penipuan tersebut tidak disita atau diberhentikan. Perkhidmatan SMS tersebut masih tetap berfungsi. Selagi tiada tindakan terhadap laporan dan aduan yang dilakukan, penipu-penipu ini masih mempunyai kemudahan untuk meneruskan misi menipu mereka!

Mungkin ramai yang tidak tahu, tetapi buatlah juga aduan secara rasmi kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia. Mereka mempunyai kuasa dalam menentukan sesuatu perkhidmatan SMS melanggar undang-undang atau syarat dan terma yang telah ditetapkan. Perkhidmatan SMS yang menipu ini boleh ditamatkan bila-bila masa sekiranya terbukti benar mereka menipu. Maka mereka tidak akan mempunyai infrastruktur SMS lagi untuk meneruskan kegiatan terkutuk mereka.

Gunakanlah kedua-dua saluran untuk membuat laporan. Buat laporan polis dan buat juga laporan rasmi ke MCMC. Benteras penipuan SMS!

p/s : Geram sangat dengan orang yang mencemar dan menyalahgunakan SMS untuk tujuan jahat dan mengambil kesempatan! Boleh ke kita hukum gantung je diorg ni ?

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply