Tips Pemasaran SMS : Memilih SMS Gateway Provider

Salam Sejahtera,

Hari ini saya akur untuk menulis sedikit setelah beberapa kali desakan saya terima. Sudah saya katakan, bahawa saya tidak pro kepada mana-mana perkhidmatan, syarikat atau organisasi yang menawarkan penyambungan ke telco. Saya bukan agen, reseller dan wakil penjual kepada syarikat tersebut. Saya hanyalah orang biasa yang ingin menyebarkan berita yang baik-baik mengenai SMS. 🙂

Tetapi hari ini saya tunduk kepada desakan. Bukan tidak mempunyai pendirian, tetapi saya rasa elok saya longgarkan sedikit prinsip saya untuk kebaikan orang lain. Hari ini saya akan memberikan satu contoh bagaimana anda memilih rakan teknologi untuk menyediakan SMS Gateway.

Saya andaikan anda telah membaca ebook saya. Soalan yang saya terima adalah bagaimana saya ingin mendapatkan kod 5 digit ? Berapakah cajnya dan syarikat mana yang menawarkan perkhidmatan tersebut.

Sekarang saya akan tunjukkan apa yang saya dapat apabila saya call syarikat2 ini. Dan kita lihat apa hasilnya

****************************

Dari Meja Irwan Dahnil, 24 April 2007 10.30am
Prolog : Saya buka Google. Saya buat carian senarai syarikat penyedia perkhidmatan SMS Gateway di Malaysia. Aha! Saya dah jumpa satu. Syarikat ini boleh dicapai melalui di sini. Dah selesai browse dan baca semua maklumat dari website tu, saya dail nombor telefon syarikat tersebut. Hanya untuk pastikan keaslian!
Dalam satu perbualan melalui telefon :

Irwan : Hello. Assalamualaikum!. Boleh saya bercakap dengan eksekutif pemasaran ?

Operator : Wsalam. Boleh saya tahu siapa di sana?

Irwan : Saya Irwan. Saya cuma ingin bertanya mengenai perkhidmatan yang ditawarkan di syarikat anda.

Operator : Oh begitu. Sebentar ya En Irwan. Saya sambungkan anda..

Irwan : Terima kasih…

(so saya pun disambungkan ke eksekutif pemasaran)

Irwan : Hello. Assalamualaikum. Saya Irwan Dahnil. Saya cuma ingin mendapatkan beberapa maklumat mengenai perkhidmatan SMS yang syarikat saudara tawarkan.

En X : Wsalam. Saya En X. Boleh.. Boleh.. Saya sangat mengalu-alukan. Sebelum saya pergi lebih panjang, apa sebenarnya perancangan En Irwan?

Irwan : Begini. Saya mempunyai kemahiran untuk menghasilkan ringtone saya sendiri. Saya mempunyai content yang saya rasa pelanggan berminat untuk mendapatkannya. Cuma saya tidak tahu macam mana untuk saya buat perniagaan SMS ringtone ini.

En X : Oh! Mudah sahaja. Kami ada menyediakan pakej permulaan untuk tujuan tersebut. Tetapi saya ingin nasihatkan En Irwan buat kajian pasaran sebaik mungkin kerana perniagaan ini sedang menunjukkan trend yang menurun.

Irwan : Oh ye ke! Hmm.. Saya ada satu lagi cadangan. Kalau saya buat perkhidmatan untuk muat turun hadis, waktu solat, atau seumpama dengannya bagaimana? Okay tak perniagaan tu ?

En X : Boleh juga. Tapi pun dah ramai orang membuat nye…

Irwan : Bagaimana kalau saya buat perkhidmatan memanggil teksi?

En X : Hmm .. itu bole juga.. tapi perlukan customization utk sistem. Kos nya mungkin lebih tinggi

Irwan : Bagaimana kalau saya buat…

En X : …..

Irwan : Bagaimana …

En X : …

En X jadi seperti agak bingung juga dengan soalan2 saya. 🙂 Soalan saya berjela2 hanya untuk tengok sejauh mana hebatnya kemampuan syarikat ini untuk buat pelbagai benda untuk saya.. Hehe.. saje uji kesabaran En X

Irwan : Hmm.. Okay.. Kalau camntu, saya nak buat perkhidmatan SMS untuk menyediakan tips2 hebat perniagaan. Saya nak hantarkan tips kepada subsciber SMS saya satu tips perniagaan satu hari. Boleh tak macam tu ?

En X : Boleh.. boleh sangat. Tapi betul ke nak buat yang ini? En Irwan dah decide bebetul ?

Irwan : Ala.. saya cuba je dulu. Jadi tak jadi tu belakang kira. So apa pakej yang sesuai utk saya?

En X : Hmm… Ok… Pakej ni simple je. En Irwan perlu isi borang, turunkan tandatangan dan chop syarikat untuk menggunakan perkhidmatan SMS ni.

Irwan : Kalau sebagai individu bole tak? Saya tak der syarikat 🙂

En X : Sebaik-baiknya ada syarikat. Lepas isi borang tu, En Irwan akan pilih ID SMS sendiri, dan kami akan sediakan sistem SMS tersebut.

Irwan : Senang je ye rupanya. Apa lagi saya saya dapat ?

En X : En Irwan akan diberi satu SMS ID. Satu username + password utk En Irwan tengok trafik SMS bila2 masa. Satu application. Lebih kurang itu sahaja. Profit sharing kita kasi dalam 70% untuk En Irwan dan 30% untuk kami Itu pun setelah ditolak caj telco. En Irwan juga boleh gunakan kod pendek 5 digit 32244 as sharing number.
Irwan : Itu je ? Ada charge bulanan tak ?

En X : Tiada caj bulanan kami kenakan. Tiada caj aplikasi. Bahkan setup fees tu pun untuk seumur hidup

Irwan : Fuyohh! Bagusnya seumur hidup. Kalau saya dah mati boleh saya wariskan tak ?

(Malangnya En X tak gelak dengar lawak saya tu)

Irwan : Jadi berapa caj tu?

En X : Cajnya sangat minima. RM2000 sahaja.

Irwan : Aiseh! RM2000? (dengan nada sinis) Hmmm… itu je ke atau nanti ada caj2 lain?

En X : Itu sahaja. Tiada caj tersembunyi.

Irwan : Ok lah.. saya dah dapatkan info yang saya kehendaki. Nanti saya hubungi semula ya! Terima kasih

En X : En Irwan ada sedikit masa saya nak terangkan tentang promosi bla…bla…bla..bla

So saya letak telefon, dan buat beberapa kesimpulan.Dan semua perbualan diatas mengambil masa kira-kira 8 minit 1/2 sahaja! Kesimpulan yang saya boleh buat untuk anda :

1. Syarikat ini mengenakan start – up fees sebanyak RM2000 untuk satu akaun
2. Tiada yuran untuk aplikasi. Bermakna sistem SMS Subscribe tu saya boleh guna secara percuma dan diselenggarakan oleh mereka. Juga tiada yuran bulanan.
3. Profit sharing 70% utk content provider, 30% mereka ambil (selepas ditolak telco)
4. Tiada kos lain yang tersembunyi (walau saya rasa ada!)

Lihat! Itu sahaja yang anda perlu lakukan!. Angkat telefon dan hubungi mereka. Kadang2 kita tidak berasa yakin. Tetapi yakinlah dengan kemampuan anda.

Saya dah ingatkan. Kalau anda ingin saya bantu anda untuk mendapatkan SMS Gateway Provider yang baik, telus dan berintegriti anda perlu bersabar.. Menunggu sedikit masa.

Tetapi kalau anda sudah tidak sabar-sabar memulakan dengan segeranya, anda buka Google dan cari senarai syarikat yang menyediakan perkhidmatan SMS gateway. Ambil nombor telefon, bercakap dengan eksekutif pemasaran. Berbincang dengan mereka, nyatakan hasrat anda, dan mereka akan berikan harga beserta dengan terma perkhidmatan mereka.

“Betul ke tu? Nampak macam kacang je…”

Memang kacang pun. Tapi mungkin anda yang tak berani dan tak yakin. Rasa kurang ilmu!

Cuba dulu.. Baru anda tahu!

p/s : Saya tidak ada kene mengena dengan syarikat tersebut. Kalau anda pula call dan mereka memberikan harga yang lain, jangan salahkan saya ok. Saya cuma mendemonstrasikan kepada anda bagaimana untuk berurusan dengan mereka..

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply