Jangan Lebih-Lebih..

Salam Sejahtera,

Tatkala semua orang sibuk berkempen untuk pilihanraya, banyak perkara telah teralih perhatian. Maklumlah pilihanraya 4-5 tahun sekali tentunya demamnya pun menjadi-jadi. Sudah beberapa hari berkempen, dikawasan saya ni tak nampak sangat sepanduk yang meriah.. Mungkin sedikit hari lagi mulalah meriah agaknya.

Apapun, saya pun ‘terlibat’ sama dalam pilihanraya. Tentunya menyediakan Sistem Aduan SMS untuk Parlimen dan DUN… Hahah… Masa pilihanraya inilah calon-calon yang bertanding akan menjadi sahabat anda paling akrab! 🙂

Lupakan seketika pilihanraya.

Sebenarnya post saya pada kali ini dah lama betul saya nak tulis, tetapi tidak berkesempatan. Tapi kali ini saya betul-betul nak tulis!

Dalam post yang lepas saya ada cerita tentang telemarketer yang berkongsi nombor telefon untuk menghubungi prospek. Kali ini saya akan tulis juga tentang marketing.

Cuba anda bayangkan, anda AKAN makan sebiji buah mangga.

~ Bagi anda yang pernah makan mangga yang sedap dan manis, anda akan bayangkan ‘juicy’ buah mangga tersebut.

~ Bagi anda yang pernah makan mangga yang masam, anda akan kecur air liur membayangkan mangga tersebut.

Kita bole tengok bahawa sebiji mangga yang sama akan memberikan hasil yang berbeza-beza disebabkan oleh pengalaman lampau.

Begitu juga pemasaran. Ia akan memberikan tanggapan yang berbeza terhadap pelanggan anda. Bila anda proaktif melakukan sesuatu kempen, 2 perkara boleh berlaku.

1. Pelanggan anda semakin ramai membeli

2. Pelanggan anda semakin ramai yang ‘lari’ kerana ‘tak tahan’ dengan orang marketing

Pengalaman lalu ini akan menentukan corak respon dari pelanggan anda. Apabila kita membuat pemasaran, pilihan nombor satu adalah menjadi pilihan.

Tetapi sejak akhir-akhir ini, saya lihat banyak betul ‘kaedah pemasaran’ yang digunakan menyebabkan pelanggan marah, lari dan akhirnya menghancurkan kredibiliti orang marketing sendiri.

Yang lagi sedih, orang marketing ni sendiri tatau bahawa kempen mereka sebenarnya ‘menghancurkan’ mereka

Saya menentang sekeras-kerasnya :
Mereka yang menghantar iklan SMS ke telefon bimbit pelanggan yang mana nombor telefon tersebut diperolehi secara tidak beretika

Mereka yang menggunakan spider dan crawler untuk mengutip alamat email diinternet untuk di spam kan

Mereka yang kononnya melakukan pemasaran tetapi menyalahgunakan teknologi dan alat untuk menjadikan pemasaran mereka tidak beretika

Anda lihat dalam bulk atau spam folder email anda. Berapa banyak email yang ada yang di spam oleh golongan ini ? Beratus-ratus sehari!

Dulu kes-kes ini berlaku di negara luar. Di negara kita perkara ini tidak berlaku.

Tetapi sejak pula muncul pula ‘perkhidmatan2’ dari mereka yang kononnya menjual aplikasi yang boleh bantu internet marketer untuk menghantar SMS kepada beribu-ribu alamat email.

Anda tengok sekarang, apa yang telah terjadi. Beratus-ratus email SPAM berbahasa Malaysia masuk setiap hari.

Yang saya bengangnya tu, kempen pemasaran email tidak lagi menjadi berkesan seperti dulu. Lebih-lebih lagi pasaran di Malaysia yang kecil, sekali orang dah cop email ni banyak spam, email yang tak spam pun akan terlibat sama!

Teknologi ni sebenarnya bagus, cuma orang yang tidak tahu menggunakan sistem ini dengan beretika. Lemah betul pengetahuan mereka. Kenapalah mereka tidak amik tahu terlebih dahulu etika penggunaan atau sekurang-kurangnya belajar menjadi pemasar yang hebat.

Janganlah disebabkan orang nak buat email marketing, anda pun terikut-ikut tanpa usul periksa. Kajilah dahulu. Jangan menyebabkan pelanggan yang sepatutnya datang ke anda, terus lari disebabkan tak tahan dengan kes-kes macam ni..

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply