Kelemahan + Limitasi SMS

Salam Sejahtera,

Dalam keadaan kita tahu betapa powerfulnya SMS, kita perlu sedar beberapa kelemahan SMS. Sebenarnya bukanlah kelemahan, tetapi kita sebut sebagai kekangan atau limitation. Saya sebenarnya tidak gemar menulis post yang berunsurkan teknikal. Saya sendiri kadang2 rasa boring baca hal-ehwal teknikal .. Yawn!!.. tapi nak buat macam mana kan..
Sebenarnya dalam keadaan SMS yang sangat fleksible utk pembangunan aplikasi web, SMS mempunyai pelbagai kelemahan seperti berikut :

1. Seperti yang kita maklum, SMS hanya boleh menyokong sehingga 160 aksara sahaja dalam satu2 mesej. Oleh disebabkan kelemahan ini, suatu teknologi yang dikenali sebagai Concatenated SMS telah diperkenalkan. Ia juga dikenali sebagai Long SMS (agak lucu kerana kalau dibaca secara panjangnya berbunyi “Long Short Message Service“). Ini membolehkan sesuatu mesej yang panjang itu dipecahkan kepada beberapa mesej SMS yang pendek dan dicantumkan kembali di handphone penerima. Bergantung kepada jenis handphone, mesej yang panjang tadi mungkin disambungkan dalam satu mesej, atau setiap mesej yang telah dipecahkan akan masuk sebagai SMS pendek setiap satunya.

Walaupun begitu, concatenated SMS juga mempunyai kelemahan apabila tidak handphone menyokongnya. Ada sesetengah handphone support, ada juga yang tidak.

2. Selain daripada saiz data dan teks yang dihantar, SMS juga mempunyai kelemahan kerana tidak boleh membawa kandungan yang yang mempunyai unsur media seperti ringtone, wallpaper, operator logo dan sebagainya. Disebabkan ini SMS memerlukan satu lagi ‘penyelamat’ iaitu Enhanced Messaging Service (EMS).

Kadang2 disebabkan kita lihat SMS itu cukup sempurna, kita tidak dapat rasakan bahawa SMS mempunyai beberapa kekangan. Kalau tiadalah teknologi yang dapat meningkatkan keupayaan SMS, mungkin juga menyebabkan penggunaan SMS tidak serancak sekarang.

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply