Puas Hati Menjadi IM : Apa Kata Anda ?

Ketika saya memulakan perniagaan di internet, saya tidak mempunyai sebarang pengalaman dan pengetahuan. Kuncinya hanya satu. saya banyakkan membaca dan tambahkan ilmu. Tetapi ada satu lagi metod yang saya gunakan untuk melonjak lebih cepat dengan mencari mentor.

Walaupun saya berjaya menemui mentor yang saya inginkan, ia bukanlah proses yang mudah. Kini senario mencari mentor lebih simple.Buku dan seminar perniagaan internet pula lebih ada di mana-mana. Alhamdulillah, ia tidak sesukar dahulu. Ini memberi satu indikasi bahawa industri ini berkembang dengan sihat.

Sudah hampir hampir 5 tahun saya terlibat dengan perniagaan di internet, kini saya mencari sedikit nilai tambah dalam industri perniagaan internet. Saya masih lagi berfikir dan masih belum mendapat jawapan :

1. Carian di Google masih belum menemukan saya dengan latihan atau kursus perniagaan internet tempatan yang benar-benar memuaskan hati. setiap kursus atau seminar internet hanya berlangsung dalam jangkamasa pendek yang rata-ratakan sekadar kursus satu hari.

Mungkin Tuan/Puan boleh kongsikan kursus, seminar dan latihan pemasaran dan perniagaan internet yang terbaik anda pernah hadiri ?

2. Industri perniagaan internet belum ada payung lindungan seperti dewan perniagaan dan kelab. Perniagaan internet lebih hampir dengan projek ‘indie’, individual dan ‘one-man-show’. Mungkin ini mengapa dirasakan belum perlu sebuah pertubuhan, organisasi atau badan yang membantu IM tempatan sendiri.

3. Saya masih mencari universiti dan institut pengajian tinggi yang menawarkan pengajian, latihan atau kursus yang berkaitan dengan pemasaran dan perniagaan internet. Di luar negara sudah ada. Jika anda mempunyai sebarang pandangan, saya mohon agar dapat dikongsikan.

4. Belum ada konsep persijilan dalam perniagaan dan pemasaran internet. Persijilan bermaksud individu yang menerimanya diperakui oleh satu badan yang mengiktiraf pencapaian dalam bidang perniagaan dan pemasaran internet.

5. Perkhidmatan profesional yang belum mencapai tahap profesional. Ketika ini sesiapa sahaja boleh mendabik dada menyatakan mereka adalah jaguh di internet. Benarkah ?

6. Bantuan kerajaan yang masih rendah. Adakah kerajaan masih lagi di zaman batu, yang meletakkan syarat perniagaan yang berjaya mesti ada kedai, premis dan pejabat. Kalau tiada kedai tidak kelas katanya. Saya mencari-cari bentuk bantuan khusus yang kerajaan boleh tawarkan.

Saya memohon Tuan/Puan yang mempunyai pandangan mengenai 6 isu diatas untuk dikongsi bersama. Sekurang-kurangnya, jika saya dapat mengenalpasti satu bentuk model kursus perniagaan internet yang boleh dijadikan satu kayu ukuran, saya ingin membawa industri ini ke peringkat yang lebih tinggi.

Atau adakah saya sebenarnya bermimpi di siang hari apabila semua perkara diatas tidak releven langsung dalam industri IM ?

What cu say ? 🙂

Salam Usahawan!

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply