Membentuk Personaliti di Internet

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Pembaca Blog,

Mungkin anda pernah dengar ungkapan :

“You never get a second chance to make a first impression”

Kebanyakan kita memang suka melihat benda yang cantik-cantik. Dengan melihat benda yang cantik memberikan satu sentuhan luar biasa di dalam diri si pelihat. Bak kata pepatah “dari mata turun ke hati”. Dengan tidak berlebihan, sekurang-kurangnya semua orang ingin melihat sesuatu yang kemas.

Ketika kecil, amanah ibu yang sentiasa saya perlu pegang adalah membedakkan muka sebelum keluar rumah! Walau nak pegi mana sekalipun, telah menjadi kebiasaan ketika kecil. “Muka berkilat sangat nanti nampak comot!” kata ibu. Walaupun kini saya tidak lagi menjadikan ia suatu kemestian sebelum keluar ke rumah, tetapi saya belajar satu perkara tentang pentingnya penampilan yang kemas di khalayak.

Di Malaysia, perniagaan internet selalunya dikaitkan dengan perniagaan yang santai, boleh dibuat dari rumah, fleksibel dan menyeronokkan. Oleh itu kebanyakan pemilik perniagaan internet menampilkan gaya santai dan kasual. Penampilan yang tidak terlalu formal, berpakaian kemeja berjeans menjadi pilihan berbanding dengan bertali leher dan suit. Yang penting imej kemas dan bersih ditampilkan.

Walaupun begitu, dari pengamatan saya, terdapat satu kelemahan yang ketara dalam aspek personaliti usahawan internet. Kelemahan untuk mempersembahkan diri sendiri di internet.

” Kerja di rumah, buat apa nak hensem-hensem sangat”

” Alah. Bisnes kecilan, tak perlu nak posing mengancam begitu sekali”

” Tak reti lah nak senyum bergambar lawa-lawa. Aku ni tak hensem mana pun.. Malu je “

Ini mentaliti yang salah. Di akhirnya, kebanyakan usahawan internet memaparkan penampilan yang berkecamuk. Mereka tidak dapat menonjolkan personaliti yang sepadan dengan produk yang ingin dijual. Ada diantaranya menjual produk digital bernilai sehingga RM200 tetapi penampilan tuan diri tidak membayangkan produk berharga setinggi itu.

“Harga nasi lemak di KLCC jauh lebih tinggi dari nasi lemak di pasar malam”

Walau pun kedua-duanya adalah nasi lemak, tetapi satu pakej nasi lemak KLCC diberikan penampilan menarik dan cara persembahan yang baik. Dibantu dengan faktor lokasi, nasi lemak KLCC dijual mahal.

Samalah dengan produk yang ingin dijual di internet. Diri anda mencerminkan nilai produk atau perkhidmatan anda. Jangan rendahkan nilai produk atau perkhidmatan anda di mata prospek pelanggan hanya kerana anda tidak menambat personaliti mereka.

Mahukah anda membeli produk dari seseorang yang penampilannya kurang meyakinkan ? Anda tahu jawapannya.

Tips Membentuk Personaliti di Internet

1. Jangan gunakan gambar kad pengenalan, gambar passport atau gambar kad pelajar.

Ini hanya ingin menunjukkan wajah skima, kejang dan keras di depan jurugambar. Tiada orang yang dapat menilai diri dan personaliti anda hanya dengan duduk depan kamera kekejangan begitu.

2. Gunakan gambar yang mempunyai resolusi tinggi

Kalau tiada kamera DSLR, gunakan kamera digital biasa. Atau sekurang-kurangnya kamera handphone yang mempunyai resolusi tinggi. Jangan besarkan gambar yang kecil. Muka anda akan pecah ibarat cermin yang retak!

3. Kenakan pakaian yang sesuai

Biasanya orang hanya memaparkan dua bentuk penampilan. Sama ada berpakaian suit bertalileher atau kasual.Sekarang orang suka mengenakan smart casual.

Jangan sesekali berpakaian kain batik atau baju tidur hanya semata-mata nak menunjukkan anda orang yang bekerja dari rumah! Di belakang tabir mungkin tidak mengapa, tapi jangan di depan pelanggan.

4. Bergaya ala-ala artis

Kalau boleh, tetapi bukan satu kemestian.  Natural!

5. Berikan sentuhan emosi

Sentuhan emosi bukan bermaksud anda buat-buat ketawa atau menangis palsu. Sentuhan emosi adalah satu bentuk perasaan yang tercipta dalam diri orang yang melihat. Dengan melihat gambar wujud 1001 bentuk tafsiran. Lihat gambar Richard Bronson yang serius ini membentuk satu sentuhan emosi yang berbeza walau pun sebenarnya beliau seorang yang casual.

6. Lihat apa orang lain buat & beri kelainan

Kalau anda tidak tahu gaya yang anda mahukan, cuba buat carian di google. Lihat bagaimana orang lain menampilkan diri mereka. Anda pilih personaliti yang anda ingin tonjolkan.

7. Cari photographer

Jangan ‘tangkap gambar’ sendiri 🙂 .. Mentang-mentanglah handphone sekarang semua memiliki kamera. Melainkan anda mempunyai kemahiran Photoshop, mungkin anda boleh mengupah seorang photographer profesional yang membantu anda. Tidak mahal, photographer yang saya kenal hanya mengenakan caj RM100 sahaja! Photographer yang bijak akan membantu anda menimbulkan personaliti anda. Bukan jurugrambar di kedai gambar ya!

Impression yang baik adalah impression yang memberikan kesan kepada orang lain. Jangan terkejut pula apabila suatu hari ada orang yang ingin bergambar dengan anda.

Selamat datang ke dunia semi-celebriti!

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply