Kenapa Ayat Di Internet Hype & Over ?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Pembaca Blog,

Sebelum saya menulis post ini, saya ingin menyatakan bahawa saya ini bukanlah seorang yang mempunyai pendidikan secara intensif di dalam penulisan.  Ia hanya sebuah pandangan peribadi yang bernilai 2 sen..

Hari demi hari, semakin ramai orang menceburi perniagaan internet. Boleh dikatakan laman web semakin banyak dan tentunya semakin banyak bahan yang boleh diperolehi di internet.

2 Saat Untuk ‘Wow’

Disebabkan terlalu banyak laman web, pengunjung lebih bersifat selektif. Bahan yang dibaca perlu mempunyai nilai yang membuatkan mereka ingin terus membaca. Produk yang ingin dijual melalui laman web mesti mempunyai nilai memujuk yang tinggi.

Mengikut kajian, setiap laman web hanya mempunyai 2 saat sahaja untuk terus ‘mengikat’ mata pengunjung. Sekiranya laman web tidak mempunyai gaya penulisan yang betul, pelanggan tutup je laman web tu dan cari yang lain.

Sekiranya anda mempunyai laman web yang menjual, gaya penulisan salesletter mesti mantap.

Penulisan Mantap Tidak Bererti Hype & Over

Hype di sini saya maksudkan berlebih-lebih. Ia merujuk kepada penulisan yang ‘too good to be true’, sukar dipercayai, melampau-lampau.

Cukuplah kalau ditulis untuk mendapat perhatian dan menerima respon dari pelanggan. Kalau terlalu sangat, nanti orang turn-off atau istilah mudahnya ‘potong stim’. Kadang penulisan yang tidak dikawal menyebabkan krediliti penjual akan menurun.

Bak kata pepatah, biarlah penulisan tersebut lebih ‘lembut’ dari penyampaiannya tetapi mempunyai kesan yang responsif.

Kelemahan Penulisan Salesletter

Ramai yang beranggapan nak tulis salesletter itu sangat mudah. Ini kelemahan mereka yang masih baru dalam internet marketing. Disebabkan salesletter ini subjektif, ia tiada betul salah.

Kalau tulis gaya A-Z, ia tetap suatu salesletter. Kalau tulis dari Z-A, ia masih salesletter.

Tapi ia akan dibezakan dengan result jualan yang diperolehi. Salesletter yang baik menyebabkan lebih banyak produk terjual.

Kuasai dulu ilmu menulis salesletter. Jangan perlekehkan penulisan asas ini.

Orang Malaysia Suka Yang Hype ?

Saya pernah mengubah salesletter saya yang menghasilkan jualan RM2,ooo. Salesletter ini boleh dikatakan sangat mengujakan, kurang hype, tetapi memang membuatkan orang terliur…

Bila saya tukar salesletternya ke mode yang lebih lembut dan sopan, ibarat jurujual yang pemalu, jualan merudum!

Betul ke orang Malaysia suka yang melampau-lampau ni ? Sendiri fikir-fikirkan… Sampai sekarang orang masih suka skim cepat kaya.. 🙂

Kalau Tak Pandai Menulis Salesletter…

Kalau tak pandai tulis, tanya diri anda apa yang anda pandai ? Melukis, mewarna, menyanyi, berlakon atau bercakap ?

Penulisan salesletter fungsinya untuk memberi sebanyak2 pengetahuan kepada pengunjung web disamping meningkatkan kredibiliti dan kebolehpercayaan pengunjung kepada produk yang anda jual.

Kalau tak pandai menulis, masukkan elemen lain dalam penulisan salesletter.

  1. Kalau pandai mewarna, warna kan laman web dengan tona warna yang sesuai supaya lebih cantik. Siapa yang tak suka cantik kan ?
  2. Kalau pandai berlakon dan beraksi, buat satu video dan letakkan dalam salesletter tu..
  3. Kalau anda pandai bercakap, cuba tambahkan satu testimonial audio dalam salesletter tu ..
  4. Kalau anda pandai grafik, tambahkan grafik yang menarik dan sesuai so penulisan tidaklah membosankan.
  5. Kalau anda pandai berlakon, mungkin boleh buat drama sebabak dan masukkan dala youtube!

Menguasai salesletter bukan sahaja melalui penulisan. Banyak cara lain. Kalau anda mempunyai ayat penulisan yang hype dan over, anda ada dua pilihan. Balik dan belajar atau buat benda yang anda tahu ?

Mana satu pilihan anda?

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply