Kertas Kerja Perniagaan – Perancangan Pengurusan dan Pentadbiran Bahagian II

Salam Sejahtera,

Dalam pening2 kepala ni, saya cuba juga berkongsi kandungan yang perlu ada dalam perancangan pengurusan dan pentadbiran. Dalam posting kertas kerja perniagaan sebelum ini, saya ada menyatakan bahawa anda perlu sertakan sekali jawatan dan juga deskripsi kerja setiap kakitangan anda.

Ini sebenarnya sangat penting untuk menentukan kerja yang anda tetapkan tidak berlaku pertindihan dan mengoptimakan tenaga kerja. Tentunya anda tidak mahu kakitangan anda tidak tahu nak buat ape, atau hanya sekarang duduk bersenang-lenang di office anda bukan ?

Setelah anda benar-benar mengenalpasti semua tugas dan tanggungjawab setiap kakitangan (termasuk bos besar ya!), anda perlu tentukan gaji yang anda perlu tetapkan untuk semua.

Menetapkan gaji adalah subjektif. Walau pun ada standard gaji yang boleh dirujuk, tetapi sebenarnya, pemberian gaji adalah mengikut kemampuan syarikat dan tidak terlalu berbeza dengan gaji standard di industri.

Tips : Kalau gaji rendah, kakitangan lari, kalau tinggi sangat, kakitangan tiada motivasi..

Jangan lupa masukkan juga perbelanjaan KWSP dan juga SOCSO. Kebiasaannya, saya menggunakan skima jadual seperti dibawah untuk menetapkan gaji kakitangan :

** KWSP adalah 11% ketika saya menyiapkan kertas kerja ini. Ia adalah berubah mengikut arahan KWSP. Ketika ini kadar caruman bagi majikan untuk KWSP adalah 12%.
Yang penting hasil dari jadual yang kita sediakan ini akan dapat membantu kita menentukan perbelanjaan bulanan yang akan dimasukkan dalam aliran tunai kelak.

Semoga membantu.

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply