Masa Terbaik Membeli Hartanah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Pembaca Blog Yang Dihormati,

2 minggu lepas saya bercuti. Maka tiada post yang menarik yang sempat saya catatkan dalam blog ini. Anyway, hari ini kembali semula ‘beraksi’ seperti biasa dan ada beberapa catatan menarik untuk saya kongsikan.

Bagi sesiapa yang pernah membeli hartanah tidak kira rumah atau tanah, tentu pernah rasa betapa peritnya urusniaga. Dengan urusan lawyer dan bank memang stress juga dibuatnya. Itu tidak termasuk bayaran deposit, wang muka, caj lawyer, bayaran jurunilai dan pelbagai bentuk kos lain. Memang kalau nak membeli hartanah, urusannya panjang dan leceh!

Memang terlalu lama saya mengidam service apartment di tengah-tengah bandaraya KL, akhirnya tercapai jua dengan Regalia @ Jalan Sultan Ismail. Alhamdulillah, semalam selesai urusan menandatangani S&P dengan lawyer developer. Dan semalam sempat juga cuti masa untuk confirmkan pinjaman dengan bank.

Ini adalah urusniaga terbaik hartanah yang pernah saya lakukan! Walau pun ini bukan hartanah saya yang pertama tetapi ia terlalu unik untuk saya ceritakan.

Mengapa saya katakan ini adalah masanya membeli hartanah adalah kerana tawaran yang diberikan. Tawaran yang diberikan kali ini memang tidak mungkin diperolehi dalam masa ekonomi stabil tanpa kegawatan :

1. Skim Pinjaman Maksima

Bank menawarkan pinjaman 90% – 100% mengikut projek.  Kebiasannya pinjaman sekitar 20 hingga 30 tahun sahaja. Ada juga yang menawarkan pinjaman sehingga 45 tahun atau sehingga berumur 75 tahun!

2. Diskaun Developer

Yang ini jarang berlaku. Developer akan bagi macam2 insentif yang kadang kala tak masuk akal.  Selain aksesori mewah seperti kabinet dapur, wardrobe, aircond dan perkhidmatan lain, developer sanggup menanggung kos bayaran interest selagi rumah belum siap dibina.

3. Tiada caj SNP

Tiada sebarang bayaran SNP dikenakan baik dari pihak developer dan bank. Kalau rumah sekitar RM200,000 sekurang-kurangnya boleh berjimat RM10,000 di situ.

4. Tiada Pembayaran Buta

Dulu, bila beli hartanah yang sedang dalam pembinaan, kita masih terpaksa membayar loan, walau rumah belum siap. Risiko rumah tak siap tetap ada, sedangkan bayaran bulanan tetap perlu dibayar kepada pihak bank. Kali ini, jaminan dari pemaju adalah istimewa. Mula bayar pinjaman apabila rumah siap kelak! Dan pihak developer akan tanggung kos interest pembinaan kepada bank bagi pihak anda. Maka tiada risiko rumah tak siap tapi anda terpaksa tetap membayar.

5. Deposit Rendah

Ada yang serendah RM1000 untuk sebuah kondominium mewah tanpa sebarang caj dan kos lain. Pembayaran loan hanya dibuat selepas hartanah selesai dibina sepenuhnya. Sebelum ini, kebanyakan projek perumahan memerlukan sekurang-kurangnya 10% dari harga hartanah. Kali ini 10% diberikan secara diskaun oleh developer.

Ia ibarat pelaburan yang sangat baik. Kita lihat contoh pengiraan mudah untuk sebuah rumah  dalam pembinaan seperti berikut :

Harga Pasaran Dijual : RM325,000
tolak Diskaun 5% untuk bumiputra RM16,250

Maka, harga sekitar RM309,000

Tolak lagi diskaun 10% oleh developer RM30,900

Harga selepas tolak diskaun bumi + developer = sekitar RM278,000

Disitu sahaja, sudah memberikan untung sekitar RM47,000. Itu adalah keuntungan minima tidak termasuk keuntungan apabila harga yang akan tentu naik lagi ketika hartanah sudah siap dibina.

Dan jumlah modal yang dikeluarkan cuma RM5,000 sahaja sebagai wang deposit.

Ada lagi penjimatan iaitu caj bayaran dan dokumentasi sekitar RM10,000.

Bayangkan keuntungannya. Dengan RM5,000 sekurang-kurangnya jumlah keuntungan cecah RM55,000! Dalam keadaan biasa, saya perlu perlu membayar RM50,000 tetapi kali ini terbalik pula ceritanya.

Dan keuntungan akan naik lagi apabila hartanah tersebut selesai dibina dan saya memilih untuk menjualnya.

Memang mengujakan kerana tahun ini tanpa disangka bertambah lagi satu portfolio hartanah. Nak ucap terima kasih kepada kegawatan ekonomi kerana memudahkan perkara yang susah!

Anda bagaimana ? Ada hartanah yang mempunyai tawaran bagus yang anda boleh kongsikan ?

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply