Membezakan Perniagaan Sebenar dan Skim Perniagaan di Internet

Catatan ini saya tujukan kepada mereka yang ingin memulakan perniagaan di internet. Mereka masih baru dalam bisnes internet, jadi sering menjadi mangsa dengan skim bisnes, money game, head hunting, MLM online dan 1001 skim. Skim ini akhirnya lebur, hancur dan runtuh. Mereka yang baru setahun jagung terlibat dengan bisnes internet akan pasrah, kecewa dan motivasi berada di paras bawah.

Kecuali didorong oleh perasaan tamak dan inginkan pulangan segera, mereka yang baru berjinak dengan perniagaan di internet harus mencari ‘mazhab’ yang betul. Kenali industri, kenali pemain di dalamnya.

Mengenai pemain perniagaan internet sebenarnya tidaklah sesusah mana. Pemain yang hebat mempunyai ciri-ciri dan kualiti seperti berikut :

1. Mereka mempunyai komuniti dan selalu berinteraksi di internet. Mereka mempunyai rangkaian kenalan sosial yang luas dan mungkin juga mempunyai pengikut yang ramai. Mereka selalu berbincang dan bertukar-tukar pendapat. Sekali sekala mereka akan mengadakan pertemua tidak rasmi seperti sesi teh tarik.

2. Perniagaan mereka memerlukan usaha dan biasanya ia bukan berjaya sekelip mata. Mereka telah melalui zaman percubaan selama beberapa tahun sehingga mereka ketemui formula mereka sendiri dan membentuk lingkaran kenalan yang berkualiti.

3. Fokus dan mengkhusus kepada produk atau perkhidmatan bukan hanya wang semata-mata. Mereka akan berinovasi menghasilkan produk atau perkhidmatan dengan menitikberatkan kualiti supaya produk tersebut dapat meningkatkan kehidupan orang lain. Ia tidak mensasar jualan semata-mata. Mereka TIDAK PERNAH atau akan bercerita “Jika bayar RMxxx akan dapat pulangan RMzzz”.. Pantang mereka untuk

4. Mereka memberikan khidmat nasihat dan pandangan yang tanpa bias, prejudis atau berat sebelah. Mereka tidak pro kepada mana-mana pihak dan sering berada dalam keadaan berkecuali, natural dan kritis. Pandangan dan idea mereka ini sering kali diterbitkan secara percuma di internet melalui blog, ebook percuma atau forum. Dan seringkali juga, catatan mereka ini menjadi bahan rujukan tidak rasmi, diangkat sebagai autoriti untuk berbincang mengenai sesuatu topik.

5. Mempunyai personaliti dan identiti. Apa yang keluar dari mulut mereka biasanya adalah emas!

Apa yang perlu dilakukan sekarang adalah mendekatkan diri dengan individu ini. Mula berbaik dengan lingkaran kenalan disekelilingnya. Terlibat sama dalam perbincangan online, forum atau Facebook. Jika mempunyai masa, sertai sesi teh tarik mereka!

Sedikit sebanyak kita juga akan menjadi sebijak mereka dalam membezakan mana satu skim perniagaan atau perniagaan sebenar. Kita akan bijak membezakan yang mana intan dan yang mana kaca!

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply