Langkah Menjadi Jutawan ‘ala Azizi Ali’

Salam Sejahtera Pembaca Blog,

Saya selak-selak akhbar pagi ini terjumpa dengan artikel mengenai Azizi Ali, seorang jutawan Melayu yang terkenal dengan kekayaan yang dimiliki dari hartanah. Saya beberapa kali telah berjumpa beliau untuk menguruskan buku terbitan Truewealth. Kali ini beliau masuk ke liputan akhbar lagi!

Begitu juga dengan Dr Irfan Khairi yang secara rasminya telah berkembang portfolio beliau dari seorang usahawan internet ke personaliti talkshow ASTRO.

Kalau anda biasa mendengar ceramah atau menghadiri seminar pengurusan kewangan peribadi, atau bengkel mengenai kekayaan tentunya anda telah biasa mendengar langkah-langkah yang biasa digunakan oleh jutawan untuk mencapai nilai kejutawanan tersebut.

Cuma anda lihat apa kata Azizi Ali membuat perhitungan terhadap wang ringgit. Sangat menarik :

1. “Kalau beli kereta, pastikan anda boleh membayar hutang dalam tempoh setahun. Jika tidak, bermakna anda tidak mampu membeli kereta itu, Mengapa tidak? Belilah kereta terpakai,”

2, “Ramai yang bertanya kepada saya, mana satu lebih penting? Kebahagiaan atau wang? Bagi saya, ini satu soalan bodoh. Umpama kaki dan tangan, wang dan kebahagiaan sama penting. Mengapa perlu memilih? Saya tidak pernah lagi mengalami situasi yang mana memiliki wang menjadikan keadaan lebih teruk,”

3. “Sebaik menerima gaji bulanan, pastikan anda menyimpan sebahagian daripadanya. Ia dikira sebagai membayar diri anda sendiri. Tidak kira sama ada gaji anda kecil atau besar, pastikan sekurang-kurangnya 10 peratus daripadanya di simpan dalam akaun seperti Amanah Saham.

4. “Perlu diingatkan, insurans bukan roket pelaburan, tetapi ia melindungi andai anda kehilangan keupayaan untuk bekerja dan pendapatan tetap. Misalnya apabila mengalami penyakit kritikal dan sebagainya. Di Malaysia, belum ada lagi insurans yang melindungi pelanggan yang kehilangan pendapatan tetap secara sementara,”

5. “Ada hutang yang baik, tetapi ada hutang yang buruk. Hutang baik yang membawa keuntungan seperti membeli rumah, hartanah atau pelaburan lain termasuk pinjaman untuk melanjutkan pengajian. ”

Seronok saya membaca artikel-artikel macam ni. Sebenarnya memang tidak mustahil, tetapi kadang2 kita sering terasa sangat jauh dari dunia kejutawanan.

Soalan Cepu Emas : Bagaimana anda mentafsirkan seseorang itu jutawan ? Wang ada RM1 juta dalam akaun? Atau bagaimana?

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply

Langkah Menjadi Jutawan ‘ala Azizi Ali’

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply