Bagaimana Saya Memilih Perniagaan

Salam Sejahtera,

Ketika saya mula2 terlibat dalam keusahawanan, saya tidak ada strategi khusus dalam bentuk perniagaan apa yang ingin saya ceburi. Saya hanya REDAH dan TERJAH! Buat apa yang saya rasa betul dan menimba sebanyak mungkin pengalaman. Menimba pengalaman yang pahit adalah lebih mudah ketika di usia muda berbanding dengan usia yang ‘tidak-berapa-muda”.

Lama-kelamaan saya sedari bahawa antara banyak2 sebab saya ceburi sesuatu perniagaan adalah berdasarkan kepada 2 faktor ; menguntungkan + kepuasan. Selain dari mesti menjauhi pendapatan yang ‘kurang bersih’, saya memilih perniagaan biasa saya rasa akan memberi pengalaman baru kepada saya. Well, perniagaan adalah adventureous. Saya belasah je!

Saya sedari antara nilai2 dalam sesuatu perniagaan yang saya pilih, mempunyai elemen2 berikut :

1. Apabila saya menemui pasaran ‘niche’ yang baru yang memerlukan saya mewujudkan perkhidmatan atau membuat produk untuk memenuhinya.

2. Apabila saya perlu membuat sesuatu produk dengan kualiti yang lebih baik dari produk yang sedia ada dan bersaing dengan mereka secara terbuka.

3. Ketika saya membeli sebuah kafe siber pada tahun 1999, saya membeli kerana potensi yang belum diexplore sepenuhnya!

Satu lagi bidang yang saya rasa menarik tetapi saya masih belum berpeluang untuk menyertainya adalah bidang perniagaan franchise. Seperti KFC, McD, Stesen Minyak atau sebagainya. Kalau ada rezeki, insyallah..

Sesiapa nak join buka station minyak? 🙂

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply