Pinjaman yang bijak

Pinjaman yang bijak adalah pinjaman yang membolehkan anda mendapatkan sesuatu yang tidak mampu untuk dibayar up-front, tetapi mempunyai kemampuan untuk membayarnya secara ansuran atau berjadual seperti gadaian dan pinjaman ekuiti perumahan. Secara dasarnya, pinjaman untuk menambahkan aset yang boleh meningkat nilainya. Sekiranya nilai aset anda meningkat lebih cepat dari nilai pinjaman, jangan risau. Anda OK!

Pinjaman yang ‘kurang bijak’ adalah apabila anda meminjam wang untuk sesuatu yang nilainya akan turun, seperti membeli kereta atau pakaian. Biasanya pinjaman ‘kurang bijak’ adalah untuk sesuatu yang anda ‘mahukan‘ dan bukannya yang anda ‘perlukan‘.

Pinjaman pelajaran merupakan pinjaman yang bijak apabila dengan pendidikan membolehkan anda mendapatkan kerja yang bagus (tentunya pendapatan yang bagus juga), untuk membayar semula hutang.

Contoh pinjaman yang bijak yang lain adalah pinjaman untuk perniagaan. Ini apabila pinjaman tadi digunakan untuk menjana lebih pendapatan dalam syarikat.

So, kalau anda mahu berniaga, dan rasa yakin dengan kemampuan anda untuk membayar semula hutang, MENGAPA TIDAK MEMINJAM ??

** membayar hutang itu adalah wajib

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply