Scam + Menipu + Salahguna = Sepandai tupai…

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Pembaca Blog,

1.  Demam + ulser + sakit tekak buat saya tak larat nak buat kerja beberapa hari. Nak cakap beraya sakan tidak juga.. Musim kot!

2. Gara-gara ebook SMS SCAM, saya dan En Salleh berpeluang berjumpa dengan kaunselor Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (www.cfm.org.my) untuk  program kempen anti penipuan internet dan SMS. Exciting program! Insyallah akan saya ceritakan lagi nanti.

3. Bercerita tentang scam, penipuan dan manipulasi internet dan SMS, nampaknya tak surut2. Setiap masa ada je yang kene, pelbagai skim baru yang muncul.

4. Scam, penipuan dan manipulasi satu hal. Satu lagi perkara yang terlepas pandang adalah dari segi kawalan pelanggan.

Ruang Sembang SMS 8TV Digantung

5. Ketika kita menyambut lebaran yang lepas, ruang chat SMS di televisyen 8TV telah digantung siarannya serta merta oleh Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia (SKMM).  Mesej2 yang terpapar di laman web tersebut berbaur lucah dan penawaran perkhidmatan seks. Ia diberitakan disini.

6. Mungkin ramai yang ingat bisnes SMS ni bila dah berjalan, kita biarkan sahaja..Itu tanggapan yang salah. Cuba tengok apa dah jadi? Staff 8TV yang sepatutnya memantau ruang sembang tersebut, mungkin ‘tertidur’ terlalu lama (atau tak peduli?) sehingga tak sedar apa yang sedang disembangkan  di ruangan tersebut.

7. SMS sama macam bisnes yang lain. Perlu diberi perhatian. Mungkin tidak kerap, tetapi secara berkala. Pengajaran kepada semua…

4 Syarikat Kantoi Dek BNM

8. Hari ini pula dalam Utusan, 4 syarikat diberkas oleh Bank Negara Malaysia kerana menganjurkan skim pelaburan yang tidak sah.

9. Syarikat ‘bertuah’ tersebut adalah Buluhmas Enterprise Sdn. Bhd., Jazmeen (M) Sdn. Bhd., Noradz Travel & Services Sdn. Bhd. dan Eastana Farm Industries Sdn. Bhd.

10. Masih dalam siasatan. Tengoklah hasilnya macam mana nanti. Saya bukan bersifat judgemental, tapi saya dah tengok lama juga syarikat2 ni, akhirnya kantoi juga dek BNM.

11.  Anda tentu lebih tahu, sebenarnya ada banyak lagi syarikat-syarikat macam ini. Boleh senaraikan lagi ?

12. Insyallah, SKMM akan buat roadshow untuk kempen2 bentuk penipuan ini tidak lama lagi. Kalau tiada aral saya akan turut serta.

p/s : Marilah sama2 kita celikkan masyarakat kita yang sebenarnya tiada jalan pintas untuk berjaya, kaya atau bersenang lenang. Usaha, istiqamah dan tawakkal itu sahaja caranya.

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply