Teknik Promosi Mengikut Pelanggan, Masa dan Tempat

Salam Sejahtera

Semasa saya di Kuantan, saya tertarik dengan iklan yang dilakukan oleh pihak hotel ini. Iklan ini adalah iklan yang pertama sekali pengguna jalan raya utama akan nampak, berbanding dengan nama hotel itu sendiri.

Saya cuba bacakan untuk anda.. “Quick Lunch Promotion”. Pihak hotel mengenakan charge RM30 seorang untuk set makan tengahari dan menawarkannya dengan PERCUMA sekiranya set makanan yang dipesan dihidang lewat dari 15 minit!


*maaf kualiti gambar kurang memuaskan. Snap pakai hp je dari dalam kreta pulak tu..

Menarik bunyinya tawaran tersebut. So, what’s the catch? Takkan promosi dilakukan membuta tuli je kan.. Mesti ada udang balik mee.. Kalau anda tengok di banner tersebut, tawaran tersebut sah sepanjang Oktober dan November 2006 sahaja. Disinilah twist promosi ini. Cuba anda bayangkan, bulan Oktober adalah bulan puasa dan November pula adalah bulan raya dan ramai bercuti. Tentunya tidak ramai yang datang untuk lunch bukan? Lebih2 lagi tempat tersebut adalah hotel. Tentunya orang lebih sibuk dengan urusan famili dari datang ke hotel.

Di sebelah kiri iklan tu pula tercatat “For Busy Executive On-The-Go”. Promosi ini ditujukan kepada pelanggan2 eksekutif yang sibuk tak hingat sampai lunch pun tak sempat. Kenapa pelanggan ini yang disasarkan? Heheh.. sudah tentunya tidak ramai orang yang datang berkeluarga untuk lunch di hotel!

Memang sesuatu promosi tu menggunakan sentimen yang dekat dengan pelanggan, dan seboleh2nya mendapatkan personal attention dari pelanggan. Mengapa saya membaca banner promosi ini? Mungkin saya salah seorang dari eksekutif yang sangat sibuk dan selalu on-the-go tu…

Nampak macam mana mereka memanipulasikan sentimen personal saya ?

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply