Tips Menjejaki Pemilik Kod 5 Digit

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Pembaca Blog,

Hari ini saya cuma ingin berkongsi sedikit tips mudah mengenai SMS.

Anda tentunya selalu melihat iklan diakhbar, televisyen atau majalah seperti dibawah.

Mengikut format SMS Malaysia, anda perlu taipkan keyword tersebut dan dihantarkan ke ke kod 5 digit. Dalam contoh diatas, anda perlu taipkan REG STREPL dan dihantarkan ke 32611.

Jadi siapa punya kod 5 digit 32611. Ia tentunya dimiliki oleh sebuat syarikat gateway provider. Untuk mengetahui apakah nama syarikat tersebut, ikuti langkah-langkah berikut :

1. Taipkan SMS : HELP dan hantarkan ke kod 5 digit tersebut :

 

2. Anda akan menerima reply seperti contoh berikut :

SMS yang akan anda terima adalah RM0.00. Tiada caj reverse dikenakan. Biasanya ayat SMS yang diterima adalah seperti berikut :

“RM0.00. To cancel services send STOP to 32611. To stop promotions, send OUT to 32611. Customer Services 038134xxxx 9am – 5pm Nama Syarikat Gateway”

Ia adalah standard yang mesti ada untuk setiap syarikat yang memiliki server SMS. So identiti mereka kita boleh tahu, siap dengan nombor telefon sekali..

Kalau ada syarikat gateway yang buat perkhidmatan merapu2, pertandingan kuiz dan contest yang haram, atau perkhidmatan yang tidak logik, maka mudah sahaja kita mahu menjejaki siapa mereka…

Semoga tips kali ini membantu…

p/s : Penerbangan saya ke Indonesia esok jam 12 tghri. Saya hanya akan kembali pada 9 hb. Jadi kalau saya tak sempat update blog, bermakna saya takde internet access kat sana ok. Sehingga berjumpa lagi

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply