Catatan Kembara #222 : Adab Beraya

Catatan Kembara #222 : Adab Beraya

Masa aku kecil dulu pun kurang faham kenapa soalan orang tua-tua ketika raya selalu berulang. . “Eh! Dah besar anak kau.” Yelah. Takkan semakin kecil pula. . “Kau bila nak kahwin?” Soalan killer panas untuk bujang.  . Dan banyak lagi … (read more)

Catatan Kembara #220 : Beraya ala Glasgow

Catatan Kembara #220 : Beraya ala Glasgow

Raya kami di Glasgow, tahun ini tidak ramai. Ibarat peluang kumpul sekali sekala. . Sikit pun, tapi punya payah nak duduk sekali time ambil gambar kenangan sama-sama. . Anak-anak lari keliling, mak bapak sibuk sembang tak hingat, ada port di … (read more)

Catatan Kembara #219 : High Alpine Road Tour 2017

Catatan Kembara #219 : High Alpine Road Tour 2017

Kalau jadi Oktober 2017 nanti aku ke 5 negara Eropah. 10 hari. Bermula di Munich, Villach, Venice, Milan dan Vaduz. Nama tempat tak semua pernah dengar. Haha. . Aku hunting best kept secret place. Trip alam semulajadi. Capture lawanya alam. … (read more)

Catatan Kembara #218 : Cookies Raya Awal

Catatan Kembara #218 : Cookies Raya Awal

Semalam Prof Saunders datang bagi seminar. Aku memang minat sebab dia ini penulis buku lejen. Pakar bidang. . Masa coffee break, cepat-cepat aku rapat tanya soalan. Bertalu-talu. Dia pun nampak memang banyak ilmu. . Sepanjang 20 minit break tu, kepala … (read more)

Catatan Kembara #217 : Ziarah Orang Tua

Catatan Kembara #217 : Ziarah Orang Tua

Sebelum Ramadhan tempoh hari, sempat kami layan hari keluarga di taman.Penghujung musim bunga. Penutup majlis, aku makan nasi bungkus dengan seorang kawan di kerusi panjang. . “Kau tak balik raya tahun ni ?”, saja aku tanya. . “Tak kot. Kurang … (read more)

Video Kembara #216 : Erti Bahagia

Video Kembara #216 : Erti Bahagia

Sekolah Malaysia Glasgow mengakhiri sesi persekolahan 2016/2017 dengan Program Sukaneka dan Piknik di Glasgow Green. . Terima kasih kepada yang hadir dan sentiasa menyokong program SMG. Juga kepada semua dermawan yang tidak putus-putus membantu. . Juga kepada ibubapa yang banyak … (read more)

Tidola Home : Homestay Malaysia Glasgow

Tidola Home : Homestay Malaysia Glasgow

2017 banyak aku invest semula untuk naik taraf Tidola Home. Sebagai satu-satunya homestay Malaysia di Glasgow yang boleh memuatkan 8 orang, aku rasa banyak benda yang aku sediakan untuk menambah keselesaan. Antara benda yang aku upgrade adalah katil dan tilam. … (read more)

Vista London : Homestay Malaysia

Vista London : Homestay Malaysia

Selepas 2 tahun, akhirnya aku berjaya juga kembangkan projek homestay aku di UK. Kali tiada tempat lain yang aku target melainkan London. Jadi sepanjang May dan June aku sibuk sedikit menguruskan Projek Homestay UK. Alhamdulillah pengalaman aku mengendalikan Tidola Home … (read more)

Catatan Kembara #213 : Buku Lost in Sekutland

Catatan Kembara #213 : Buku Lost in Sekutland

Aku dulu ada kasi kata manis sama penerbit. Target followers aku sampai 30K sebelum buku terbit. Huhu.Masih belum sampai. Tapi alhamdulillah hampir 400 naskah preorder diterima. 1.5% follower convert jadi pembeli. Luar jangka. . Buku aku terbit sebelum Pesta Buku … (read more)

Catatan Kembara #212 : Pesanan Untuk Anak Lelaki

Catatan Kembara #212 : Pesanan Untuk Anak Lelaki

Aku di London beberapa hari lepas. Berhari-hari breakfast di kantin Malaysia, aku kerap ternampak satu group orang tua. Jalan perlahan pagi-pagi menuju kantin. . Biasanya mereka berempat, tapi pagi itu cuma seorang sahaja. Pakcik tua, mundar mandir depan kantin. . … (read more)