Catatan Kembara #243 : I’M A BACKPACKER, SCOTLAND

Catatan Kembara #243 : I’M A BACKPACKER, SCOTLAND

Sudah beberapa kali juga aku fikir mahu siapkan buku untuk backpacker ini. Kembara ala adventura, tidur berbumbung langit terbuka. Negara ini antara paling sesuai sebenarnya backpacking. Cuma seperti biasa, orang kita lebih cenderung ke London, Manchester atau Liverpool. Apa kelas … (read more)

Catatan Kembara #242 : Bubur Lambuk TV Al Hijrah di Glasgow

Catatan Kembara #242 : Bubur Lambuk TV Al Hijrah di Glasgow

Ahh.. Ada jugalah kenangan di Glasgow. Sebagai jurukamera budiman, kita beri laluan bakat muda pula masuk TVAlhijrah #Buburlambuk International di Glasgow. Asyik muka artis tua je, orang jemu. Kah! Ahh.. Ada jugalah kenangan di Glasgow. .Sebagai jurukamera budiman, kita beri laluan bakat muda … (read more)

Catatan Kembara #241 : Bonjour! Homestay Malaysia, Paris

Catatan Kembara #241 : Bonjour! Homestay Malaysia, Paris

Jika Allah izinkan, tiada tangan mampu menghalang. Tidola Home Paris. Insyallah, soon. Berserah dan tawakal. Kalau aku buka homestay di Paris, jangan kau tak datang. Kecil hati aku tauu.. *UPDATE* : Homestay ini belum sedia untuk diduduki. Terima kasih kerana … (read more)

Catatan Kembara #240 : Making The Right Noises

Catatan Kembara #240 : Making The Right Noises

Inilah satu-satunya anak aku lain sikit. Making every big thing as a small matter. Sudah setahun terbit di akhbar tempatan di Scotland, baru aku tahu liputan berita. Itu pun sebab ada newspaper clip tampal di dinding kelas music. “Making all … (read more)

Catatan Kembara #239 : The Birth : Scotland Muslim Travel

Catatan Kembara #239 : The Birth : Scotland Muslim Travel

Aku mahu ucap terima kasih. Bila mulakan usaha buat Scotland Muslim Travel sejak 3 tahun lalu, aku sendiri tidak yakin ia boleh sampai ke level ini. 1. Making myself as solopreneur again. Doing something that I like, passionate about. Travel and business … (read more)

Job Vacancy : Junior Tour Leader, Scotland

Job Vacancy : Junior Tour Leader, Scotland

Sebulan lepas aku baru sahaja lancarkan FB Page Scotland Muslim Tour, perkhidmatan untuk orang yang datang travel ke UK & Eropah. Dah like ke belum? Sebahagian dari pelan untuk membesarkan operasi, kami sekarang sedang mengrekrut calon yang sesuai untuk mengisi … (read more)

Trip Iceland / Scotland : Oktober 2018

Trip Iceland / Scotland : Oktober 2018

Salam kawan-kawan, Aku nak buat shout out trip ke Iceland dan Scotland pada bulan Oktober nanti. Kali ini misi mencari aurora. Satu fenomena Tuhan yang aku rasa belum puas adalah mencari Aurora. Ala, sinar kat langit yang kehijauan cantik tu. Mungkin … (read more)

Catatan Kembara #237 : Malaysia Baru!

Catatan Kembara #237 : Malaysia Baru!

Petang tadi aku ambil Hafiy dari kelas muzik dengan perasaan berbeza. “We are going to get a new Prime Minister..”, aku sudah terbayang kerajaan baru walau SPR belum umum secara rasmi. “So we can have a new building?”, Hafiy tanya. … (read more)

Catatan Kembara #236 : 11 Tips Masuk Imigresen UK Dengan Lancar

Catatan Kembara #236 : 11 Tips Masuk Imigresen UK Dengan Lancar

Mahu dijadikan cerita. Sepatutnya kami bertemu di airport Keflavik, Iceland jam 3 petang. Tetapi mereka tidak muncul. Rupanya tetamu aku 5 orang ditahan dan disiasat di Gatwick Airport London. Sekitar jam 6 pagi sehingga terlepas penerbangan seterusnya ke Iceland. Ditahan … (read more)

Catatan Kembara #235 : Gambar Passport Dengan Modal £2.10

Catatan Kembara #235 : Gambar Passport Dengan Modal £2.10

Tahun ini sudah masanya untuk aku renew sekali lagi visa untuk satu famili. Untuk memohon perlu disertakan dengan dua keping gambar ukuran passpot mengikut standard UK. Antara standard UK adalah mengikut saiz 4.5×3.5cm background warna putih. Antara yang aku paling … (read more)

High Alpine Road Tour, Central Europe 9 Hari

High Alpine Road Tour, Central Europe 9 Hari

Trip ini kita ambil road trip. Tema trip kali ini untuk menikmati keindahan alam semulajadi pergunungan Alpine di Eropah. Masa yang akan diambil adalah selama 12 hari, bermula dan berakhir di Munich. Trip ini akan cover 6 negara iaitu German, … (read more)

Catatan Kembara #234 : 7 Kesilapan Dilakukan ‘Newbie’ Yang Mahu Bekerja Di Luar Negara

Catatan Kembara #234 : 7 Kesilapan Dilakukan ‘Newbie’ Yang Mahu Bekerja Di Luar Negara

Geram pula aku baca artikel rakyat Malaysia kena scam tawaran kerja luar negara. Petik strawberi, kobis dan macam-macam. Berkali-kali cerita sama. Dulu aku sabar. Malas bising-bising. Tapi rasanya, aku kena cakap juga. Sejak aku di Scotland, boleh kata tiap hari … (read more)

Vlog Kembara : 6 Jam Selepas Emma Storm

Vlog Kembara : 6 Jam Selepas Emma Storm

Mulai tahun ini masa aku banyak menulis artikel dan jurnal tujuan ilmiah. Jadi aku kurang masa sedikit menulis catatan kembara santai. Aku ada 10 bulan lagi untuk serahkan thesis pengajian. Doakan aku ya. Jadi aku rasa, aku mahu cuba buat … (read more)