Gunakan Viral Marketing untuk popular

“Ape? Ape tu? Tak pernah dengar pun .. Virus kot ….”

Kepada sesiapa yang tak pernah dengar istilah tu, mungkin itu adalah ayat mereka. Tetapi kepada internet marketers, viral marketing menjadi perkara yang sangat common dalam business.

Viral marketing adalah merujuk kepada fenomena pemasaran yang memudahkan dan menggalakkan orang untuk menyebarkan mesej pemasaran. Ini adalah teknik pemasaran biasa yang dilakukan secara online atau offline di mana maklumat yang disebarkan , akan disebarkan melalui lisan atau kepada website lain. Ini akan menimbulkan pertumbuhan berganda terhadap penyebaran mesej tersebut yang memberi kesan secara terus kepada produk / perkhidmatan tersebut.

Sebagai contoh Yahoo Mail atau Hotmail. Walau pun memberikan perkhidmatan email secara percuma, apa yang berlaku sebenarnya mereka menggunakan viral marketing untuk mempromosikan ‘brand’ perkhidmatan yang ditawarkan. Sebagai contoh, bila saya menggunakan email saya irwan_dahnil@yahoo.com , maka perkataan Yahoo turut tersebar dengan setiap email yang saya hantar.

Kalau saya seorang sahaja menghantar 100 email sehari kepada 100 orang, agaknya berapa ramai orang yang turut sama secara sukarela mempromosikan/memasarkan Yahoo secara PERCUMA seperti saya!!!???

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply