Hari Ini Hanya Untuk Esok ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Pembaca Blog,

1. Hari ini anda telah mula membuat satu minisite untuk jualan produk anda. Katalah produk tersebut adalah “Ebook Cara Memasak Rendang Yang Enak Seperti Chef”. Esoknya pula anda sambung lagi membuat minisite tersebut. Mungkin memperbaiki salesletternya. Tulatnya, anda memperbaiki design, susunatur dan grafik-grafiknya.

2. Selepas 3 hari, apa hasil yang anda perolehi ? Jawapannya boleh dijangka : Anda akan memperolehi satu minisite yang mempunyai salesletter yang disusun dengan baik dan mempunyai design yang menarik. Betul ?

3. Tetapi adakah anda akan berpuas hati setakat itu sahaja? Kalau minisite anda tidak menghasilkan jualan yang baik, mungkin anda akan lakukan sedikit usaha seperti ubah salesletter, mungkin juga tukar design dan layout. Sehinggalah minisite anda mencapai tahap jualan yang baik, anda mungkin berehat seketika dari mengubah minisite anda.

Ini dipanggil Faedah @ Benefits.

4. Melihat dari satu perspektif, kalau anda lakukan berkali-kali untuk memperbaiki minisite anda, bermakna anda akan semakin mahir. Bukan sahaja mahir dalam menghasilkan minisite yang mampu menjual, tetapi anda juga akan dilihat sebagai orang yang memasak rendang yang hebat!

5. Persepsi pelanggan terhasil apabila kita menyatakan dan melakukan sesuatu perkara secara konsisten berulang-ulang kali. Dari persepsi ini menghasilkan kredibiliti.

” Ini pula dipanggil Values.

6. Contohnya, Airasia dikenali sebab low cost nya sebab hari-hari iklannya menyatakan mereka adalah penerbangan tambang murah. Jadi orang akan melihat ia sebagai ‘MURAH’ walau pun ada beberapa perkara tidak lah semurah yang disangka!

8. Inilah yang strategi perniagaan yang baik. Apa yang anda lakukan hari ini, bukan hanya memberi pulangan dari segi wang (Faedah@Benefits) tetapi sepatutnya dapat memberikan kredibiliti juga (Values).

9. Mengapa perlu Values? Kerana persaingan yang sengit hanya boleh dimenangi oleh mereka yang mempunyai lebih Values.

” Mengapa orang sanggup bayar secawan kopi yang mahal di Starbuck, sedangkan kopi kedai mamak boleh didapati dengan lebih murah ? Kerana Starbucks berjaya menjual Values (kopi yang class), dan bukan Benefits semata-mata.

11. So boleh dikatakan rugilah orang hanya hanya melakukan sesuatu hari ini cuma mendapat Benefits semata-mata pada esok hari sedangkan pesaingnya mendapat Values pada masa panjang.

Bagaimana dengan anda ? Lakukan untuk Benefits semata-mata ? Atau anda juga bersedia untuk menawarkan Values pada jangkamasa panjang ?

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply