Iklan Membunuh!

Salam Sejahtera Pembaca Blog Yang Dihormati,

Tajuk hari ini agak keterlaluan dan ganas.

Menurut kajian, pembukaan atau headline yang negatif, berbau kontroversial, sensasi akan menarik pembaca untuk terus membaca. Maka strategi yang sama digunakan oleh akhbar dan majalah tabloid untuk melariskan jualan.

Akhbar tabloid jarang menjadi pilihan bacaan saya. Tetapi hari ini, tergerak hati untuk membeli akhbar tabloid Nombor 1 Malaysia. Mungkin disebabkan tajuk luar yang begitu sensasi. Agak mengecewakan, apabila saya lihat di dalamnya LEBIH BANYAK iklan berbanding berita.

Saya menjadi bosan dan mula memeriksa email untuk hari ini. Mata saya tertancap pada satu tajuk email yang diterima. . Hati saya menjadi semakin jelak dengan pelbagai skim perniagaan internet dan juga 1001 tawaran luarbiasa dan Apabila saya buka laman Facebook, pelbagai bentuk iklan ubat kuat dan bisnes cepat kaya mula bermaharajalela di ruangan iklan!

Apa yang mengganggu saya bukanlah iklan, tetapi lebih kepada bagaimana iklan tersebut ditulis atau dipersembahkan. Contohnya tajuk email “Daftar RM30 sahaja, pendapatan sampai bila-bila ” jelas memberikan satu persepsi yang salah terhadap fakta sebenar.

Iklan seperti ” Anda selalu tewas dengan di bilik” pula dilihat sebagai tidak sesuai untuk dipaparkan secara membabi buta kepada golongan umum. Mungkin ini lebih sesuai untuk golongan fokus atau golongan yang benar-benar memerlukan tanpa perlu dihebahkan secara meluas tanpa ada sebarang tapisan.nya

Hakikat setiap bisnes memerlukan iklan untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan. Mengikut sesetengah perniagaan, 30% dari sumber modal dan kewangan diperuntukkan kepada iklan. Dengan pengaruh iklan yang kuat dapat mempengaruhi pembaca atau pelanggan untuk membeli. Tetapi adakah semua iklan itu bebas untuk mempersembahkan apa sahaja maklumat masih menjadi satu tanda tanya.

Bayangkan apa akan jadi terhadap keyakinan penggguna terhadap iklan apabila acap kali iklan memaparkan maklumat yang tidak betul, keterlaluan dan terlalu bebas ?

Anda sendiri boleh buat anggapan anda sendiri…

p/s : Seminar akan datang telah dijadualkan pada 25 April 2009. Masih jauh lagi, tetapi ramai yang hubungi saya menyatakan mereka terlepas seminar pada minggu lalu. So pastikan kali ini anda booking dulu, nanti anda akan dihubungi semula untuk mengesahkan tempat. Jangan terlepas lagi. Maklumat lanjut di http://seminar.akademisms.com

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply