Kejayaan Merupakan 99% Kegagalan – Soichiro Honda

Salam Sejahtera,

Saya rasa cukup terpanggil dengan iklan yang saya baca minggu lepas. Cuma saya tidak berkesempatan untuk membuat catatan disini.

Kini kami harus mengkaji sebab-sebab kegagalan, dan menjalankan kajian yang sama ketika kami menang. Kami akan memanfaatkan pengetahuan itu untuk meningkatkan kualiti kereta kami dan menjadikannya lebih selamat untuk pelanggan kami.

Itu adalah kata-kata dari pengasas Honda, En Soichiro Honda selepas pasukan Honda Racing F1 meraih kejayaan yang pertama di Hungary. Bukan hanya F1, malah Honda juga merupakan perintis kepada Asimo -robot berperwatakan manusia telah mengambil masa selama 15 tahun untuk menjadi seperti sekarang dan juga HondaJet, kapal terbang Honda yang mengambil masa 17 tahun untuk direalisasikan.

Kata-kata tersebut sungguh memberikan saya inspirasi bahawa sesuatu kegagalan itu adalah laluan untuk sesuatu kejayaan. Dengan syarat, setiap kegagalan hendaklah dikaji dan hasil kajian tersebut memberikan input untuk kejayaan yang ditempa.

Memang susah untuk berjaya, kerana setiap masa dikelilingi oleh kegagalan.

“The Power of Dreams” memungkinkan..

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply