You are currently viewing Kerja Petik Buah Berry, Alyth Scotland

Kerja Petik Buah Berry, Alyth Scotland

Sebab aku dibesarkan di kawasan yang baru membangun, ayah aku pernah tanam pokok jambu batu dan pokok ciku. Masa kecil, aku rasa buahan tempatan itu tak glamer, terasa kampung betul. Buah ‘orang kaya’ macam buah epal dan oren tak tumbuh di kawasan kampung.Masa tu tak tahu kat Cameron Highland pun ada tanam. Hehe..

Tapi dulu aku rasa tidak best mana. Macam boring, petik then bawak balik. Dan buah strawberry yang aku petik tu semua masam. Tak sedap pun. Masa tu aku tak faham kenapa orang suka makan strawberry. Jadi aku tak teruja sangat nak pegi ladang berries kat Scotland ni. Lagi pun, buah seperti strawberry dan raspberry ni banyak je dijual kat pasaraya. Tapi untuk menggembirakan anak, aku bawak juga anak ke sana. Janji untuk petik berries.

Ladang ini berada di Alyth dalam daerah Perthshire kira-kira 160km dari Glasgow. Driving sekitar sejam setengah. Kami bergerak ke sana 4 kereta sekitar jam 8.30am. Kami berjanji untuk berjumpa dengan group lain di Blairgowrie sebelum sama-sama bertolak ke ladang.

Kami diberi taklimat ringkas oleh tokei ladang ini. Kawasan ni sebenarnya memang kawasan pertanian dan tanaman. Pemandangan kiri kanan memang terbentang luas padang menghijau. Sesekali kelihatan tompok putih kambing biri-biri sedang makan di padang. Bagaimanapun, Rowan memaklumkan bahawa strawberry telah dipetik dan hasil akan datang hanya boleh dipetik dalam masa 2 minggu. Alahai. Nasib baik raspberry boleh dipetik. Kalau tak, anak aku paling frust agaknya.

Aku dan tokei ladang, Rowan. Secara lisan, Rowan bersetuju supaya aku import ramai buruh traveller dari Malaysia jadi pengutip buah. Gaji lumayan dowh.
Aku dan tokei ladang, Rowan. Secara lisan, Rowan bersetuju supaya aku import ramai buruh traveller dari Malaysia kerja kutip buah. Gaji lumayan dowh.

The day went well. At least for the kids. Aku cuma dapat berborak-borak dengan Rowan, bertanya serba sedikit tentang ladang. Orangnya masih muda dan ladang ini diusahakan oleh ahli keluarga.

Yang menarik, ladang dia ni memerlukan 400 pekerja yang diambil secara bermusim untuk memetik hasil dan buah. Part timer diambil ramai untuk bekerja. Kerja petik buah.

Mereka dibayar gaji mengikut jam sekitar GBP6 sejam. Ramai kerja petik buah diambil dari Romania, Republic Czech dan warga Eropah Tengah.

Bila dia jawab tiada orang Malaysia yang terlibat, aku terus usulkan cadangan ambil orang Malaysia bekerja kerana orang Malaysia rajin-rajin.. Setakat kerja petik buah. Macam senang aje kan? Lagi pun kerja petik buah di Australia dan Scotland ini sangat popular dikalangan rakyat Malaysia

Heheheheh..

Hujung sekali is Uncle Duncan yang perkenalkan aku dengan Rowan. Anak aku dah tak peduli, makan strawberry sampai petang.
Hujung sekali is Uncle Duncan yang perkenalkan aku dengan Rowan. Anak aku dah tak peduli, makan strawberry sampai petang.

Aku teringat kerja petik apple kat Australia macam ni. Konsepnya tetap sama, sambil travel sambil boleh buat duit. Rowan pun tidak keberatan untuk membantu. Cuma hal ini belum pernah dibuat oleh orang Malaysia.

Ini mungkin aku boleh buat untuk Malaysian datang ke Scotland. Ada yang berminat tak agaknya ?

 

 

***************************************************************************************************************************
Berikan Sokongan Anda!

Jika anda rasakan kandungan blog ini bermanfaat, follow di Fanpage Safarnama. Jumlah Like yang meningkat, membantu penulis memahami corak pembacaan dan menghasilkan kandungan blog yang relevan dan berguna untuk pembaca. Hanya klik butang LIKE di bawah.

***************************************************************************************************************************

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

This Post Has 93 Comments

  1. Zainiirdin hamid

    Saya berminat.. Tuan emailkn kpd sy. Bagaimana cara Dan prosedur utk kerja di UK.

  2. Zila Kamijo

    Assalamualaikum.
    Saya berminat, boleh email saya.
    Terima kasih..

  3. Bakar rahim

    Slm bro. Pls email me. Sy bermnt. Sy pernah kerja di perth 3 yrs ago. Skrg nk travel plk lh ke uk . wslm

  4. suriani bt hamdan

    Berapa gaji sebulan

  5. Ahmad fauzi hamid

    please email saya info lanjut tentang kerja di uk….
    Saya berminat….tq

  6. Christina

    email saya pls.
    thanks.

  7. andiWTE

    saya mau kerja sana..mcm mn caranya

  8. ahmad

    email to me for detail…tq

  9. kathir

    email saya pls.
    thanks.

  10. linds

    Pls email to me…thanks

  11. sofiaratika

    Assalamualaikuim.. Sy berminat.

  12. Jurina

    Assalamualaikum.
    Akak nk tnya camner ye prosedur kalau ank lepasan spm nk keje sementara result keluar.
    Tima ksh admin.

  13. EYA

    mohon maklumat lanjut, bagaimana nak kerja di sana
    keperluan yg perlu kami sdiakan..

    terima kasih

  14. Karismaputra

    Assalamualaikum tuan,
    Please email saya info lanjut tentang kerja di uk.
    Saya amat berminat….terima kasih tuan.

  15. Karismaputra

    Assalam tuan,
    Saya amat berminat. Mohon email kepada saya.
    Terima kasih tuan.

  16. Akim

    assalaam tuan.. sy ni skrg kat ausie.. sambil travel.. kutip buah kat sini…ada peluang ke sy nk ke uk lak? sy ni asalkan ada tempat tinggal, makan, ok la.. kerja dpt upah weekly.. dpt kumpul duit nk bayar dan habiskan hutang kat malaysia.. add no hp sy tu tuan.. kat wechat moment, sy ada letakkan pengalaman sy kt ausie ni.. thanks..

  17. Zila

    Saya berminat utk kerja petik buah, bleh email saya. Terima kasih

  18. Azzah

    Hi Akim, sy pun akan ke aussie hujung tahun ni. Boleh sy dapatkan contact akim? Boleh share pngalam kt sana?

  19. Amir

    Assalam tuan,
    Saya amat berminat. Mohon email kepada saya.
    Terima kasih.

  20. Halim

    As Salam tuan,
    Sy amat berminat. Apa persediaan yg kita perlu lakukan.
    Please email saya info lanjut tentang kerja memetik buah di Scotland ini.
    Harap dapat penjelasan dari tuan secepat mungkin.
    Terima Kasih.

  21. khairul ashraf

    SALAM,, Mohon penjelasan yang lebih lanjut dari pihak tuan. Saya berminat.

  22. norshazwin binti redzuan

    Assalamualaikum.
    Saya berminat, boleh email saya a.s.a.p
    Terima kasih;)

  23. Farid Zakwan

    Assalamualaikum, saya berminat untuk bekerja di scotland . Masih ada lagikah ruang untuk saya ? Bagaimana bayaran ke sana? Harap dapat email kepada saya di farid_zakwan23@yahoo.com ataupon whatsapp +60174550383 . Terimakasih .

  24. noor aiza binti mohd safar

    Assalamualaikum tuan,

    Sy amat berminat. Apa persediaan yg kita perlu lakukan.Please email saya info lanjut tentang kerja memetik buah di Scotland ini.Harap dapat penjelasan dari tuan secepat mungkin.Terima Kasih.

  25. tatin

    Anak sy sgt berminat tuk bekerja memetik buah d Australia..selpas spm 2016 dia bercadang k sana..apa documents yg bole sy sediakn lebih awal…I need ur information..n thnks for ur time to read n reply me..Assalamualaikum

  26. syeera

    tolong emailkan dekat sya macam mna nak kerja kat sana?

  27. ahmad

    Assalamualaikum tuan,

    Sy amat berminat. Apa persediaan yg kita perlu lakukan.Please email saya info lanjut tentang kerja memetik buah di Scotland ini.Harap dapat penjelasan dari tuan secepat mungkin.Terima Kasih.

  28. mohd suhaili shariff

    tolong emailkan dekat sya macam mna nak kerja kat sana?

  29. caren

    Berminat utk berkerja di sana. Tlg email cara berkerja di sana.

  30. Fika

    Saya berminat. Masih mencari pemetik buah ke? Tlg email kan saya detail ye. Tq.

  31. muhammad mudzafaralimi

    Assalammualaikum..ingin mncuba nasib dan berserah mane tau dpt peluang pergi ker scotland..kalau ade peluang jgn lupa saya yer..trmksh tuan

  32. MMS

    i’m interested . 🙂 can you pm me the information. thanks 🙂

  33. Mazdiana

    Assalamualaikum boleh emel saya juga, info bekerja di sana

  34. Habsah Abd Rahman

    Assalamualaikum.
    En Irwan, saya berminat nak tahu tentang peluang kerja di scotland ni. teringin nak berhijrah mencari ruang dan pengalaman bekerja di sana. Boleh bantu saya?

  35. Hafiza

    Asslm…sya berminat nk mencuba nasib di sana…masih ada peluang ke..? Hrp encik dpt email sya…trima kasih…

  36. Afzan Sakina

    Assalamualaikum tuan.. saya berminat utk kerja petik buah di Scotland. Boleh emailkan details ke : fleurdeselkl@gmail.com atau whatsapp ke 011-3703-7301 Terima Kasih.

  37. Nadiy

    Salam.. saya berminat nak petik buah kat scotland… boleh bgi cara camne nk buat?

  38. Sabar

    Saya brminat tpi byk ke kosnya.

  39. EMILIA BINTI SAAD

    Salam Tuan,

    Saya, Emilia Saad berminat. Mohon Tuan email atau wassup ke 0164376696 untuk procedure yg perlu diikuti. Sekian

  40. Aini

    Honestly, saya teringin sangat nak kerja sana. I just don find the right person to contact with and i don know how.

  41. megat

    salam.ade lg ke job ni?pm sy cmne?tngu airasia wat flite ke london summer ni.lau ade sape2 yg tau job kt scotland ke ireland ke london ke pm sy.skang ade kwn kje kt australia tp x minat sgt ausie.

  42. samsiah

    Ank berminat petik buah di Scotland..ada peluang lg ke

  43. Am Selayang

    ANGKAT TANGAN..
    Nak pi jugak..
    Pleaseee…

Leave a Reply