Kertas Kerja Mantap – Perancangan Pemasaran II

Salam Sejahtera,

Minggu lepas tiada catatan yang sempat saya coretkan untuk membuat kertas kerja yang mantap. Kali ini cuma saya ingin berkongsi mengenai perkara asas pertama dalam menjayakan perniagaan.

Biasanya orang kata, jual apa yang kita tahu. Tapi bagi saya, kejayaan sesuatu perniagaan adalah lebih bergantung kepada apa yang pelanggan mahu, walaupun kita tidak tahu (tetapi boleh buat rujukan), atau erti kata lain, DEMAND. Tanpa demand, kita sebenarnya merintis jalan perniagaan yang lebih sukar.

Demand ibarat gula. Dimana ada gula disitu ada semut. Di mana ada permintaan dari pelanggan, disitu lah ada usahawan.

Pilih Pelanggan Yang Betul

Seringkali kalau kita ingin memulakan perniagaan dengan membuat andaian siapa yang akan menjadi pelanggan kita. Sebenarnya lebih terperinci kita dapat mengenalpasti pelanggan kita, maka potensi untuk kita membuat jualan adalah lebih tinggi. Jangan meraba dalam gelap. Jangan syook sendiri. Sekiranya anda betul2 yakin bahawa perniagaan anda mempunyai prospek pelanggan, tunjukkan dalam kertas kerja anda.

Senaraikan prospek anda
Sekiranya betul-betul ada pelanggan, cuba anda senaraikan kategori pelanggan anda. Berapa ramai pelanggan anda? Pantang dalam kertas kerja, pelanggan anda adalah suatu ciptaan dari angan2 anda.

Buat analisa pemasaran
Bagaimana untuk membuat kajian yang sedalam mungkin mengenai pelanggan anda. Anda perlu buat kajian. Kajian sama ada melalui pembacaan, statistik, laporan atau pemerhatian. Atau sebarang kaedah lain yang anda yakin boleh memberikan anda maklumat.

Semakin banyak maklumat, semakin tepat analisa anda. Semakin hampir anda dengan pelanggan anda, semakin tinggi peluang melakukan jualan.

Analisa ini juga boleh dibuat melalui kajian demografi ( umur, tahap pendidikan etc). Ini akan mengecilkan skop pelanggan anda. Pelanggan anda akan menjadi lebih tertumpu.

Sebenarnya ini adalah langkah bijak sebelum memulakan perniagaan. Sekiranya anda rasa membuat analisa adalah membuang masa, maka anda salah. Lebih baik membuang masa dengan membuat analisa, dari membuang masa, tenaga dan wang ringgit apabila analisa anda tidak tepat atau tersalah pengiraan.

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply