MAS pasca rasionalisasi

Sebenarnya rasionalisasi MAS dan Airasia nie dah lama saya follow.. Cuma selepas trip pergi balik ke Kota Kinabalu dengan MAS minggu lepas membuatkan saya terpanggil untuk melihat sejauh mana perkembangan berita ini. Mungkin tidak perlu saya untuk mengulas ‘kejayaan-demi-kejayaan’ Airasia dalam perniagaan penerbangan tambang murah. Yang lebih menarik perhatian saya, apa yang telah berlaku dan akan berlaku pada MAS.

Saya tidak bercadang untuk menghurai panjang tentang keadaan MAS kerana saya rasa tidak layak pula untuk mengulas. Cukup saya katakan ini adalah pandangan peribadi saya dan saya percaya banyak isu atau hal2 lain yang tertinggal. Mungkin ada juga fakta2 yang tidak tepat atau mengelirukan. Itu lah tujuannya, supaya sesiapa yang dapat sumber dan fakta yang boleh dipercayai, dapat berkongsi.

Selepas MAS mengumumkan kerugian dalam akhir akaun, ramai yang terkejut. Justeru, kerajaan mengarahkan MAS mengkaji semula sebab2 dan juga meminta MAS untuk mengemukakan cadangan2 untuk memperbaiki prestasi syarikat penerbangan ulung negara. Antara perkara yang masih saya ingat adalah dengan melaksanakan VSS, mengurangkan kos operasi, cadangan menjual bangunan MAS di Jalan Sultan Ismail, rasionalisasi laluan penerbangan dan paling saya tak tahan tu, harga tiket naik lagi .. Fuhhhh!!… Ikut sedap je.. Alasan kukuh dengan menyatakan harga minyak yang semakin memuncak… Dan yang paling happy dengan langkah2 MAS ni, siapa lagi kalau bukan jaguh tambang murah, “Everyone can fly“….

Saya tidak menyalahkan MAS dalam usaha rasionalisasi mereka untuk menaikkan semula MAS. Saya tengok MAS betul2 bersungguh2 untuk mengurangkan kos operasi, malah tiket yang saya beli pun lebih ‘low-cost’ dari Airasia. Cuma sekeping kertas, printed atas kertas computer form. Hahah…

Walau macam mana pun, saya akan terus tengok lagi perkembangan industri penerbangan Malaysia ni.. Berita terkini adalah apabila Menteri mengumumkan pertambahan penerbangan ke Sabah dan Sarawak. Muskil, dulu dok pi gatal kurang kan flight ke sana, sekarang ni dok sibuk pulak nak tambah balik.. Saya jadi confuse dan keliru!!

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply