Memulakan Perniagaan SMS dalam 14 Hari – Siri #5

Salam Sejahtera,

Sekembalinya saya dari bercuti, banyak perkara yang saya ingin kongsikan. Anyway, projek SMSGrup ini juga menunjukan progres. Saya sedang menyiapkan laman web utk SMSGrup ini. Semoga selepas siapnya SMSGrup ini, perkhidmatan broadcasting dapat digunakan oleh ramai golongan. Oh ya! Perkhidmatan ini tentunya percuma (itu yang anda mahu dengar bukan?)

Hari #5 – A bit More Creative

Setelah saya mendapat gambaran sistem SMS yang saya ingin bangunkan, saya juga perlu mendapatkan gambaran bagaimana perkhidmatan saya itu berfungsi. Bukan secara teknikal yang keterlaluan, tetapi memadai dengan ciri-ciri asas sistem SMSGrup.

Tips : Kadangkala ini boleh dilakukan secara bersama dengan perunding perniagaan anda atau business coach. Mungkin anda hanya perlu fikirkan konsep, dan minta bantuan mereka untuk menilai konsep yang anda bentangkan disamping memberi input untuk penambahbaikan.

Biar saya cuba. Sistem SMSGrup ini saya bayangkan mempunyai ciri-ciri yang membolehkah seseorang moderator kumpulan untuk menghantar unlimited SMS kepada kumpulannya. SMSGrup mestilah user friendly dan mudah digunakan. Cepat dan realiable dan dapat berfungsi 24jam sehari dengan downtime yang sangat minimum. Seboleh-bolehnya sistem ini hendaklah mempunyai ciri-ciri self-control oleh pengguna dan memerlukan khidmat sokongan teknikal yang minimum dari saya.

Okay..Cukup sampai di situ dahulu. Kita perlukan pakar teknikal untuk membantu kita mengembangkan idea teknikal kita tadi.

Revenue model
Antara perkara yang saya perlu fikirkan juga adalah mengenai revenue model atau bentuk transaksi yang boleh mendatangkan keuntungan kepada saya. Model dimana saya dapat menjana pendapatan dari perniagaan saya.

Untuk SMSGrup, mungkin saya boleh mengenakan konsep yuran langganan. Bermaksud, mana2 kumpulan yang ingin menggunakan SMSGrup perlu membayar RM100 setahun sebagai yuran langganan.

Revenue Model itu kelihatan seperti sangat ideal! Tetapi mungkin ada kaedah lain untuk menghasilkan wang?

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply