Minisite Atau Portal ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Pembaca Blog,

1. Memang dah menjadi kemestian untuk memiliki sesebuah laman web untuk menjual atau memasarkan produk. Kalau takde website, macam mana nak jual barang ye tak?

2. 13 tahun lalu, laman web kebanyakannya masih lagi berasaskan html, statik, tiada 2.0. Sungguh mudah sekali kalau kita tengok strukturnya. Kebanyakan site yang masih menggunakan html biasanya untuk cipta Minisite.

3. Tidak lama kemudian, konsep portal mula mengambil alih. Ada macam-macam jenis portal yang mudah diinstall dan digunakan. Dulu saya biasa php-nuke & postnuke yang sekarang dah naik taraf jadi Joomla!

4. Bila portal kelihatan lebihcanggih, mulalah ramai orang berkata minisite ni nampak koro, tak profesional dan ketinggalan teknologi.

5. Saya antara orang yang percaya dengan pandangan ini (dulu)…

6. Sehingga saya buat minisite AkademiSMS.com, baru saya sedar sebenarnya saya dah tersilap andaian. Sebenarnya kedua2nya mempunyai daya ‘menjual’ yang jauh berbeza.

7. Portal yang hebat tidak semestinya mampu menjual LEBIH produk dari minisite.

8. Minisite yang huduh dan simple tidak semestinya TIADA orang yang membeli.

9. Portal yang hebat, memerlukan masa, tenaga dan sumber yang lebih banyak untuk dibangunkan. Sebaliknya minisite lebih mudah, tidak terlalu teknikal malah memadai

10. Kalau jumlah jualan dari Portall TIDAK BANYAK BERBEZA berbanding dengan Minisite, baik kita buat Minisite. Buat portal memang banyak buang masa. Sepatutnya usaha yang dicurahkan untuk bangunkan portal memberikan hasil 100 kali ganda dari Minisite. Jumlah jualan mesti berbaloi dengan sumber yang diperuntukan untuk bangunkan portal. Betul tak ?

11. Tapi macam mana kita nak tau, mana yang jual lebih banyak ? Portal atau Minisite ? Develop kedua2nya sekali ?

12. Saya rasa banyak IM akan pilih Minisite.. Apa pendapat anda ?

Teaser for Pelancaran Projek Akan Datang ! Nantikan…

irwan.dahnil

ID is a certified tour leader with extensive experience in organizing and leading private trips. A dynamic individual with a multiple of talents, extensive experience, and a broad spectrum of exposure across various industries.

Leave a Reply